the Perhentian Islands: tips en tricks voor je bezoek

by thatonetime
70 comments

Tijdens onze rondreis door Maleisië bezochten we de prachtige Perhentian Islands, waar we toch wel een klein paradijsje hadden gevonden. Ben je op zoek naar zon, zee, strand, een goede onderwaterwereld en veel gezelligheid, dan is dit dé plek! Tips voor je bezoek aan de Perhentians lees je hier.

The Perhentian Islands in beeld

The Perhentians is een eilandengroep gelegen ten oosten van Maleisië. De archipel bestaat uit twee bewoonbare eilanden, en daarnaast nog vijf onbewoonde eilanden.

De twee ‘main’-eilanden zijn Perhentian Kecil(small) en Perhentian Besar(large). Beide eilanden met parelwitte stranden, helderblauw water en veel groen op het eiland. Op de eilanden wonen ongeveer 2000 inwoners.

Perhentian Kecil is onder de jongere backpackers en flashpackers wat populairder. Voor gezinnen en stellen die iets meer rust willen, is Perhentian Besar de eerste keuze.

Wat te doen op de Perhentian Islands

1. Duiken

De Perhentians zijn een erg goede uitvalbasis om te duiken. In de omgeving van de eilanden zijn veel goede spots te vinden. Denk aan koraal, vis, haaien, rays, etc. Het water is erg helder dus je kunt erg ver onder water kijken. Zelfs rondom de bewoonde eilanden kun je gewoon het water instappen en vind je koraal. Je kunt op beide eilanden meerdere duikscholen vinden. Wij doken dus vanaf Perhentian Kecil. De prijzen waren bij ons doorgaans redelijk hetzelfde. Tijdens deze duiken spotten wij onze eerste haaien. Helaas gingen tijdens het duiken mijn oren kapot, maar het was echt de moeite waard.

Praktische info

Zoals ik hierboven al benoemde, waren de prijzen bij verschillende duikscholen doorgaans redelijk hetzelfde. Ik weet niet of dit hedendaags nog steeds het geval is, dus het is altijd goed om even te checken. Wij doken met Panorama Divers.

Heb je geen verblijf en wil je duiken, dan kun je ervoor kiezen om bij een duikschool een pakket te boeken van meerdere duiken en verblijf.

Wij betaalden 170 ringit voor twee duiken.


2. Snorkelen

Ben je geen fan van duiken, dan kun je hier ook erg goed snorkelen. Toen mijn oren na de eerste duikdag kapot waren gegaan, moest ik de tweede duikdag afzeggen. Omdat mijn vriendinnetje wel gewoon ging duiken, had ik een snorkeltrip voor mezelf geboekt en ik kan vanuit mijn eigen ervaringen zeggen dat dit ook echt de moeite waard is.

Snorkel op de Perhentian Islands is erg gemakkelijk. Je kunt een snorkelset huren en vanaf het strand gewoon het water inlopen. Zo simpel is het. Op Perhentian Kecil is de mooiste spot om te snorkelen aan de rechterkant van Long Beach.

Je kunt ook een snorkeltour doen. Dan ga je met de boot langs verschillende spots om te snorkelen, vaak naar de bijgelegen onbewoonde eilanden. Zeker een aanrader! Er zijn goede spots om schildpadden en haaien te spotten. Ik spotte een aantal schildpadden tijdens deze snorkeltour.

Praktische info

Wanneer je vanaf het strand Long Beach naar het water kijkt, loop dan gewoon de rechterkant op. Loop zover je kunt en aan het einde van het strand en ga daar het water in. Daar heb je de grootste kans om vissen, krabben en ander onderwaterleven.

Snorkeling at the Perhentian Islands
Chillen op de Perhentian Islands

3. Chil