The Cliffs of Moher: de mooiste kliffen van Ierland

by thatonetime
57 comments

The Cliffs of Moher, ook wel de kliffen van Moher genoemd, is één van de hoogtepunten van je reis door het westen van Ierland. Deze kliffen zijn niet voor niets de meestbezochte natuurlijke attractie van het land. Tips voor je bezoek lees je hier.

The Cliffs of Moher

Ben je gek op grote kliffen en een ruige zee, dan is dit dé plek. De kliffen vind je in County Clare en behoren tot de grootste kliffen van Europa. Met meer dan een miljoen bezoekers per jaar is dit UNESCO werelderfgoed het meestbezochte natuurlijke verschijnsel van Ierland.

De kliffen zijn immens, waarbij de hoogste kliffen een hoogte hebben van 214 meter en verspreiden zich over zo’n acht kilometer kustlijn. De uitzichten zijn fantastisch en als je geluk hebt kun je bijvoorbeeld de Aran Islands, the Twelve Pins of Galway Bay zien.

The Cliffs of Moher dankt zijn naam aan een verwoest fort genaamd ‘Mothar’. Dit fort werd vernietigd tijdens de Napoleontische oorlog die tussen 1804 en 1815 plaatsvond. Het fort werd verwoest om plaats te maken voor een toren om signalen te versturen bij Hag’s Head.


Wat te doen bij the Cliffs of Moher

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen wanneer je the Cliffs of Moher bezoekt. Zo kun je naar het Visitors Centre om je souvenirs te halen of een exhibitie te bekijken, wandelen langs de kliffen of O’Briens Tower beklimmen voor het mooiste uitzicht.


Visitors Centre

Wanneer je aankomt bij the Cliffs of Moher, kom je eerst bij het Visitors Centre. Hier kun je bijtanken met wat eten en drinken bij één van de twee eetgelegenheden, er is een souvenirwinkel om je cadeau’s binnen te halen en je kunt hier een mooie exhibitie bekijken over the Cliffs of Moher. Er is ook een panoramadek waar je je lunch kunt nuttigen met uitzicht over de kliffen.

je vindt er toiletten en een pinautomaat.


Ontdek de kliffen

The Cliffs of Moher strekken zich uit over zo’n acht kilometer kustgebied. Als je vanaf het Visitors Centre naar de kliffen loopt, heb je verschillende platformen waar je naartoe kunt wandelen.

Je begint bij het Main Platform, waar je tegenaan loopt als je naar de kliffen loopt en wat je eerste goede blik op de kliffen zal zijn. Je hebt dan zowel links als rechts van je de kliffen. Wanneer je van het Main Platform naar rechts loopt, kom je uit bij het North Platform en iets verder vind je de O’Briens Tower. Ik vond het uitzicht over de kliffen aan deze zijde het mooiste.

Wanneer je van het Main Platform naar links loopt, kom je bij het South Platform. Een populaire plek omdat je hier een gedeelte langs de afgrond van de kliffen kunt lopen (zonder hekwerk ervoor). Let hier goed op en wees voorzichtig. Blijf op gepaste afstand van de afgrond!

the Cliffs of Moher, Ierland
the Cliffs of Moher, Ierland
the Cliffs of Moher, Ierland

Beklim O’Briens Tower

Helemaal aan de noordzijde van the Cliffs of Moher vind je the O’Briens Tower. Deze toren was in 1835 gebouwd door Cornelius O’Brien als uitzichtpunt voor de toeristen, die destijds al bij de kliffen kwamen. Nu kun je de toren nog steeds beklimmen, voor de mooiste uitzichten. De kosten hiervan zijn €2,00 per volwassene en €1,00 per kind.