The Whitsunday Islands: bezoek het mooiste strand ter wereld en meer!

by thatonetime
52 comments

The Whitsunday Islands is een waar paradijs met helderblauw water, een prachtige onderwaterwereld bij de voet van the Great Barrier Reef en volgens velen het mooiste strand ter wereld. Waarom je naar the Whitsundays moet gaan, lees je hier.

The Whitsunday Islands

The Whitsunday Islands is een archipel ten oosten van Queensland, Australië. De archipel werd ontdekt door James Cook en bestaat uit ruim 70 eilanden. Een hele lange tijd kwamen hier amper tot nooit mensen, maar tegenwoordig is het erg toeristisch en een populaire spot voor zowel toeristen als locals om heen te gaan. Je vindt hier veel paradijselijke eilanden, waarbij het éne eiland nog mooier is dan de ander. Meerdere eilanden staat ook op de UNESCO werelderfgoedlijst. Bekende eilanden zijn Daydream Island, Hamilton Island en Whitsunday Island.


1. Zeilen

Één van de beste manieren om veel van the Whitsunday Islands te ontdekken is per boot. Er worden veel zeiltochten aangeboden naar de eilanden en je kunt je hier prima een aantal dagen vermaken. De avonturiers onder ons kunnen wellicht zelf een zeilboot huren en op eigen houtje de archipel ontdekken.

Praktische info

Airlie Beach is toegangspoort tot the Whitsunday Islands. Als je met een zeiltocht mee wilt gaan, of zelf een zeilboot wilt huren dan moet je hier zijn. Er is ruime keuze. Er zijn meerdere aanbieders, check ook eens in de haven.

Zeilen door the Whitsunday Islands, Australië
Zeilen door the Whitsunday Islands, Australië


2. Eilandhoppen

De Whitsunday Islands archipel bestaat uit zo’n 74 eilanden, genoeg te ontdekken dus. De bekendste eilanden om te ontdekken, maar ook om te verblijven zijn Whitsunday Island, Daydream Island, Hamilton Island, Hayman Island en Long Island. Je kunt Hamilton Island met het vliegtuig bereiken, maar naar andere eilanden moet je met de boot gaan. Plof neer op het strand, neem een cocktail, ga snorkelen in zee, bekijk de eilanden van bovenaf of cross rond op een jetski. Op the Whitsunday Islands kun je je prima vermaken.

Praktische info

Vanaf Airlie Beach kun je de ferry nemen naar de eilanden. Heb je minder tijd? Boek dan een vlucht naar Hamilton Island. Het dichtstbijzijnde vliegveld op het vasteland is in Proserpine.

Wil je op de eilanden overnachten? Boek dan je accommodatie hier.

Check goed op welk eiland je langer wilt verblijven. Een aantal eilanden, zoals Daydream Island, staan bekend als ‘honeymoon destination’.

Whitsunday Island, Australië
Daydream Island, Australië

3. Snorkelen en duiken

Een zeeschildpad achterna, Nemo of een rijhaai spotten? Dan moet je hier zijn. Hoewel het tegenwoordig regelmatig in het nieuws is hoe erg the Great Barrier Reef is aangetast en dat er nog maar weinig van over blijkt te zijn, heb ik erg goede herinneringen aan het snorkelen. We zwommen met onwijs veel vissen, groot en klein. Ook zagen we meerdere zeeschildpadden. Het is inmiddels alweer vijf jaar geleden dus ik kan je niet zo goed vertellen over de huidige situatie onder water. Genoeg reden om dit uit te testen dus. 😉

Praktische info

Check bij verschillende aanbieders wat de prijzen voor een snorkeltrip of een duik zal zijn. Het kan enigszins verschillen.

Een pakket van meerdere duiken zal goedkoper zijn.

Wanneer je gaat snorkelen, smeer je dan goed in om te voorkomen dat je als een kreeft uit het water komt. Gebruik een milieuvriendelijke zonnebrandcrème, een gewone zonnebrandcrème tast namelijk het koraal ook aan. Check bijvoorbeeld hier eens.

Als je gaat duiken, zorg dan dat je het koraal niet aanraakt. Koraal is om naar te kijken, niet om aan te zitten of op te gaan staan.

Check of je een stingersuit nodig hebt. Dit is een pak wat je moet dragen zodat je beschermt wordt tegen de kwallen.

Zwemmen en snorken in the Whitsunday Islands

4. Whitehaven beach

Volgens vele reizigers is Whitehaven beach het mooiste strand van Australië. Men noemt het strand zelfs het mooiste ter wereld! Je vindt Whitehaven beach op het mooie Whitsunday Island en moet je gezien hebben als je naar the Whitsunday Islands gaat. Dit strand wordt zelfs op vrijwel alle ansichtkaarten vertoond!

Je kunt het prachtige zandstrand van meerdere uitzichtpunten bekijken, zoals bij Tongue Point en Hill Inlet.

Whitehaven Beach, the Whitsunday Islands, Australië
Whitehaven Beach, Australië