The Cliffs of Moher: de mooiste kliffen van Ierland

by thatonetime
57 comments

The Cliffs of Moher, ook wel de kliffen van Moher genoemd, is één van de hoogtepunten van je reis door het westen van Ierland. Deze kliffen zijn niet voor niets de meestbezochte natuurlijke attractie van het land. Tips voor je bezoek lees je hier.

The Cliffs of Moher

Ben je gek op grote kliffen en een ruige zee, dan is dit dé plek. De kliffen vind je in County Clare en behoren tot de grootste kliffen van Europa. Met meer dan een miljoen bezoekers per jaar is dit UNESCO werelderfgoed het meestbezochte natuurlijke verschijnsel van Ierland.

De kliffen zijn immens, waarbij de hoogste kliffen een hoogte hebben van 214 meter en verspreiden zich over zo’n acht kilometer kustlijn. De uitzichten zijn fantastisch en als je geluk hebt kun je bijvoorbeeld de Aran Islands, the Twelve Pins of Galway Bay zien.

The Cliffs of Moher dankt zijn naam aan een verwoest fort genaamd ‘Mothar’. Dit fort werd vernietigd tijdens de Napoleontische oorlog die tussen 1804 en 1815 plaatsvond. Het fort werd verwoest om plaats te maken voor een toren om signalen te versturen bij Hag’s Head.


Wat te doen bij the Cliffs of Moher

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen wanneer je the Cliffs of Moher bezoekt. Zo kun je naar het Visitors Centre om je souvenirs te halen of een exhibitie te bekijken, wandelen langs de kliffen of O’Briens Tower beklimmen voor het mooiste uitzicht.


Visitors Centre

Wanneer je aankomt bij the Cliffs of Moher, kom je eerst bij het Visitors Centre. Hier kun je bijtanken met wat eten en drinken bij één van de twee eetgelegenheden, er is een souvenirwinkel om je cadeau’s binnen te halen en je kunt hier een mooie exhibitie bekijken over the Cliffs of Moher. Er is ook een panoramadek waar je je lunch kunt nuttigen met uitzicht over de kliffen.

je vindt er toiletten en een pinautomaat.


Ontdek de kliffen

The Cliffs of Moher strekken zich uit over zo’n acht kilometer kustgebied. Als je vanaf het Visitors Centre naar de kliffen loopt, heb je verschillende platformen waar je naartoe kunt wandelen.

Je begint bij het Main Platform, waar je tegenaan loopt als je naar de kliffen loopt en wat je eerste goede blik op de kliffen zal zijn. Je hebt dan zowel links als rechts van je de kliffen. Wanneer je van het Main Platform naar rechts loopt, kom je uit bij het North Platform en iets verder vind je de O’Briens Tower. Ik vond het uitzicht over de kliffen aan deze zijde het mooiste.

Wanneer je van het Main Platform naar links loopt, kom je bij het South Platform. Een populaire plek omdat je hier een gedeelte langs de afgrond van de kliffen kunt lopen (zonder hekwerk ervoor). Let hier goed op en wees voorzichtig. Blijf op gepaste afstand van de afgrond!

the Cliffs of Moher, Ierland
the Cliffs of Moher, Ierland
the Cliffs of Moher, Ierland

Beklim O’Briens Tower

Helemaal aan de noordzijde van the Cliffs of Moher vind je the O’Briens Tower. Deze toren was in 1835 gebouwd door Cornelius O’Brien als uitzichtpunt voor de toeristen, die destijds al bij de kliffen kwamen. Nu kun je de toren nog steeds beklimmen, voor de mooiste uitzichten. De kosten hiervan zijn €2,00 per volwassene en €1,00 per kind.

O'Briens Tower, Ierland
O'Briens Tower, Ierland

Wildlife spotten bij the Cliffs of Moher

The Cliffs of Moher zijn een hele bezienswaardigheid op zich, maar als je geluk hebt wordt je bezoek ook nog eens beloond met het spotten van de mooiste wildlife.

Als je geluk hebt kun je hier Puffins spotten, ook wel de papegaaiduikers genoemd. De beste plek om dit te doen is bij het South Platform. Je moet wel in de goede tijd van het jaar komen en dat was bij ons helaas niet het geval. Wij waren er in de kerstvakantie en toen konden we ze niet spotten.

Naast de Puffins, kun je hier nog meer zeevogels spotten. In deze regio vind je ongeveer 20 verschillende soorten zeevogels, zoals de zeekoeten en de alken.

Je kunt hier ook wilde geiten spotten. Ik vind het altijd maar bijzonder hoe deze dieren zich kunnen manoeuvreren op, tussen en over steile hellingen. De grootste kans om wilde geiten te spotten heb je in de buurt van het Visitors Centre.

Als laatste kun je in de zee dolfijnen en zeehonden spotten. En als je echt geluk hebt, spot je misschien wel een bultrug walvis of reuzenhaai (basking shark).

Wil je op zoek gaan naar deze dieren, dan kun je het beste wel een verrekijker meenemen.

the Cliffs of Moher, Ierland

Praktische info the Cliffs of Moher

Wanneer je the Cliffs of Moher wilt bezoeken, betaal je €8,00 per persoon. Dit is inclusief parkeren. Het enige wat je hiermee niet kunt bezoeken is the O’Briens Tower.

Op bepaalde plekken kun je op de kliffen lopen, langs de afgrond. Let altijd goed op waar je loopt en blijf op gepaste afstand van de afgrond. The Cliffs of Moher staat in meerdere top10-lijstjes van dodelijkste natuurverschijnselen. Houd je hoofd erbij. Toen wij er waren zagen we ontzettend veel mensen op de rand van de kliffen staan om de mooiste selfie te maken. Wees voorzichtig, want een val overleef je niet!

The Cliffs of Moher is rolstoelvriendelijk. De paden zijn veelal geasfalteerd.

Wist jij dat the Cliffs of Moher in meerdere films te spotten is, bijvoorbeeld in Harry Potter, The Princess Bride, Ryan’s Daughter en Into the West?

Je loopt in de natuur, zorg ervoor dat je je spullen bij je houd en in de prullenbakken deponeert. Het zou zonde zijn als deze plek vol plastic e.d. komt te liggen. Gebruik de prullenbakken!

Je vindt the Cliffs of Moher tussen de dorpen Liscannor en Doolin. Wil je in de buurt van de kliffen overnachten, dan zijn dit je opties.

The Burren National Park grenst aan the Cliffs of Moher. Het is wellicht een goed idee om beiden te combineren om het meeste uit je bezoek te halen.

Je kunt the Cliffs of Moher bezoeken als onderdeel van een georganiseerde tour, waarbij je met de bus naar de kliffen komt. Je kunt ook met je eigen (huur)auto, zoals wij deden. Je bent dan vrij om te gaan en te staan waar je wilt, en je kunt dan ook erg gemakkelijk naar het mooie The Burren National Park gaan. Huur hier je eigen auto.

The Cliffs of Moher, Ierland
the Cliffs of Moher, Ierland

Nieuwsgierig naar meer?

Reisroute: 10-daagse roadtrip Ierland

Money: kosten roadtrip Ierland

De schoonheid van Oost-Ierland: Glendalough

12x to do in Killarney

Hiken in Ierland: the Comeragh Mountains

The Ring of Kerry


Beginnen met de voorpret?


Auto huren in Ierland?

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

Je reis door Ierland laten regelen?

Echt Ierland

♥ Janet

57 comments
0
<