The Ring of Kerry: de mooiste kustroute van Ierland

by thatonetime
51 comments

Één van de bekendste bezienswaardigheden en tofste dingen om te doen in Ierland, is het rijden van the Ring of Kerry. Deze beroemde kustweg leidt je langs de mooiste uitzichten, slaperige dorpjes en de hoogste kliffen. Tips voor je bezoek aan the Ring of Kerry lees je hier.

Wat te doen langs The Ring of Kerry

The Ring of Kerry vind je aan de westkust van Ierland. Deze prachtige kustroute is 179 kilometer lang en één van de hoogtepunten van Ierland dankzij de prachtige natuur en mooiste uitzichten. Tourbussen vol toeristen genieten van de mooiste plekjes langs deze weg.


1. Killarney

Killarney is vaak het startpunt van een reis langs the Ring of Kerry. In en rondom Killarney is al genoeg te beleven, zoals het mooie Killarney National Park, Muckross House & Gardens of de gezelligheid in Killarney town. Ik zette de tips voor Killarney al eens op een rijtje.

Praktische info

Ons verblijf in Killarney was één van de hoogtepunten van onze reis. Check hier het onwijs toffe bed & breakfast waar we verbleven.

Check hier alle informatie over de bezienswaardigheden in Killarney.

Je kunt de stad bereiken per vliegtuig, bus, trein of auto. Met de bus is het twee uur vanaf Cork en anderhalf uur vanaf Limerick. Met de trein vanuit Dublin doe je er ruim drie uur over. Vanuit Cork is het anderhalf uur.

Ross castle, Killarney
Killarney National Park, Ierland
Killarney National Park, Ierland

2. Kenmare

De weg van Killarney en Kenmare biedt je al heel veel hoogtepunten, zoals Ladies View en the Gap of Dunloe. Als je vanuit Killarney bent vertrokken, is de eerste redelijke plaats die je tegenkomt Kenmare. Een leuk, toeristisch plaatsje om te stoppen en ook eventueel om te overnachten. Je vindt er leuke winkeltjes, pubs en dichtbij Kenmare vind je de Kenmare stone circle.

the cute towns of Ireland


3. The Skelligs Islands

The Skelligs Islands bestaat uit twee eilanden die zo’n 12 kilometer voor de kust van Ierland liggen. Deze eilanden zijn een populaire spot om papegaaiduikers te spotten, op Little Skellig vind je zelfs de grootste kolonie papegaaiduikers ter wereld. De laatste jaren is vooral het grote eiland Skellig Michael populair geworden, niet alleen omdat er een prachtig klooster te vinden is op dit eiland, maar vooral omdat dit eiland gebruikt werd in de Star Wars film ‘The Last Jedi’ . Sinds 1996 staan de eilanden op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Praktische info

De eilanden zijn niet het gehele kalenderjaar te bezoeken. In de zomermaanden kun je hier heen. Wij waren er in de kerstvakantie, dus konden het eiland helaas niet bezoeken. Een goede reden om eens terug te gaan.

Je kunt twee soorten tours doen naar the Skelligs Islands. Deze tours vertrekken vanuit Portmagee. Je kunt een Landing tour, of een Eco tour doen. Op de website van the Skellig Islands vind je meer info over de inhoud van deze tours.

De kosten van een tour naar de Skellig Islands vind je op deze website.


4. Op zoek naar de mooiste uitzichten van the Ring of Kerry

Wanneer je the Ring of Kerry rijdt, val je van het éne mooie vergezicht in het andere. Het rijden van de Ring of Kerry is dus al een belevenis op zich. Van uitgestrekte weilanden tot mooie stranden en van hoge kliffen tot indrukwekkende natuur. Werkelijk waar prachtig, zoals de uitzichten bij Dorreenfoyleen, Caherdaniel, Derrynane en Emlaghmore. Kijk maar eens mee naar deze foto’s.

Views at the Ring of Kerry, Ireland
Views at the Ring of Kerry, Ireland
Views at the Ring of Kerry, Ireland


5. Kerry Cliffs

Één van de mooiste plekjes langs the Ring of Kerry vond ik the Kerry Cliffs. Deze kliffen zijn 305 meter hoog en een stuk kleiner dan the Cliffs of Moher, maar deze kliffen zijn ook zeker de moeite waard om te bezoeken. Het is er ook echt rustig in vergelijking met the Cliffs of Moher.

Praktische info

Een aantal kilometer vóór het dorp Portmagee vind je deze kliffen. Ik vond niet dat het heel duidelijk stond aangegeven, maar met navigatie kun je niet misgaan.

De entree voor deze kliffen is €4 per persoon.

Vanaf de parkeerplaats is het eventjes lopen naar de kliffen. Hiervoor hoef je geen conditie te hebben of speciaal schoeisel aan.

Bij helder weer, kun je vanaf the Kerry Cliffs the Skelligs Islands zien.

The Kerry Cliffs, Ring of Kerry Ireland
The Kerry Cliffs, Ring of Kerry Ireland

6. Waterville

Waterville is een populair kustplaatje langs the Ring of Kerry. In het dorpje vindt je genoeg winkeltjes en restaurants. Charlie Chaplin kwam hier regelmatig, dus er is een levensgroot standbeeld van hem te bewonderen. Deze plek is ook een goed uitgangspunt om te hiken en zo kun je er meer activiteiten ondernemen als golfen, paardrijden en vissen. Voor ons was Waterville een korte stop, maar wil je hier langer verblijven, dan zijn er genoeg opties om te overnachten.


7. Caherdaniel

Het dorpje stelt op zich niet heel veel voor, maar dit is een heerlijke plek om even de autorit te onderbreken en een wandeling te maken. Je kunt hier heerlijk wandelen door de duinen en het strand. Een ideale plek om even bij te komen en te genieten op het strand. De omgeving is ook echt prachtig en een ideale plek om mooie foto’s te schieten van het platteland. Overnachten in Caherdaniel, check dan hier even.

Caherdaniel, Ring of Kerry, Ireland

8. Staigue Stone Fort

Houd je van ruïnes en oude forten? Dan is dít de plek. Het Staigue Stone Fort vind je nabij Sneem, dan neem je zo’n vier kilometer een zijweggetje wat je naar het fort brengt. Wij zijn er geweest, maar ik moet zeggen dat ik er niet van onder de indruk was. Wij waren dus ook redelijk snel weer weg.


9. Kells Bay House & Gardens

Dit prachtige landhuis wordt drukbezocht door toeristen. Kells Bay House is al een plaatje op zich, maar er is ook nog eens genoeg te doen in de omgeving. Je kunt de Botanical Gardens ontdekken, eten en drinken, je souvenirs scoren en Kells Bay House ook daadwerkelijk bezoeken. In de tuinen kun je zelfs zwemmen.

Praktische info

Kells Bay House & Gardens is open van 09.00 uur tot ‘dusk’, oftewel schemertijd.

De entree om het huis te bezoeken is €8,00 per persoon.


10. Cahersiveen

Cahersiveen is een dorpje met zo’n 1300 inwoners. In het dorp kun je een kijkje nemen bij het Old Barracks Heritage Centre, wat tegenwoordig een museum is en je vertelt over de geschiedenis van deze regio. Nabij Cahersiveen vind je echter nog een ruïne van een fort; Cahergall Fort. Je vindt het fort op een kleine drie kilometer buiten het dorp.

Old Barracks, Cahersiveen Ireland


11. The Kerry Way wandelen

De langste wandelroute van Ierland is the Kerry Way. Deze route is ongeveer 200 kilometer lang en loopt ongeveer parallel aan the Ring of Kerry en kom je dus langs vrijwel alle bezienswaardigheden van the Ring of Kerry. De route is goed aangegeven met wegwijzers en je wandelt gelukkig vrijwel de gehele route over gebaande paden.


Praktische info the Ring of Kerry

Je zult niet alleen zijn wanneer je the Ring of Kerry gaat rijden. Deze route is toeristisch, je zult dus ook touringcars tegenkomen. Wij waren er in december, en toen was het relatief rustig op de weg. Wij hadden veel plaatsen voor onszelf.

Zoals eerder aangegeven, is Killarney een goed begin- en/of eindpunt van je reis langs the Ring of Kerry. Hier vind je een goede tip voor een bed & breakfast.

De route is 179 kilometer lang. Wanneer je een aantal eilanden meepikt als Valentia, wordt de route iets langer.

Wij brachten een hele dag door in Killarney National Park en een hele dag om de rest van the Ring of Kerry te ontdekken. Als je de tijd hebt, trek dan voor alles ook meer dan één dag uit. Wanneer je ook the Skelligs Islands wilt bezoeken, ben je ook al bijna een hele dag kwijt.


Nieuwsgierig naar meer?

Anne heeft hier meer nog veel meer toffe autoroutes door Ierland op een rij gezet.

Reisroute roadtrip Ierland

Money: kosten roadtrip Ierland

De schoonheid van Oost-Ierland: Glendalough

12x to do in Killarney, Ierland


Beginnen met de voorpret?

Je reis door Ierland plannen?

Echt Ierland

Auto huren in Ierland?