Bewust en duurzaam: plasticvrij reizen met deze tien tips

by thatonetime
16 comments
Plasticvrij reizen - shampoo bars 2

We kunnen er tegenwoordig niet meer omheen: bewust en duurzaam leven. Doen wij er genoeg aan om ons steentje bij te dragen aan het milieu? Welke invloeden hebben we op de wereld en welke voetafdruk laten wij achter? Ik deel in dit blog een aantal tips om het gebruik van plastic te verminderen op reis. Check hier de tien tips om plasticvrij te reizen.

Milieubewust en duurzaam

Als wij het hebben over (milieu)bewust of duurzaam leven, dan betreft dit de impact die wij met al onze acties hebben op de natuur. Wat kunnen wij er in het dagelijks leven aan doen om een bijdrage te leveren aan een duurzaam bestaan en op welke manieren kunnen wij dit bestaan verbeteren? En hierin geldt dat alle beetjes helpen en verandering begint bij jezelf.

Nu is het wellicht iets gemakkelijker voor je om thuis een aantal aanpassingen te doen ter bevordering van een milieubewust bestaan. Misschien wordt het wat moeilijker voor je om te bedenken welke tips je kunt toepassen als je vanuit je backpack of koffer leeft als je op reis bent.


Plasticvrij reizen

Er zijn genoeg manieren om op reis duurzaam en bewuster om te gaan met het milieu. Een goede manier om te starten met het achterlaten van een positieve voetafdruk tijdens je reis of vakantie is het reduceren van het gebruik van plastic. En dan met name single-use plastic: plastic wat eenmalig gebruikt wordt en vervolgens weggegooid wordt. Dit plastic belandt dan helaas vaak op plekken waar het niet hoort.

We kennen allemaal het fenomeen van de plasticsoep. In de zee, maar zeker ook op veel andere plekken in de natuur, belandt allemaal plastic. Jaarlijks belandt er zelfs meer dan acht miljoen ton plastic afval in de zee. Het vervelende van dit plastic is dat het niet vergaat en het is ook niet verteerbaar. Het valt hoogstens uiteen in kleinere stukjes plastic. Dat het schadelijk is voor de natuur, dieren en mensen is bekend, maar hóe schadelijk precies weten we niet echt.

Ik snap best dan compleet plasticvrij reizen lastig is voor je om te realiseren. Ook ik ben hier niet heilig in, verre van zelfs. We zijn echter nooit te laat om tot verbetering over te gaan. Daarom deel ik hier een aantal tips voor jou om bewuster om te gaan met het gebruik (of verbruik) van plastic en hoe je plasticvrij kunt reizen.


Neem je afval te allen tijde mee

Gezien het aantal afval wat ik regelmatig tegenkom op reis, is dit nog niet zo vanzelfsprekend als je zou denken (of hopen). Schijnbaar moet dit nog gezegd worden. Neem je plactic afval altijd mee en gooi het weg in de afvalbak, waar het hoort. Laat het niet rondslingeren, als je geen afvalbak in de buurt kunt vinden. Ook als de afvalbak die je hebt gevonden overvol is, kun je je afval het beste even bij je bewaren. Als je dit op de grond gooit, op het strand achterlaat of uit het raam gooit, dan komt al dit afval in de natuur terecht. Plastic vergaat niet, dus het wordt niet op één of andere magische wijze opgelost.

Ga je dus op een lange hike, heb je een lange autorit voor de boeg of ga je een dag chillen op het strand? Zorg er dan altijd voor dat je goed voorbereid bent (neem een afvalzak mee) en dat je alles schoon achterlaat. Ruim je rotzooi op.


1. Gebruik shampoo bars

Een milieuvriendelijk alternatief voor je doucheroutine is het gebruiken van shampoo bars. Het is ook ideaal omdat het compacte bars zijn en dus gemakkelijk mee te nemen in de koffer of backpack, in plaats van een hele shampoofles. Deze shampoo bars vervangen niet alleen de plastic fles die je eventueel van huis meeneemt, maar ook alle mini’s die je bij je accomodatie eventueel aangeboden krijgt.

Je kunt bijvoorbeeld de duurzame en plasticvrije shampoo kopen bij shampoobars.nl. Deze shampoo bars zijn milieuvriendelijk; de bars zijn vegan, ze zijn gemaakt met natuurlijke ingrediënten, ze zijn vrij van parabenen en siliconen en de verpakkingen zijn ook plasticvrij. De verpakkingen die gebruikt worden zijn 100% biologisch afbreekbaar.

Ik mocht de siliconenvrije shampoo bar papaja kers uitproberen. Daarnaast heb zelf ook nog een shampoo bar rozenblaadjes (geschikt voor een droge hoofdhuid) bijgekocht, omdat ik die ook graag wilde uitproberen. Het is een gemakkelijke manier om je doucheroutine plasticvrij te maken. Ik schaam me zelfs een beetje dat ik dit nog niet eerder heb uitgeprobeerd, maar je hebt nooit te laat met het verbeteren van je duurzame leven.


2. Alternatieven voor wegwerpbestek

Lekker een Pad Thai wegwerken op een strandje op Koh Tao of een Kotthu in het zonnige Sri Lanka. Op reis eten we regelmatig buiten de deur en halen we regelmatig wat af. Je eten is dan vaak verpakt in plastic bakjes en krijg je wegwerpbestek om alles op te eten. Al dit single-use plastic belandt na je maaltijd in de afvalbak, of weer erger: wederom ergens in de natuur.

Neem vanuit huis een setje bestek mee en geef bij de bestelling altijd even door dat je geen wegwerpbestek nodig hebt. Bij een outdoorwinkel kun je kampeerbestek halen,zoals handig vouwbestek wat ook lekker compact is om mee te nemen.


3. Doe je boodschappen op de markt

Het is niet alleen een goede manier om de lokale bevolking te steunen, je boodschappen doen op de markt is ook duurzaam en draagt bij aan het milieu. Denk eens aan alle plastic verpakkingen die je in de supermarkt vindt, zoals alle groenten die per stuk verpakt zijn. Dit vind je op de markt niet, dus het scheelt heel wat plastic. Een win-win situatie dus.

Ik kan me voorstellen dat je soms niet ontkomt aan een bezoekje aan de supermarkt. Probeer er in dit geval een beetje op te letten en plastic verpakkingen te vermijden.


4. Natuurlijke deoderant

Waar ik al vaker heb gelezen over shampoo bars (en de conditior varianten), lees ik minder over milieubewuste deoderant. Ook hiervoor zijn meerdere duurzame, plasticvrije alternatieven. Ik probeerde lang geleden eens een milieuvriendelijk alternatief, gemaakt van natuurlijke ingrediënten. Al een goed en milieubeuwst alternatief, maar deze deoderant zat echter nog wel verpakt in een plastic omhulsel.

Op de website van shampoo bars zag ik echter ook dat ze dergelijke deoderant bars hebben. Ik heb een deoderant bar gekocht, maar ik heb deze nog niet uitgeprobeerd. Ik hoop dat de werking net zo goed is als een roller of spuitbus. Wel weer een plus: compact en compleet plasticvrij!


5. Rietjes

Nog zo’n killer wat regelmatig in de oceaan terug te vinden is, is het plastic rietje. Bij elk drankje wat je bestelt op reis, krijg je er wel bijna één. Geef bij je bestelling vriendelijk door dat je geen rietje bij je drankje hoeft. Je kunt ten eerste gewoon drinken uit het blikje, beker of flesje. Ten tweede zijn er duurzame alternatieven voor het plastic rietje, zoals het meenemen van je eigen plasticvrij herbruikbare rietje. Het neemt vrijwel geen ruimte in beslag in je koffer of backpack.


6. Slow travel loont

Om nog even terug te komen op je overnachtingen op reis: langzaam reizen is beter voor het milieu. Als jij je elke dag verplaatst naar een nieuwe bestemming, heb je in eerste instantie te maken met continue CO2 uitstoot. Daarover in een andere blog meer. Als jij je veel verplaatst en elke dag een nieuwe accomodatie aantikt, moet de accomodatie elke dag reizigers in nieuwe mini’s voorzien (dus neem zelf deze producten mee). Daarnaast wordt de was van het hotel of guesthouse vaak aangeleverd in het plastic. Hoe langer jij dus ergens blijft, hoe minder plastic er aan de pas komt.


7. Doe mee met een plaatselijke clean-up

Overal, zowel in het binnen- als buitenland, worden regelmatig clean-ups georganiseerd. Je gaat dan met een groep mensen in een bepaald gebied het afval opruimen. Het toffe is dat dit zowel boven als onder water kan. Indien je een duikbrevet hebt, vraag dan eens op het strand of bij een duikschool of er binnenkort een clean-up is. Je gaat dan tijdens het duiken de oceaan een beetje opruimen. Je lost hiermee natuurlijk niet de oorzaak van het probleem op, maar draagt wel bij aan een schonere wereld.


8. Neem een herbruikbare waterfles mee

Één van de gemakkelijkste tips om toe te passen als je op reis of vakantie gaat, is het meenemen van een eigen waterfles, thermoskan of koffiebeker, you name it. Een gemiddelde reiziger verbruikt twee tot drie plastic flesjes per dag. Elke keer een nieuw plastic flesje water of cola kopen, is dus niet heel duurzaam. Die flesjes belanden na gebruik in de afvalbak, of nog erger: in de natuur.

Gelukkig zie je al steeds meer mensen die met een Dopper of een andere variant op pad gaan. En een Dopper is natuurlijk nog steeds gemaakt van plastic, maar wel wat keer op keer gebruikt kan worden, zodat de single-use plastic flesjes overbodig worden. Er zijn ook andere varianten van bijvoorbeeld glas en je hebt zelfs duurzame waterflessen met een waterfilter erin, zoals de flessen van LifeStraw. In het buitenland kun je niet overal uit de kraan drinken. Door je water in zo’n fles te doen, wordt het kraanwater gefilterd en beschermt het tegen onder andere bacteriën, microplastics en chemicaliën. Een fles met een waterfilter staat bij mij nog op de lijst.


9. Neem je eigen tas mee

Je kent het vast wel. Bij elke willekeurige boodschap of als je eten bestelt krijg je een plastic tasje. Er zijn nog veel landen in de wereld waar je continu een gratis plastic tasje bij je boodschap krijgt. Om dit tegen te gaan, is het handig om zelf een tas mee te nemen op vakantie, waarmee je je boodschappen kunt doen of je was in kunt verzamelen. Ik neem altijd een paar linnen of katoenen tassen mee. Het is een duurzaam alternatief en een gemakkelijke manier dat bijdraagt aan je plasticvrije reis.

Nog een voordeel is dat deze tassen geen geluid maken. Niets zo irritant dat als je ’s avonds laat of ’s nachts bij het hostel aankomt en je spullen uit je krakerige plastic tasje moet halen terwijl er andere mensen op de kamer liggen te slapen.


10. Let op je make-up

Ik heb dit zelf echt nooit geweten, maar wist jij dat de glitters uit je make-up bestaan uit plastic? Die leuke, charmante glittertjes zijn dus eigenlijk kleine plasticdeeltjes. Niet alleen in je oogschaduw, maar ook in bijvoorbeeld je haarlak, scheerschuim, lipgloss of zonnebrandcrème zitten vaak kleine deeltjes plastic.

Let er dus bij het kopen van make-up eens op of het product duurzaam is. Kom je op het etiket bijvoorbeeld polyethyleen (PE), polypropyleen (PP), polyethyleen terephthalaat (PET), polymethyl methacrylaat (PMMA) of nylon (PA) tegen, dan zijn dit geen milieuvriendelijke producten.

Make-upproducten met het kenmerk BDIH, Natrue, Cosmebio, Ecocert of Ecolabel zijn zeker plasticvrij en dus milieubewustere producten.


Dit waren mijn tien tips om je volgende reis plasticvrij te maken. Wellicht wordt je reis niet 100% plasticvrij, maar alle beetjes helpen. En nogmaals: verandering begint bij jezelf.

Welke tips heb jij om plasticvrij te reizen?

♥ Janet

You may also like

16 comments

Aniek 26 november 2021 - 15:53

De shampoo bars zijn echt ideaal. En als je een hervulbare fles, linnen tas en eigen rietjes meeneemt, scheelt dit al zoveel plastic afval.
Aniek onlangs geplaatst…Hoe deze plekken in mijn huis me herinneren aan de mooiste reizenMy Profile

Reply
thatonetime 26 november 2021 - 20:15

Sommige aanpassingen hoeven gelukkig helemaal niet moeilijk te zijn.

Reply
Debby 26 november 2021 - 09:32

Wat een goede tips. Soms sta je er eigenlijk niet bij stil hoeveel plastic je ook tijdens het reizen verbruikt….

Reply
thatonetime 26 november 2021 - 20:13

Nou, maar echt.. Het is soms echt verschrikkelijk. Thuis schrik ik daar trouwens soms ook al van.

Reply
Lindaschrijfthetop 26 november 2021 - 07:28

Ik heb de bar shampoo veel voorbij zien komen, ik ben wel nieuwsgierig geworden of het voor ons ook wat is.

Reply
thatonetime 26 november 2021 - 20:12

Je hebt ook zo’n proefpakketje wat je kunt kopen, dan krijg je meerdere shampoo barretjes om uit te testen.

Reply
Melissa 25 november 2021 - 23:45

Ik reis nuet veel maar ben wel dol op shampoo bars, herbruikbare riethes en eigen waterfles

Reply
thatonetime 26 november 2021 - 20:07

Oh wat goed, gebruik je die thuis ook?

Reply
Felice Veenman 25 november 2021 - 12:22

supertips en niet alleen tijdens het reizen, ik ben hard aan hetwerk de badkamer plastic vrij t e maken en dat valt niet mee

Reply
thatonetime 25 november 2021 - 14:45

Oh wat goed van je, en dat geloof ik direct. Ik had ook veel eerder wat van deze gemakkelijke tips kunnen toepassen.

Reply
9Lives Cats Etc - Evendelen.be 25 november 2021 - 12:11

Oef, na het lezen van je artikel kan ik zeggen dat ik toch nu al een paar tips toepas.
Mijn vriend en ik roken spijtig genoeg. Maar telkens wij op stap gaan zoals bijvoorbeeld onze dagelijkse boswandeling met de honden, hebben we steeds een potje bij voor onze peuken. We storen ons ontzettend aan mensen die hun peuken maar overal op de grond dumpen.
9Lives Cats Etc – Evendelen.be onlangs geplaatst…Grisha Trilogie (Leigh Bardugo) + Shadow & Bone (Netflix) – ReviewMy Profile

Reply
thatonetime 25 november 2021 - 14:51

Wat goed van jullie. Ik heb ook gerookt en gooide vroeger ook wel een wat op de grond, zo slecht. Gelukkig weet ik nu beter en nu gaat alles mee naar huis of de vuilnisbak.

Reply
Linda Meester 25 november 2021 - 12:05

Dat zijn een hoop tips om eenvoudig mee aan de slag te kunnen gaan

Reply
thatonetime 25 november 2021 - 14:51

Dankjewel, gelukkig hoeft het allemaal niet zo moeilijk te zijn. 🙂

Reply
Krystle/Batboy 25 november 2021 - 07:42

Super tips! Ik kan ze niet aanvullen. Wel heb ik altijd een plastic zakje bij me om daar het afval in te doen mocht er onderweg geen prullenbak zijn. Vind zo erg dat sommigen nonchalant hun afval op straat gooien!
Krystle/Batboy onlangs geplaatst…Deze stijlvolle organizer is een musthave voor je sieradenMy Profile

Reply
thatonetime 25 november 2021 - 14:52

Wat goed dat je altijd goed voorbereid op pad gaat. Ik vind het ook zo erg om te zien wat voor rotzooi er op sommige plekken te vinden is, helemaal in het buitenland is het soms echt verschrikkelijk.

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More