Uitzicht over de moerassen bij Viru Bog, Estland 2023

The Bogs van Estland: ontdek deze mooie natuurverschijnsels

Wandelen over smalle vlonderpaadjes die de dampende, drassige moeraslandschappen van Estland doorkruisen. Je vindt duizenden bogs in het glooiende en groene landschap van Estland. Alle tips voor je bezoek aan the Bogs in Estland vind je hier.

Wat zijn the Bogs in Estland?

In Estland vind je meer dan alleen pittoreske, middeleeuwse dorpjes. The Estse Bogs zijn eeuwenoude moerassen, die in sommige gevallen wel ouder zijn dan 10.000 jaren. De moerassen zijn het oudste organische landschap van het land, die vlak na de ijstijd zijn ontstaan.

In het zuurstofarme water groeiden en stierven duizenden jaren lang planten, maar de dode planten vergingen niet. Hierdoor ontstonden de turf/- en grasmatten, waardoor het water erg zuur werd. Jaarlijks hoopt dit afgebroken organische materiaal zich met één millimeter (per jaar) op onder het bemoste oppervlak van het moeras.

The Bogs zijn volledig zelfstandig, dit betekent dat de bloemen en planten geen toegang hebben tot voedselrijk grondwater. Ze hebben alleen maar toegang tot het regenwater wat wordt opgeslagen in de grond. Het veenmos kan wel tot twintig keer zijn lichaamsmassa opnemen, daardoor worden de moerassen ook wel grote sponzen genoemd.

Wist je dat: het water in the Bogs puur en dus drinkbaar is, echter neemt het je dorst niet weg, omdat er geen mineralen en voedingsstoffen in het water zit.

De leukste plekken om the Bogs te bezoeken in Estland

In Estland vind je verschillende leuke plekjes om de moerassen te bezoeken en doordat het land niet heel groot is kun je deze mooie natuurverschijnselen al op kleine afstand van bijvoorbeeld Tallinn vinden. Hieronder vind je een aantal van de leukste plekken om the Bogs te bezoeken in de buurt van Tallinn.

1. Viru Bog/Viru Raba

Één van de meest toegankelijke plekjes om the Bogs te bezoeken in Estland is bij Viru Bog. Je vindt dit gebied in het Lahemaa National Park. Er is een looptrail (genaamd Viru Bog study trail) van zo’n zes kilometer langs de moerassen en door het bos. Je loopt hier over een smal plankenpad tussen de wateren door. Tijdens de route kom je een uitkijktoren tegen voor een mooi uitzicht over the Bogs.

De route is gemarkeerd en het gedeelte tot de uitkijktoren is toegankelijk voor mindervaliden. Je kunt hier met de auto komen, er is een parkeerplaats. Vanuit Tallinn kun je er ook met de bus komen, echter stopt de bus aan de snelweg op ongeveer een kilometer vanaf de trail.

2. Pääsküla Bog

Op een half uurtje ten zuiden van Tallinn vind je Pääsküla Bog. In dit natuurgebied vind je the Bogs omringd door verschillende bostypen en kanalen. Je kunt het park via een wandelroute van vier kilometer ontdekken. Ook hier vind je een uitkijktoren van tien meter hoog, waar je kunt uitrusten en genieten van het mooie uitzicht over the Bogs. Voor de kleintjes is er een wandelroute van twee kilometer aanwezig, die grotendeels over verharde wegen loopt.

3. Kakerdaja Bog

Kakerdaja is met ongeveer 1000 hectare één van de grotere natuurgebieden in Estland. In de lente en de herfst is het een waar paradijs voor de vogelaars, aangezien je hier dan duizenden watervogels in de moerassen kunt vinden.

Je vindt verschillende wandelroutes in het park, waaronder de Kakerdaja-route van ongeveer drie en halve kilometer of de Kakerdaja nature trail van zo’n zeven kilometer.

4. Mukri Bog

Dit natuurpark ligt iets verder weg, op ongeveer anderhalf uur rijden ten zuiden van Tallinn. Volg het vlonderpad wat door the Bogs dwaalt, ontdek de mooie natuur en geniet van de uitzichten. Mukri Bog wordt gezien als één van de oudste moerassen van Estland, het ontstond ongeveer 9000 tot 10.000 jaren geleden. Het is een klein gebied van maar een paar hectare, maar zeker leuk om te ontdekken als je in de buurt bent.

Tip: vergeet de veertien meter hoge uitkijktoren niet.

5. Väätsa Nature Reserve

Op ruim een uur rijden van Tallinn vind je het Väätsa Nature Reserve. Het reservaat bestaat uit ruim 400 hectare moerassen, bossen, rivieren en hoogveen. De Väätsa hiking trail is een bekende route van ongeveer drie kilometer lang. Tijdens deze wandelroute kun je een deel van de oude Padie-Tallinn winterweg zien. De wandelroute is gemarkeerd.

The Bogs in beeld

Praktische informatie voor je bezoek aan the Bogs

Je kunt the Bogs het gehele jaar bezoeken. Elk seizoen heeft zo zijn voor- en nadelen. In de lente kun je het beste vogelen en tevens heb je dan de beste kans om ander wildlife te spotten. Ook staan veel planten en bloemen dan in bloei.

In de zomer heb je in Estland vaak de meest lekkere temperaturen om van the Bogs te genieten. Durf je het aan om in het donkere water te zwemmen? Het kan.. Let op: als het echt warm wordt in de zomer dan kan de donkere ondergrond van de moerassen erg warm worden. Het wordt dan aangeraden om aan het begin of aan het einde van de dag te gaan.

In de herfst kun je genieten van de prachtige herfstkleuren. Denk aan mistige ochtenden, heldere sterrenhemels en een kleurrijk doen aan warme tinten van de gekleurde bomen; een ideaal decor voor een fijne wandeling.

The Bogs in de winter ervaren is iets heel anders. In de winter kun je op de moerasmeren schaatsen, met wandelen in de sneeuw of probeer eens het traditionele ‘Bogshoeing’, waarbij je met speciale bogshoes (racketvormige schoenen) over de sompige oppervlakten van de moeras kunt lopen.

Het meest ideale is om met je eigen vervoer naar één van de natuurgebieden te gaan. Met het openbaar vervoer kom je niet overal.

Nieuwsgierig naar meer?

Restaurants Tallinn: de leukste restaurants in de hoofdstad van Estland

Beginnen met de voorpret voor je reis naar Estland?

Boek hier je huurauto (inclusief verzekeringen!): 

Boek je Estland tour hier:

Reisgids nodig voor je trip naar Estland?

Liefs

Janet 

Dit blog bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via deze links ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt echter nog steeds hetzelfde, het kost jou niets extra. Met deze inkomsten kan ik That One Time onderhouden. 

Over Janet

Outdoor activiteiten in Yosemite National Park, Californië 2

Janet is het gezicht achter dit blog. Ze is een creatieveling met 1000 hobby’s en ze gaat altijd op zoek naar de mooiste stukjes natuur en wildlife en je kunt haar altijd wakker maken voor een tof avontuur.

Van wonen in de Carribean tot Australië, van eindeloze roadtrips tot backpackend de wereld rond en van duiken tussen de haaien tot hiken in de bergen. Als er avontuur is, dan is Janet erbij!  

Populaire blogposts

ReizenReizen
Booking.com
All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

11 Responses

  1. Wat een inspirerend blog over Estland, ik heb mijn koffer al gepakt, het ziet erg prachtig uit!

  2. Wat leuk! Ik wist dat niet van ‘the bogs’. Ik ben zelf wel ooit in Estland geweest, met mijn werk. Een kleine week en toen ook nog bij een bijzonder sterrenrestaurant op een eiland gegeten. Hoe heette dat nu ook alweer? Kom ik misschien nog wel op terug. Wat mij opviel was dat Tallinn echt een mooie stad was maar dat je dus ook veel mooie natuur hebt. Natuurlijk zijn we lang niet overal geweest, dat blijkt nu wel weer. Daarom is het des te meer interessant om er meer over te lezen bij jou. Mooi is je website trouwens! Heel overzichtelijk.

  3. Ik had nog nooit van The Bogs gehoord, maar herken wel die wandelroutes met die houten planken.
    Het ziet er geweldig mooi uit. Ik hou sowieso heel erg van meren met een mooie weerspiegeling.

  4. Mooi, die Bogs! Ik wist niet dat ze die hadden in Estland (maar ik weet dan ook vrij weinig over dit land…) En altijd leuk om over vlonderpaden te wandelen, vind ik.

  5. Wat een prachtige plek zeg. Echt nog nooit van gehoord, maar ziet er wel echt heel mooi uit! Grappig dat je het water kunt drinken, maar het niets helpt tegen de dorst. Ik zou in dit gebied wel willen wandelen!

  6. Dat lijkt me wonderlijk dat je water drinkt en dat het niet helpt tegen de dorst! Maar wel prachtig dat je het kunt drinken zeg! Dat hoef je in Nederland niet te proberen denk ik….

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.