Budget: sparen voor je (wereld)reis, geld besparen

Budget: tips en trucs om geld te besparen op reis

Reizen draait om avontuur en ontdekking, maar het hoeft de bank niet te breken. Met een beetje planning en creativiteit kun je je reisdromen waarmaken, zonder je bankrekening te plunderen. In de loop der jaren heb ik veel geleerd om geld te (be)sparen voor je reizen. In dit blog deel ik alle tips en trucs om geld te besparen op reis.

Tips en trucs om geld te besparen op reis

Droom jij ervan om exotische bestemmingen te verkennen, maar word je tegengehouden door het gevreesde budget? Gelukkig zijn er een ton aan interessante geldbesparende tips en trucs; met een aantal slimme strategieën en handige trucs kun je al snel heel wat geld besparen. Hieronder vind je een aantal tips om die éne bijzondere reis te verwezenlijken, zonder je spaargeld uit te putten.

1. Kies betaalbare bestemmingen

Soms kom ik parels van vliegtickets tegen, waarmee je relatief goedkoop naar de andere kant van de wereld kunt reizen. Zo boekte ik voor € 400 een retourticket naar Los Angeles. Ik had hierbij even geen rekening gehouden met de kosten van levensonderhoud in de Verenigde Staten, waardoor het reisbudget aanzienlijk snel opging.

Het kiezen van bestemmingen met lagere kosten van levensonderhoud kan je reisbudget aanzienlijk verlengen. Zoek naar landen waar je geld meer waard is en waar je kunt genieten van betaalbare accommodaties, maaltijden en activiteiten. Over het algemeen zijn Zuidoost-Azië, Oost-Europa en delen van Zuid-Amerika budgetbewuste bestemmingen.

2. Goedkope vliegtickets scoren: error fares

Het vinden van een error fares is een droom van velen. Een error fare is een vliegticket dat foutief geprijsd is door een fout van de vliegmaatschappij. Het kan om een tikfout gaan of een error in het systeem. Vaak zijn deze error fares van korte duur, dus je moet er snel bij zijn.

Bijvoorbeeld op de website van Vliegennaar.nl vind je actuele (goedkope) deals van airlines en reisbureaus. Je kunt je hier ook aanmelden voor een  Flight Alert service, waarbij je geïnformeerd wordt als er nieuwe vluchtaanbiedingen zijn naar jouw droombestemming.

3. Reis buiten het hoogseizoen

Het vermijden van het hoogseizoen kan je goede deals opleveren op vluchten, accommodaties en activiteiten. Het kan soms wel tot de helft schelen om buiten het hoogseizoen te reizen. Bovendien heb je dan meer flexibiliteit in je reisplannen, waardoor je kunt profiteren van last-minute deals en kortingen.

Ik heb lange tijd fulltime in het basisonderwijs gewerkt, waardoor ik gebonden was aan de schoolvakanties. Dit betekende dat ik alleen maar in het hoogseizoen kon reizen. Sinds ik ervoor heb gekozen om mijn vaste baan in het onderwijs op te zeggen, reis ik veelvuldig buiten het hoogseizoen en dat is zeker de moeite waard.

6. Besparen op je overnachting: alternatieve accommodatieopties

Hoewel hotels handig kunnen zijn, zijn ze vaak één van de grootste uitgavenposten van een reis. Overweeg eens goedkopere alternatieven zoals hostels, pensions of kamperen om geld te besparen op verblijf. Deze opties zijn niet alleen budgetvriendelijker, maar bieden ook unieke en authentieke ervaringen die je niet vindt in traditionele hotels.

Het goedkoopste alternatief is wellicht Couchsurfing, waarbij je gratis bij een local kunt overnachten.

7. kook je eigen maaltijden

Nog een gouwe ouwe: Uit eten gaan kan snel in je reisbudget snijden, vooral in toeristische gebieden. Bespaar geld door boodschappen te doen op lokale markten en je eigen maaltijden te bereiden waar mogelijk.

Veel hostels en pensions bieden gemeenschappelijke keukens waar je eenvoudige en smakelijke gerechten kunt bereiden met verse, lokale ingrediënten. Zelf koken is niet alleen een budgetvriendelijke optie, maar stelt je ook in staat om je onder te dompelen in de lokale cultuur en keuken.

8. Eet met locals

Kun je niet zelf koken of wil je toch liever buiten de deur eten? Laat de toeristische restaurants dan links liggen en probeer te eten waar de locals dat doen. Straatverkopers, buurtrestaurants en markten serveren vaak heerlijke, authentieke gerechten voor een fractie van de kosten van chique restaurants.

9. Profiteer van gratis activiteiten

Wie zegt dat je een fortuin moet uitgeven om plezier te hebben tijdens het reizen? Zoek naar gratis of goedkope activiteiten en bezienswaardigheden op je bestemming, zoals wandelen, lokale markten verkennen, musea bezoeken op gratis toegangsdagen of gewoon wandelen door schilderachtige buurten. Niet alleen bespaar je geld, maar je krijgt ook een diepere waardering voor de bestemming en de cultuur.

Op veel bestemmingen worden er ook gratis walking tours aangeboden. Een gids neemt je dan gratis mee op ontdekking door een stad. Het is een ideale manier is om toch veel te leren en te ontdekken over een bestemming, maar toch met een beperkt budget. Deze tours werken op basis van fooien.

10. Reis licht

Licht reizen bespaart niet alleen geld op bagagekosten, maar maakt het ook gemakkelijker om met het openbaar vervoer te reizen en vrij rond te bewegen. Houd je aan een handbagage en pak alleen de essentiële dingen in, kies voor veelzijdige kleding (die je goed kunt mixen en matchen) en reisformaat toiletartikelen. Door licht te reizen, bespaar je niet alleen geld, maar geniet je ook van een meer gestroomlijnde en stressvrije reiservaring.

11. Slow travel loont

Het loont om tijdens je reis of vakantie echt de tijd te nemen. Hoppen van de éne plek naar de andere en elke dag of twee van plek veranderen drukt aanzienlijk op je budget. Wanneer je langer op een plek blijft kun je besparen op accomodaties. Het is ook nog eens beter voor het milieu.

12. Gebruik het openbaar vervoer

Hoewel het huren van een auto of tuktuk mij enkele van de meest bijzondere reiservaringen heeft opgeleverd, kan dit best drukken op je budget. Ook taxi’s kunnen duur zijn, vooral in toeristische gebieden en grotere steden.

Gebruik maken van het lokale openbaar vervoer, zoals bussen, treinen of trams kan je veel geld besparen. Daarnaast is het vaak ook een toffe manier om de lokale bevolking te ontmoeten en de cultuur beter te begrijpen.

Dit waren een aantal tips en trucs om geld te besparen op reis, zodat je budget iets langer meegaat. Welke van deze tips pas jij al toe in de praktijk?

Nieuwsgierig naar meer?

Sparen voor je (wereld)reis: alle tips en tricks

Wereldreis: wat kost drie maanden reizen?

Hoe bepaal je het budget voor je volgende reis?

Liefs

Janet 

Dit blog bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via deze links ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt echter nog steeds hetzelfde, het kost jou niets extra. Met deze inkomsten kan ik That One Time onderhouden. 

Over Janet

Outdoor activiteiten in Yosemite National Park, Californië 2

Janet is het gezicht achter dit blog. Ze is een creatieveling met 1000 hobby’s en ze gaat altijd op zoek naar de mooiste stukjes natuur en wildlife en je kunt haar altijd wakker maken voor een tof avontuur.

Van wonen in de Carribean tot Australië, van eindeloze roadtrips tot backpackend de wereld rond en van duiken tussen de haaien tot hiken in de bergen. Als er avontuur is, dan is Janet erbij!  

Populaire blogposts

ReizenReizen
Booking.com
All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

3 Responses

  1. Wat een goeie tips zijn dit. Reizen is in de afgelopen jaren alleen maar duurder geworden, helaas. Fijne tips om zo te kunnen besparen!

  2. Afgelopen jaren helaas in hoogseizoen moeten reizen vanwege mijn opleiding, maar normaal ga ik altijd buiten het hoogseizoen weg. Mijn lunch en dinner haal ik altijd bij de supermarkt. Het zijn echt fijne tips die je geeft

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.