We kunnen er tegenwoordig niet meer omheen: bewust en duurzaam leven. Doen wij er genoeg aan om ons steentje bij te dragen aan het milieu? Welke invloeden hebben we op de wereld en welke voetafdruk laten wij achter? Ik deel in dit blog een aantal tips om het gebruik van plastic te verminderen op reis. Check hier de tien tips om plasticvrij te reizen.
Milieubewust en duurzaam
Als wij het hebben over (milieu)bewust of duurzaam leven, dan betreft dit de impact die wij met al onze acties hebben op de natuur. Wat kunnen wij er in het dagelijks leven aan doen om een bijdrage te leveren aan een duurzaam bestaan en op welke manieren kunnen wij dit bestaan verbeteren? En hierin geldt dat alle beetjes helpen en verandering begint bij jezelf.
Nu is het wellicht iets gemakkelijker voor je om thuis een aantal aanpassingen te doen ter bevordering van een milieubewust bestaan. Misschien wordt het wat moeilijker voor je om te bedenken welke tips je kunt toepassen als je vanuit je backpack of koffer leeft als je op reis bent.
Plasticvrij reizen
Er zijn genoeg manieren om op reis duurzaam en bewuster om te gaan met het milieu. Een goede manier om te starten met het achterlaten van een positieve voetafdruk tijdens je reis of vakantie is het reduceren van het gebruik van plastic. En dan met name single-use plastic: plastic wat eenmalig gebruikt wordt en vervolgens weggegooid wordt. Dit plastic belandt dan helaas vaak op plekken waar het niet hoort.
We kennen allemaal het fenomeen van de plasticsoep. In de zee, maar zeker ook op veel andere plekken in de natuur, belandt allemaal plastic. Jaarlijks belandt er zelfs meer dan acht miljoen ton plastic afval in de zee. Het vervelende van dit plastic is dat het niet vergaat en het is ook niet verteerbaar. Het valt hoogstens uiteen in kleinere stukjes plastic. Dat het schadelijk is voor de natuur, dieren en mensen is bekend, maar hóe schadelijk precies weten we niet echt.
Ik snap best dan compleet plasticvrij reizen lastig is voor je om te realiseren. Ook ik ben hier niet heilig in, verre van zelfs. We zijn echter nooit te laat om tot verbetering over te gaan. Daarom deel ik hier een aantal tips voor jou om bewuster om te gaan met het gebruik (of verbruik) van plastic en hoe je plasticvrij kunt reizen.
Neem je afval te allen tijde mee
Gezien het aantal afval wat ik regelmatig tegenkom op reis, is dit nog niet zo vanzelfsprekend als je zou denken (of hopen). Schijnbaar moet dit nog gezegd worden. Neem je plactic afval altijd mee en gooi het weg in de afvalbak, waar het hoort. Laat het niet rondslingeren, als je geen afvalbak in de buurt kunt vinden. Ook als de afvalbak die je hebt gevonden overvol is, kun je je afval het beste even bij je bewaren. Als je dit op de grond gooit, op het strand achterlaat of uit het raam gooit, dan komt al dit afval in de natuur terecht. Plastic vergaat niet, dus het wordt niet op ƩƩn of andere magische wijze opgelost.
Ga je dus op een lange hike, heb je een lange autorit voor de boeg of ga je een dag chillen op het strand? Zorg er dan altijd voor dat je goed voorbereid bent (neem een afvalzak mee) en dat je alles schoon achterlaat. Ruim je rotzooi op.
1. Gebruik shampoo bars
Een milieuvriendelijk alternatief voor je doucheroutine is het gebruiken van shampoo bars. Het is ook ideaal omdat het compacte bars zijn en dus gemakkelijk mee te nemen in de koffer of backpack, in plaats van een hele shampoofles. Deze shampoo bars vervangen niet alleen de plastic fles die je eventueel van huis meeneemt, maar ook alle mini’s die je bij je accomodatie eventueel aangeboden krijgt.
Je kunt bijvoorbeeld de duurzame en plasticvrije shampoo kopen bij shampoobars.nl. Deze shampoo bars zijn milieuvriendelijk; de bars zijn vegan, ze zijn gemaakt met natuurlijke ingrediƫnten, ze zijn vrij van parabenen en siliconen en de verpakkingen zijn ook plasticvrij. De verpakkingen die gebruikt worden zijn 100% biologisch afbreekbaar.
Ik mocht de siliconenvrije shampoo bar papaja kers uitproberen. Daarnaast heb zelf ook nog een shampoo bar rozenblaadjes (geschikt voor een droge hoofdhuid) bijgekocht, omdat ik die ook graag wilde uitproberen. Het is een gemakkelijke manier om je doucheroutine plasticvrij te maken. Ik schaam me zelfs een beetje dat ik dit nog niet eerder heb uitgeprobeerd, maar je hebt nooit te laat met het verbeteren van je duurzame leven.




2. Alternatieven voor wegwerpbestek
Lekker een Pad Thai wegwerken op een strandje op Koh Tao of een Kotthu in het zonnige Sri Lanka. Op reis eten we regelmatig buiten de deur en halen we regelmatig wat af. Je eten is dan vaak verpakt in plastic bakjes en krijg je wegwerpbestek om alles op te eten. Al dit single-use plastic belandt na je maaltijd in de afvalbak, of weer erger: wederom ergens in de natuur.
Neem vanuit huis een setje bestek mee en geef bij de bestelling altijd even door dat je geen wegwerpbestek nodig hebt. Bij een outdoorwinkel kun je kampeerbestek halen,zoals handig vouwbestek wat ook lekker compact is om mee te nemen.
3. Doe je boodschappen op de markt
Het is niet alleen een goede manier om de lokale bevolking te steunen, je boodschappen doen op de markt is ook duurzaam en draagt bij aan het milieu. Denk eens aan alle plastic verpakkingen die je in de supermarkt vindt, zoals alle groenten die per stuk verpakt zijn. Dit vind je op de markt niet, dus het scheelt heel wat plastic. Een win-win situatie dus.
Ik kan me voorstellen dat je soms niet ontkomt aan een bezoekje aan de supermarkt. Probeer er in dit geval een beetje op te letten en plastic verpakkingen te vermijden.


4. Natuurlijke deoderant
Waar ik al vaker heb gelezen over shampoo bars (en de conditior varianten), lees ik minder over milieubewuste deoderant. Ook hiervoor zijn meerdere duurzame, plasticvrije alternatieven. Ik probeerde lang geleden eens een milieuvriendelijk alternatief, gemaakt van natuurlijke ingrediƫnten. Al een goed en milieubeuwst alternatief, maar deze deoderant zat echter nog wel verpakt in een plastic omhulsel.
Op de website van shampoo bars zag ik echter ook dat ze dergelijke deoderant bars hebben. Ik heb een deoderant bar gekocht, maar ik heb deze nog niet uitgeprobeerd. Ik hoop dat de werking net zo goed is als een roller of spuitbus. Wel weer een plus: compact en compleet plasticvrij!


5. Rietjes
Nog zo’n killer wat regelmatig in de oceaan terug te vinden is, is het plastic rietje. Bij elk drankje wat je bestelt op reis, krijg je er wel bijna ƩƩn. Geef bij je bestelling vriendelijk door dat je geen rietje bij je drankje hoeft. Je kunt ten eerste gewoon drinken uit het blikje, beker of flesje. Ten tweede zijn er duurzame alternatieven voor het plastic rietje, zoals het meenemen van je eigen plasticvrij herbruikbare rietje. Het neemt vrijwel geen ruimte in beslag in je koffer of backpack.
6. Slow travel loont
Om nog even terug te komen op je overnachtingen op reis: langzaam reizen is beter voor het milieu. Als jij je elke dag verplaatst naar een nieuwe bestemming, heb je in eerste instantie te maken met continue CO2 uitstoot. Daarover in een andere blog meer. Als jij je veel verplaatst en elke dag een nieuwe accomodatie aantikt, moet de accomodatie elke dag reizigers in nieuwe mini’s voorzien (dus neem zelf deze producten mee). Daarnaast wordt de was van het hotel of guesthouse vaak aangeleverd in het plastic. Hoe langer jij dus ergens blijft, hoe minder plastic er aan de pas komt.
7. Doe mee met een plaatselijke clean-up
Overal, zowel in het binnen- als buitenland, worden regelmatig clean-ups georganiseerd. Je gaat dan met een groep mensen in een bepaald gebied het afval opruimen. Het toffe is dat dit zowel boven als onder water kan. Indien je een duikbrevet hebt, vraag dan eens op het strand of bij een duikschool of er binnenkort een clean-up is. Je gaat dan tijdens het duiken de oceaan een beetje opruimen. Je lost hiermee natuurlijk niet de oorzaak van het probleem op, maar draagt wel bij aan een schonere wereld.
8. Neem een herbruikbare waterfles mee
ĆĆ©n van de gemakkelijkste tips om toe te passen als je op reis of vakantie gaat, is het meenemen van een eigen waterfles, thermoskan of koffiebeker, you name it. Een gemiddelde reiziger verbruikt twee tot drie plastic flesjes per dag. Elke keer een nieuw plastic flesje water of cola kopen, is dus niet heel duurzaam. Die flesjes belanden na gebruik in de afvalbak, of nog erger: in de natuur.
Gelukkig zie je al steeds meer mensen die met een Dopper of een andere variant op pad gaan. En een Dopper is natuurlijk nog steeds gemaakt van plastic, maar wel wat keer op keer gebruikt kan worden, zodat de single-use plastic flesjes overbodig worden. Er zijn ook andere varianten van bijvoorbeeld glas en je hebt zelfs duurzame waterflessen met een waterfilter erin, zoals de flessen van LifeStraw. In het buitenland kun je niet overal uit de kraan drinken. Door je water in zo’n fles te doen, wordt het kraanwater gefilterd en beschermt het tegen onder andere bacteriĆ«n, microplastics en chemicaliĆ«n. Een fles met een waterfilter staat bij mij nog op de lijst.


9. Neem je eigen tas mee
Je kent het vast wel. Bij elke willekeurige boodschap of als je eten bestelt krijg je een plastic tasje. Er zijn nog veel landen in de wereld waar je continu een gratis plastic tasje bij je boodschap krijgt. Om dit tegen te gaan, is het handig om zelf een tas mee te nemen op vakantie, waarmee je je boodschappen kunt doen of je was in kunt verzamelen. Ik neem altijd een paar linnen of katoenen tassen mee. Het is een duurzaam alternatief en een gemakkelijke manier dat bijdraagt aan je plasticvrije reis.
Nog een voordeel is dat deze tassen geen geluid maken. Niets zo irritant dat als je ‘s avonds laat of ‘s nachts bij het hostel aankomt en je spullen uit je krakerige plastic tasje moet halen terwijl er andere mensen op de kamer liggen te slapen.
10. Let op je make-up
Ik heb dit zelf echt nooit geweten, maar wist jij dat de glitters uit je make-up bestaan uit plastic? Die leuke, charmante glittertjes zijn dus eigenlijk kleine plasticdeeltjes. Niet alleen in je oogschaduw, maar ook in bijvoorbeeld je haarlak, scheerschuim, lipgloss of zonnebrandcrĆØme zitten vaak kleine deeltjes plastic.
Let er dus bij het kopen van make-up eens op of het product duurzaam is. Kom je op het etiket bijvoorbeeld polyethyleen (PE), polypropyleen (PP), polyethyleen terephthalaat (PET), polymethyl methacrylaat (PMMA) of nylon (PA) tegen, dan zijn dit geen milieuvriendelijke producten.
Make-upproducten met het kenmerk BDIH, Natrue, Cosmebio, Ecocert of Ecolabel zijn zeker plasticvrij en dus milieubewustere producten.
Dit waren mijn tien tips om je volgende reis plasticvrij te maken. Wellicht wordt je reis niet 100% plasticvrij, maar alle beetjes helpen. En nogmaals: verandering begint bij jezelf.
Welke tips heb jij om plasticvrij te reizen?
Nieuwsgierig naar meer?
Wanderlust in huis: tips en tricks
Electronica op reis: wat neem ik mee in mijn koffer?
Wintervoorbereidingen: welke winterkleding trek jij aan?
De leukste spellen voor het hele gezin
De leukste reisspellen om mee te nemen in je koffer
Bewust en duurzaam: milieuvriendelijke toiletartikelen
ā„ Janet
45 comments
Handige tips. Zelf heb ik een speciaal reis bestek setje en neem ik altijd een opvouwbaartasje mee. Shampobars gebruik ik nog niet, maar ben er wel nieuwsgierig naar
Wat goed dat je toch al rekening houdt met het verminderen van plastic.
handig om te lezen. nu gaan wel niet op vakantie. weet alleen niet of ik zo makkelijk ben, ik denk dat ik toch naar de handige plastic flessen ga grijpen
Het is wel de voor de hand liggende optie, maar er zijn best veel aanpassingen te doen die gemakkelijk in te passen zijn en weinig flexibiliteit nodig hebben.
Goed dat je hier aandacht aan besteedt! Sowieso neem ik altijd een eigen (boodschappen)tas mee en een herbruikbare fles. Shampoobars heb ik wel geprobeerd, maar vond ik niet echt ideaal. Ik kreeg de zeep lastig uit het blik en mijn haar werd er heel droog van. Misschien moet ik nog eens andere merken testen!
Dat zou kunnen inderdaad. Mijn haar wordt altijd best wel snel vet, dus ik vind het niet zo erg als mijn haar er wat droger van wordt haha.
Ik gebruik sinds kort ook een shampoo bar…ideaal. Een aantal jaar geleden nam ik deze ook altijd mee op vakantie, maar thuis stapte ik weer over op de plastic flessen. Nu heb ik mijn shampoo toch verwisseld voor een shampoo bar. Alleen de conditioner vind ik eerlijk gezegd niet zo prettig werken. Een herbruikbare fles gebruik ik al jaren…snap ook niet dat al die mensen van die grootverpakkingen met plastic flesjes kopen in de supermarkt.
Ik heb ook thuis nog een aantal plastic shampooflessen. En ik ben dan ook nog wel zo dat ik het zonde vind om die weg te doen, dus dan maak ik die eerst op.
Wat een goeie tips. Bij sommige dingen had ik nog niet eens stil gestaan zoals de slow travel.
Dankjewel! Hopelijk hebben jullie er iets aan.
Ik reis gewoon helemaal niet, en voorkom zo onder andere co2 uitstoot van vliegen : ) Maar je tips vind ik heel nuttig, en ook goed toepasbaar voor iemand die niet reist.
Dat scheelt inderdaad, maar als fervent reiziger vind ik dat niet echt een optie voor mezelf hahah. En de tips zijn zeker ook thuis toepasbaar.
Fijn dat de tips ook thuis toepasbaar zijn. Alle beetjes helpen natuurlijk.
Zeker weten.
Vooral shampoobars zijn zo handig voor onderweg. Afgelopen zomer ook mee genomen naar Italiƫ, scheelt enorm veel ruimte ook.
En de shampoobars bevallen ook goed?
goede tip, die over slow travel! dat zijn twee vliegen in een klap: met slow travel zie je meer en je vervuilt minder.
Bye the way, dit weekend werd ik me er bewust van dat mijn toilettas van puur plastik was
Precies, twee vliegen in ƩƩn klap.
Herbruikbare waterfles en tasje heb ik zeker, maar ben wel heel benieuwd naar het gebruik van zo’n shampoobar, dus die zet ik nu op mijn lijstje om uit te proberen. Bij de zomerdag probeer ik er zoveel mogelijk aan te denken om aan te geven dat ik geen rietje hoef en ja, ook bij het verpakken van groente en fruit probeer ik al die plastic verpakkingen zo veel mogelijk te vermijden.
Ik gebruik al tijden een waterfles (die mooie met een kristal erin), gebruik ook shampoo- en douchebars, heb de natuurlijke deo’s ontdekt (diverse soorten trouwens) en qua rietjes gebruiken wij metalen (herbruikbaar). Ik vind dat in de zomer in een blikje een must voor mijn dochtertje (de horrorverhalen over wespen in een blikje krijg ik niet uit mijn hoofd). Oh! En onlangs kreeg ik een prachtige rolltop rugzak gemaakt van oceaanplastic. Wordt door de vissers in IndonesiĆ« als bijvangst gevangen dus ook nog goed voor de economie (behalve dat het goed is voor het milieu). Mocht je willen weten welk merk dan hoor ik het wel. Goed artikel! En al deze tips (althans, enkele daarvan) vind ik ook gelden voor thuisgebruik.
Wauw, wat doe je al veel om het verbruik van plastic te verminderen. Daar kunnen veel mensen nog een voorbeeld aan nemen. En veel van deze tips zijn inderdaad ook voor het gebruik thuis toe te passen, daar heb je helemaal gelijk in.
Wat een leuke, unieke blog zeg! Super goed dat je hier aandacht aan besteed. Ik neem altijd mijn afval mee naar een prullenbak, shampoo bars kan ik niet tegen omdat ik echt heel moeilijk stroef- touw achtig haar heb, misschien moet ik de āperfecteā gewoon nog ontdekken. Ik neem ook altijd zoveel mogelijk tassen mee zodat ik die niet vergeet/ hoef te kopen lol
Ah dankjewel. We kunnen hier denk ik niet genoeg aandacht aan besteden!
Wat een fijn artikel! Ik wil heel graag nog van die shampoo bars bestellen, ook voor conditioner. Ik wilde dat doen met black friday, maar was het vergeten, dus ga zo snel nog even kijken. Ideale timing haha.
Ik heb ook een plactic vrije zonnebrand, ook heel blij mee. En ik neem altijd mijn dopper mee, ook al vind ik die wel te klein en koop ik hierdoor ook wel eens 1,5 liter plastic flessen, die ik wel hergebruik. Ik neem ook altijd veel canvas tasjes mee en weiger in het buitenland eigenlijk altijd de plastictasjes, ook waar ze ze gelijk al een je geven zonder te vragen.
Zo jij bent al goed op weg zeg, goed bezig. Ja dat met die grote flessen herken ik wel.
Ik zie trouwens op de website van shampoo bars dat ze daar nog een black friday editie shampoo bar met 50% korting hebben.
Ik neem Ɣltijd een Dopper mee op reis en let er verder ook echt op, maar van die shampoo bars had ik nog nooit gehoord!
Oh wat top dat je die Dopper altijd meeneemt. En dan weet je nu wat het is, als iemand het heeft over een shampoo bar. š
Goed bezig Janet! Die shampoo bars wil ik al heel lang een keer proberen.. liefst op reis, maar misschien moet ik het gewoon een keer thuis uitproberen.. kan natuurlijk net zo goed. š
Ik wilde ze ook al heel lang proberen, maar stelde het elke keer uit (eerst al die flessen shampoo opmaken).
De shampoo bars zijn echt ideaal. En als je een hervulbare fles, linnen tas en eigen rietjes meeneemt, scheelt dit al zoveel plastic afval.
Sommige aanpassingen hoeven gelukkig helemaal niet moeilijk te zijn.
Wat een goede tips. Soms sta je er eigenlijk niet bij stil hoeveel plastic je ook tijdens het reizen verbruikt….
Nou, maar echt.. Het is soms echt verschrikkelijk. Thuis schrik ik daar trouwens soms ook al van.
Ik heb de bar shampoo veel voorbij zien komen, ik ben wel nieuwsgierig geworden of het voor ons ook wat is.
Je hebt ook zo’n proefpakketje wat je kunt kopen, dan krijg je meerdere shampoo barretjes om uit te testen.
Ik reis nuet veel maar ben wel dol op shampoo bars, herbruikbare riethes en eigen waterfles
Oh wat goed, gebruik je die thuis ook?
supertips en niet alleen tijdens het reizen, ik ben hard aan hetwerk de badkamer plastic vrij t e maken en dat valt niet mee
Oh wat goed van je, en dat geloof ik direct. Ik had ook veel eerder wat van deze gemakkelijke tips kunnen toepassen.
Oef, na het lezen van je artikel kan ik zeggen dat ik toch nu al een paar tips toepas.
Mijn vriend en ik roken spijtig genoeg. Maar telkens wij op stap gaan zoals bijvoorbeeld onze dagelijkse boswandeling met de honden, hebben we steeds een potje bij voor onze peuken. We storen ons ontzettend aan mensen die hun peuken maar overal op de grond dumpen.
Wat goed van jullie. Ik heb ook gerookt en gooide vroeger ook wel een wat op de grond, zo slecht. Gelukkig weet ik nu beter en nu gaat alles mee naar huis of de vuilnisbak.
Dat zijn een hoop tips om eenvoudig mee aan de slag te kunnen gaan
Dankjewel, gelukkig hoeft het allemaal niet zo moeilijk te zijn. š
Super tips! Ik kan ze niet aanvullen. Wel heb ik altijd een plastic zakje bij me om daar het afval in te doen mocht er onderweg geen prullenbak zijn. Vind zo erg dat sommigen nonchalant hun afval op straat gooien!
Wat goed dat je altijd goed voorbereid op pad gaat. Ik vind het ook zo erg om te zien wat voor rotzooi er op sommige plekken te vinden is, helemaal in het buitenland is het soms echt verschrikkelijk.