Tioman Island: 13x doen op dit paradijselijke eiland

by thatonetime
40 comments

Tioman Island

Tioman Island is een mooi eiland ten oosten van Maleisië. Het eiland behoort tot het Mersing Marine Park, een eilandengroep wat uit 64 eilanden bestaat. Met ruim 135 km2 is Tioman Island het grootste eiland van de 64.

Het hele eiland bestaat eigenlijk uit dichte jungle, dus alle dorpjes en verblijfplaatsen vind je langs de kust van het eiland. Een aantal van deze dorpjes zijn met elkaar verbonden via een pad/weg om de infrastructuur wat gemakkelijk te maken.

Misschien ken je het eiland wel van tv? Expeditie Robinson is hier in 2007 opgenomen. Hoe tof is dat?


1. Duiken bij Tioman Island

De onderwaterwereld bij Tioman Island is zo mooi, ik vond hier zelfs de mooiste plekken van heel Maleisië. Op het eiland zijn er genoeg plekken waar je een fundive of een duikcursus kunt doen.

Het is ideaal, want vanaf het strand kun je gewoon het water inlopen en al onwijs veel zien, van koraal tot haaien en van vissen tot zeeschildpadden. Het eiland staat zelfs bekend om de Het water is er ontzettend helder, dus je zicht is ontzettend goed.

Een aantal bekende duikscholen rondom het eiland zijn: DiveAsia, B&J, Tioman Dive Centre, Sunrise Dive Centre en Ray’s Dive Adventures.


2. Snorkelen

Omdat mijn oren naar de knoppen waren gegaan, na mijn duikavonturen bij de Perhentian Islands, kon ik helaas niet duiken. Erg jammer, maar safety first toch? Ik heb het bij een snorkeltour gehouden, maar dat doet zeker niet onder aan een duik. Tioman is ideaal om te snorkelen, loop het water in met je snorkelset en off you go!

Wij huurden een dag een snorkelset en hebben ook een dagtour geboekt waarbij we met een bootje naar meerdere duikspots zijn gecrosst. We snorkelden met rijhaaien, vissen en zeeschildpadden, erg gaaf en zeker de moeite waard!

Een snorkel huren deden wij voor 10 Ringgit. Een Coral Island snorkeltour kosten ons 70 Ringgit per persoon.

Snorkelen bij Coral Island
Snorkelen bij Coral Island

3. Chillen op het strand

Een dagje niets doen? Dat kan hier ook perfect. Huur een strandbedje, loop af en toe het kraakheldere water in voor verkoeling, bestel een koud drankje en sluit de dag af met een heerlijk diner op het strand, inclusief bonfire.

Voor 10 ringgit per persoon huurden wij een strandbedje. Dat is ook zeker aan te raden met de zandvliegen. Vergeet de zonnebrandcrème niet en drink voldoende water.

Tioman Island - Kampung Salang
Tioman Island - Kampung Salang
Tioman Island - Kampung Salang
Bonfire Tioman Island - Kampung Salang

4. Aanschouw de mooiste zonsondergangen

Een zonsondergang vanaf het strand checken is altijd een goed idee toch? Ook Tioman Island is een perfecte plek om dit te doen. Een zonsondergang aanschouwen vanaf je strandbedje, met een koud drankje in je hand is het optimale vakantiegevoel toch?

Sunset Tioman Island
Sunset Tioman Island
Sunset Tioman Island

5. Hiken op Tioman Island

Het hele eiland is bedenkt met dichte jungle, een ideale plek voor een goede wandeling dus. Ga op zoek naar bv. de makaken, reuzevleermuizen, stekelvarkens, civetkatten, varanen en zelfs pythons. Bekende trails om te volgen zijn bv. die van Takek naar Juara, deze is zeven kilometer lang of de trail van ABC naar Salang die drie en halve kilometer lang is. Als je gaat wandelen, ga dan niet van de gebaande paden af. Vergeet je zonnebrand, water en muggenspray niet mee te nemen.


6. Huur een scooter of fiets

Wil je meer van het eiland ontdekken en misschien even hoppen naar een ander dorp, huur dan eens een scooter. Op sommige plekken kun je zelfs een fiets huren. Het huren van een scooter ligt tussen de 40 en 80 Ringit.


7. Zeeschildpadden hetchery

Oké, wij zagen meerdere zeeschildpadden gewoon in de zee tijdens onze snorkeltour, maar je kunt op het eiland ook naar een schildpadden hetchery gaan. Wij hebben dit echter op Sandakan gedaan, dus zijn hier niet geweest, maar wellicht