De gangen van de Catacomben van Parijs

Catacomben van Parijs: alle tips voor dit lugubere uitje

Onder de charmante straten van Parijs vind je de duistere, andere kant van Parijs. In het labyrint van ondergronds Parijs vind je de lugubere Catacomben van Parijs. Daal af in de duisternis en dwaal rond in gangen versierd met de botten en schedels van miljoenen Parijzenaars. Alle tips voor je bezoek aan dit macabere gangenstelsel vind je in dit blog.

De Catacomben van Parijs

Ongeveer twintig meter onder de grond van Parijs vind je de Catacomben van Parijs: een knekelhuis waar je de overblijfselen van ongeveer zes tot acht miljoen Parijzenaren kunt ontdekken, terwijl je door het donkere gangenstelsel wandelt. In zijn totaliteit is het netwerk van tunnels bijna 300 km lang, maar tijdens je bezoek aan de Catacomben mag je ongeveer twee kilometer aan tunnels ontdekken.

Wist je dat: de Catacomben het decor in meerdere films en series was, zoals the Walking Dead, Lupin en Catacombs?

Een korte geschiedenisles

Oorspronkelijk waren de tunnels van de Catacomben kalksteengroeven van Montrouge, die teruggaan tot de Romeinse tijd. Eeuwenlang dienden deze ondergrondse tunnels als een vitale bron voor kalksteen. Pas in de 18e eeuw (vanaf 1785) kreeg dit grottenstelsel een andere rol.

Met de overvolle begraafplaatsen van de stad en het risico voor de volksgezondheid, met name tijdens de uitbraken van ziekten, zochten de autoriteiten naar een oplossing. In 1785 werden botten uit verschillende begraafplaatsen opgegraven en systematisch overgebracht naar de Catacomben, een proces dat doorging tot ver in de 19e eeuw. Deze menselijke resten werden in lege kamers gestort en afgedekt met een keurig gestapelde wand van schedels en botten. Met plaquettes werd vervolgens aangegeven van welke begraafplaats de botten afkomstig zijn. Tegenwoordig vind je dit nog steeds zo terug in de Catacomben van Parijs.

In de loop van de geschiedenis werden de Catacomben meerdere malen gebruikt voor strategische doeleinden. Tijdens de Franse Revolutie dienden de Catacomben als toevluchtsoord voor revolutionairen. Ook gedurende de Tweede Wereldoorlog werd een deel van het gangenstelsel gebruikt door het verzet. Verschillende mensen gebruikten in de loop der jaren het grottenstelsel van de Catacomben om onder te duiken, in de hoop aan vervolging of de dood te ontkomen.

De Catacomben van Parijs bezoeken

Terwijl je meer dan twintig meter afdaalt in dit ondergrondse labyrint, verdiep je je in de spookachtige geschiedenis van de intrigerende Catacomben. Bij binnenkomst wordt je begroet door een netwerk van smalle gangen, die aan weerszijden bekleed zijn met, zorgvuldig gerangschikte, botten en andere menselijke restanten.

Dwaal door de verschillende kamers, die door middel van smalle gangen met elkaar verbonden zijn. Het hoogtepunt van de Catacomben is het knekelhuis. Deze enorme kamer, gevuld met ontelbare stapels botten, geeft je een duidelijk beeld van de gigantische hoeveelheid menselijke resten.

Tijdens je wandeling door de donkere gangen en kamers van de Catacomben vind je verschillende inscripties en plaquettes op de muren, die meer vertellen over de geschiedenis en de betekenis van de Catacomben (luister ook goed naar de audioguide). Na zo’n 1,7 km komt er een einde aan je bezoek aan de Catacomben, waarna je weer in volle teugen van het daglicht in Parijs kunt genieten.

De Catacomben van Parijs in beeld

Praktische informatie Catacomben van Parijs

Openingstijden: van dinsdag tot zondag geopend van 09.45 uur tot 20.30 uur (laatste toegang: 19.30 uur)

Toegangsprijs: € 29,00 per persoon en € 10,00 per kind

Het loont om van tevoren je tickets te boeken. De Catacomben zijn over het algemeen vrij druk, vooral in het hoogseizoen. De wachtrijen buiten zijn dan lang. Om dit te vermijden loont het om vooraf tickets te boeken. Je moet een tijdslot reserveren en dan kun je met je reservering de lange wachtrij skippen. Wij hadden geen tickets vooraf gereserveerd, maar kwamen in een lange wachtrij terecht.

Om de grootste drukte te vermijden is het slim om vroeg of laat te komen.

Draag comfortabele kleding en schoenen. Je wandelt best wat af door smalle gangen. Over het algemeen zijn de tunnels ook vrij vochtig en kan het nat zijn. Met goed schoeisel kom je al een heel eind. Het is bijvoorbeeld ook niet handig om hele wijde kleding aan te trekken, wat aan de menselijke restanten kan blijven haken of iets dergelijks.

De ondergrondse tunnels kunnen vrij smal en donker zijn. Ben je claustrofobisch, dan is dit niet het uitje voor je.

Respecteer te allen tijde de regels en voorschriften. Zo mag je de botten niet aanraken, moet je op de aangewezen paden blijven en je tas op je borst dragen, om te voorkomen dat je per ongelijk dingen omstoot.

In het gangenstelsel van de Catacomben van Parijs vind je geen toiletten of eetgelegenheden. Je kunt ook niet even snel terug om naar het toilet te gaan. Doe dit dus vooraf, aangezien je ruim een uur tot anderhalf uur nodig hebt om de Catacomben te ontdekken.

Nieuwsgierig naar meer?

Onmisbare ervaringen in Parijs: wat moet je gedaan hebben in de stad van de liefde

Mont Saint-Michel: alle tips voor dit iconische eiland

Reisroute: 10-daagse roadtrip door Normandië

Étretat, Normandië: indrukwekkende krijtrotsen en historische gebouwen

Parijs: welke hotspots mag je niet missen in de stad van de liefde

Kasteel van Versailles: groots in pracht en praal

Budget: kosten tiendaagse roadtrip Normandië

De leukste plekjes in Normandië: welke dorpen en steden mag je niet overslaan

Mijn top 5 bestemmingen op basis van de lokale keuken

Beginnen met de voorpret voor je reis naar de Catacomben?

Boek hier je huurauto (inclusief verzekering):

Boek hier je Catacomben tour.

Reisgids nodig voor je trip naar Parijs?

Liefs

Janet 

Dit blog bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via deze links ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt echter nog steeds hetzelfde, het kost jou niets extra. Met deze inkomsten kan ik That One Time onderhouden. 

Over Janet

Outdoor activiteiten in Yosemite National Park, Californië 2

Janet is het gezicht achter dit blog. Ze is een creatieveling met 1000 hobby’s en ze gaat altijd op zoek naar de mooiste stukjes natuur en wildlife en je kunt haar altijd wakker maken voor een tof avontuur.

Van wonen in de Carribean tot Australië, van eindeloze roadtrips tot backpackend de wereld rond en van duiken tussen de haaien tot hiken in de bergen. Als er avontuur is, dan is Janet erbij!  

Populaire blogposts

ReizenReizen
Booking.com
All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

10 Responses

  1. Dit lijkt me zo gaaf! Toen ik in Parijs was ben ik er niet naartoe gegaan, maar daar heb ik toch wel een beetje spijt van!

  2. Oh, ik heb dit nog nooit bezocht. De catacomben van Parijs lijken me best interessant om te bezoeken, al is het zeker ook een beetje creepy. Zou leuk zijn als er ook een audiotour was.

  3. Wow dit is heel gaaf, maar ook een beetje creepy haha. Ik wist niet dat zoiets in Parijs te vinden is.
    Qua prijs vind ik het wel een beetje aan de dure kant. Ik zou het liefst zo vroeg mogelijk gaan, want ik houd niet van veel toeristen in ondergrondse gangen.

  4. Ik ben al een aantal keer in Parijs geweest maar heb de catcomben van Parijs nog nooit bezocht. Ik kwam er pas na mijn bezoek aan Parijs achter dat je deze kon bezoeken. Het lijkt mij wel erg apart om te zien en om door de gangen te lopen. Mocht ik weer een keer naar Parijs gaan, dan gaat dit zeker op de to do list.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.