Tioman Island: 13x doen op dit paradijselijke eiland

by thatonetime
40 comments

Tioman Island

Tioman Island is een mooi eiland ten oosten van Maleisië. Het eiland behoort tot het Mersing Marine Park, een eilandengroep wat uit 64 eilanden bestaat. Met ruim 135 km2 is Tioman Island het grootste eiland van de 64.

Het hele eiland bestaat eigenlijk uit dichte jungle, dus alle dorpjes en verblijfplaatsen vind je langs de kust van het eiland. Een aantal van deze dorpjes zijn met elkaar verbonden via een pad/weg om de infrastructuur wat gemakkelijk te maken.

Misschien ken je het eiland wel van tv? Expeditie Robinson is hier in 2007 opgenomen. Hoe tof is dat?


1. Duiken bij Tioman Island

De onderwaterwereld bij Tioman Island is zo mooi, ik vond hier zelfs de mooiste plekken van heel Maleisië. Op het eiland zijn er genoeg plekken waar je een fundive of een duikcursus kunt doen.

Het is ideaal, want vanaf het strand kun je gewoon het water inlopen en al onwijs veel zien, van koraal tot haaien en van vissen tot zeeschildpadden. Het eiland staat zelfs bekend om de Het water is er ontzettend helder, dus je zicht is ontzettend goed.

Een aantal bekende duikscholen rondom het eiland zijn: DiveAsia, B&J, Tioman Dive Centre, Sunrise Dive Centre en Ray’s Dive Adventures.


2. Snorkelen

Omdat mijn oren naar de knoppen waren gegaan, na mijn duikavonturen bij de Perhentian Islands, kon ik helaas niet duiken. Erg jammer, maar safety first toch? Ik heb het bij een snorkeltour gehouden, maar dat doet zeker niet onder aan een duik. Tioman is ideaal om te snorkelen, loop het water in met je snorkelset en off you go!

Wij huurden een dag een snorkelset en hebben ook een dagtour geboekt waarbij we met een bootje naar meerdere duikspots zijn gecrosst. We snorkelden met rijhaaien, vissen en zeeschildpadden, erg gaaf en zeker de moeite waard!

Een snorkel huren deden wij voor 10 Ringgit. Een Coral Island snorkeltour kosten ons 70 Ringgit per persoon.

Snorkelen bij Coral Island
Snorkelen bij Coral Island

3. Chillen op het strand

Een dagje niets doen? Dat kan hier ook perfect. Huur een strandbedje, loop af en toe het kraakheldere water in voor verkoeling, bestel een koud drankje en sluit de dag af met een heerlijk diner op het strand, inclusief bonfire.

Voor 10 ringgit per persoon huurden wij een strandbedje. Dat is ook zeker aan te raden met de zandvliegen. Vergeet de zonnebrandcrème niet en drink voldoende water.

Tioman Island - Kampung Salang