The Kimberley, Australië: 17x doen in dit afgelegen gebied

by thatonetime
44 comments

The Kimberley kennen we allemaal van de prachtige film Australia. Toch wordt dit gebied niet vaak bezocht door toeristen en slaan ze dit graag over omdat de bereikbaarheid nogal moeilijk is. Zo zonde, want er is zoveel moois te ontdekken in deze regio.

The Kimberley, Australië

Australië bestaat uit negen regio’s, waarvan The Kimberley er één is. Je vindt de Kimberley in het noorden van Western-Australia. The Kimberley is ruim 40.000 km2 en er wonen maar ruim 40.000 mensen, waardoor het één van de dunst bevolkte gebieden van Australië is en het echt verlaten aan kan voelen. Je vindt hier miljoenen jaren oude rotsen, diepe kloven, rivieren, watervallen en veel ongerepte natuur.

The Kimberley region werd pas in 1880 ontdekt door kolonisten. De meeste gebieden die door kolonisten werden ontdekt, werden vrijwel direct bewoond. Dit is echter bij the Kimberley nooit gebeurd. Het ontdekken van the Kimberley is lastig, omdat het grote gedeelte van de regio onverharde wegen heeft, wat nogal wat vraagt van je auto. Ondanks dat, is dat het zeker waard! Wil je dit toch proberen, dan zet ik hier een aantal tips voor je op een rij.


1. Roadtrippen: the Gibb River Road

Als je het hebt over rijden in Niemandsland, dan is dit het! Een ultiemer gevoel van roadtrippen bestaat er geloof ik niet. The Gibb River Road loopt dwars door the Kimberley in Western Australia. Deze weg is zo’n 700 kilometer lang en gaat van Derby naar Kununurra. Deze weg was ooit gevormd als veeroute. Je rijdt door het prachtige, maar verlaten landschap, zodat je het ultieme outback-gevoel kunt ervaren en komt langs de meest indrukwekkende natuur.

Het grootste gedeelte van deze weg is echter onverhard, daarom is het erg verstandig om deze weg met een 4×4 (vierwielaandrijving) auto af te leggen.

Aan deze weg vind je toffe plekken als Windjana Gorge, Tunnel Creek en King Leopald Ranges. Deze plekjes worden hieronder verder beschreven.

Praktische info

Zoals ik hierboven al aangaf, is het erg verstandig om deze weg met een auto met vierwielaandrijving (4×4) af te leggen. De wegen zijn voornamelijk onverhard dus dat betekent veel zand, rotsen en gaten in de weg.

Zorg ook dat je reservespullen bij je hebt, zodat je onderweg eventueel een lekke band kunt fixen of vervangen (zeker nodig!).

Onderweg kom je niet heel veel winkeltjes en dergelijke tegen, af en toe ergens een roodhouse. Het is dus verstandig dat je in Derby of Kununurra goed gaat inslaan, voordat je op pad gaat.

In principe is het volgen van the Gibb River Road niet moeilijk, maar neem voor de zekerheid navigatie mee (bijvoorbeeld de app Maps.me). Dit is helemaal verstandig als je the Gibb River Road tussendoor ook wilt verlaten.

In het regenseizoen is the Kimberley niet bereikbaar omdat veel wegen en hele gebieden dan onder water staan. Het regenseizoen is tussen november en maart/april.

Roadtrip through the Kimberley, Australia
Roadtrip through the Kimberley, Australia

2. Roadtrippen: Great Northern Highway

Wil je een veiligere optie en iets minder avontuurlijk, kies dan voor the Great Northern Highway. Deze weg is geasfalteerd en brengt je ook van Derby naar Kununurra.

Aan deze weg vind je toffe plekken als Fitzroy Crossing, Halls Creek en Purnululu National Park. Deze plekjes worden hieronder verder beschreven.

Praktische info

Dezelfde tips als bij the Gibb River Road zijn hier van toepassing. Deze weg hoef je echter niet met een 4×4 auto af te leggen. Je mist echter wel een aantal hele toffe dingen.


3. Kununnura

In het oosten van the Kimberley vind je het dorpje Kununnura. Kununnura betekent ‘waar de wateren samenkomen’. Als je vanuit Darwin komt, is dit je toegangspoort tot The Kimberley. Kununurra is pas opgericht in 1961 en het telt zo’n 7000 inwoners. In het dorpje vind je meerdere winkeltjes, restaurantjes, tankstations en hotels.

Een tof uitje vanuit Kununnura is Lake Argyle. Je kunt een boottocht over dit meer maken, waar je onder andere zoetwaterkrokodillen, wallaby’s en indrukwekkende kliffen kunt spotten. Andere toffe uitjes zijn naar Mirima National Park, the Ord River Diversion Dam, Lake Kununurra en Black Rock Falls.

Wil je een panorama uitzicht ov