De Oude Stad van Riga, Letland 2023

Riga: tips voor je bezoek aan deze Baltische hoofdstad

Gelegen langs de oevers van de rivier de Daugava vind je de charmante hoofdstad van Letland: Riga. Met een historische binnenstad die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, pittoreske geplaveide straatjes met gekleurde huisjes en een mix van middeleeuwse en art-nouveau architectuur, is Riga een afwisselende en veelzijdige bestemming. In dit blog lees je alle tips voor je bezoek aan Riga.

Riga

De hoofdstad van Letland ligt langs de oevers van de Daugava-rivier en heeft een rijke geschiedenis. Riga werd gesticht in 1201 en het is een voormalige Hanzestad. Laat ik in Nederland nou ook al zo dol zijn op Hanzesteden. De stad heeft bijna 650.000 inwoners, maar het centrum is knus en compact. Riga staat bekend om zijn historische Oude Stad, met kronkelende steegjes, indrukwekkende koopmanshuizen en imposante kerken. Van middeleeuwse straatjes tot de statige en moderne art-nouveau wijk; Riga heeft een bijzonder centrum.

De geschiedenis van Riga

De eeuwenoude geschiedenis van Riga gaat ruim 800 jaren terug, tot de stichting van de stad in het begin van de dertiende eeuw. Riga werd oorspronkelijk opgericht als een handelspost door de Germaanse Duitse Orde, dankzij de strategische ligging op het kruispunt van de Oostzee en de rivier, wat diende als een belangrijke handelsroute.

Al snel bloeide Riga uit tot een bruisende metropool. In de middeleeuwen stond Riga bekend als een belangrijke hub van handel in de regio en toen Riga lid werd van de Hanze, nam de welvaart in de stad alleen maar toe. Kolonisten vanuit de wijde omtrek (vanuit heel Europa kunnen we wel zeggen) trokken naar Riga.

Door de eeuwen heen kende Riga helaas ook wat mindere periodes, zo heeft de stad onder andere onder Zweeds, Pools en Russisch bewind gestaan. Daarnaast heeft ook Riga het zwaar gehad tijdens beide wereldoorlogen en de Sovjetbezetting, maar na de ineenstorting van de Sovjet-Unie verkreeg Riga onafhankelijkheid. Ondanks dit alles is de stad hier niet aan onderdoor gegaan en tot op de dag van vandaag kan men nog steeds genieten van deze bijzonder mooie plek.

Wat te doen in Riga

1. Dwalen door de Oude Stad (Vecrīga)

Ga terug in de tijd terwijl je door de smalle geplaveide straatjes van de oude binnenstad van Riga dwaalt. In het centrum van Riga vind je vandaag de dag nog steeds eeuwenoude gebouwen en historische monumenten. Bewonder bijzondere kerktorens, wandel langs de middeleeuwse muren en ontdek de levendige stadspleinen. In Riga kun je nog veel Hanze-erfgoed terugvinden en er is niets leuker dan gewoon lekker dwalen door de smalle straatjes van het centrum van de stad. Niet voor niets staat de binnenstad van Riga op de UNESCO werelderfgoedlijst.

2. Ontdek het Art Nouveau-district

Riga staat bekend om zijn Art Nouveau-architectuur. In de stad vind je dan ook meer dan 800 gebouwen met indrukwekkende versierde gevels. Maak een wandeling door de wijk en geniet van de mooiste Art Nouveau architectuur. Vergeet bijvoorbeeld niet om naar Alberta Iela (street) en Elizabetes Iela te gaan. Ook vind je in een prachtig gerestaureerd appartementencomplex het iconische Riga Art Nouveau museum. Alleen al een bezoekje brengen aan de prachtige wenteltrap in de hal is de moeite waard.

3. De Centrale Markt van Riga (Centrāltirgus)

Ik vind het altijd leuk om lokale markten te bezoeken als ik op reis ben, want je krijgt hier altijd een goede indruk van de lokale sfeer. De Centrale Markt van Riga is één van de grootste en meest levendige marktplaatsen van Europa. Je vindt de markt in voormalige Duitse Zeppelin-hangars en je kunt er veel verse producten en traditionele Letse delicatessen vinden.

4. Rīgas Doms (Rīga kathedraal)

Deze indrukwekkende gotische kathedraal is één van de oudste religieuze gebouwen in Letland en stamt uit de dertiende eeuw. Je vindt hier een prachtig orgel, mooie glas-in-loodramen, maar het hoogtepunt is het uitkijkplatform met panoramisch uitzicht op de stad.

5. Melngalvju nams (Zwarthoofdenhuis)

In het oude centrum van Riga vind je het bijzondere Zwarthoofdenhuis. Dit Hanzeatische erfgoed is een prachtig huis met indrukwekkende architectuur en versierd met allerlei sculpturen en andere details. Als je in Riga bent, moet je zeker even langslopen om het gebouw te bewonderen. Je kunt hier ook meer te weten komen over de geschiedenis van het gebouw.

6. Het vrijheidsmonument van Riga: Brīvības piemineklis

Wist jij dat Riga haar eigen vrijheidsbeeld heeft? Als symbool van de onafhankelijkheid en nationale identiteit van Letland vind je in het centrum van Riga het vrijheidsmonument. Het beeld is van een vrouw die drie sterren in de lucht houdt, onder de locals staat deze vrouw beter bekend als ‘Milda’. De drie sterren staan voor de drie delen van het Russische Rijk waaruit Letland is ontstaan (Koerland, Letgallen en Lijfland).

7. Rīgas pils (Het Slot van Riga)

Het Slot van Riga werd gebouwd in 1330 aan de oevers van de Westelijke Dvina, de rivier die de stad doorkruist. Het kasteel door de eeuwen heen meerdere keren gerestaureerd. Ook toen ik er was stond het kasteel in de steigers, daarom kon ik het helaas niet bezoeken.

Het kasteel is vandaag de dag de officiële residentie van de president van Letland. Ook vind je hier ook een aantal musea, waaronder het Nationaal Historisch Museum van Letland.

8. Svētā Pētera baznīca (de Petrikerk)

De Petrikerk (ook wel de Sint-Pieterskerk genoemd) is één van de mooiste kerken in het centrum van Riga, tevens één van de hoogste gebouwen van de stad. Dit was voor mij dan ook genoeg reden om een bezoek te brengen aan de kerk. Tegen betaling kun je (gelukkig met lift) naar de top van de kerktoren voor een prachtig uitzicht over de stad.

9. Zoek het groen op in Riga: Bastejkalna Park

Dit stadspark, wat je vindt aan de rand van het centrum, is een favoriete spot voor zowel locals als toeristen om te komen en te genieten van de rust. Het is het grootste park in het centrum van Riga. Je vindt hier onder andere monumenten, standbeelden, grasvelden en speeltuinen. Het is een ideale plek om te onthaasten, voor een gezellige picknick aan het water of een relaxte wandeling.

In Riga zijn nog een aantal andere groene (stads)parken te vinden, zoals Kronvalda Park, Vērmane Garden en iets verder buiten het centrum vind je Dziesmu Svētku Park.

10. Trīs brāļi (de Drie Broers)

Aan de Maza Pilsstraat vind je deze drie iconische huizen. De drie historische huizen behoren tot de oudste woonhuizen van Riga en dateren uit de vijftiende eeuw. Ze laten goed de ontwikkeling van de constructie van woonhuizen in de stad zien.

Tegenwoordig is het Lets architectuurmuseum in het complex gevestigd, hier kun je meer te weten komen over de geschiedenis en betekenis van deze monumenten.

11. Latvijas Nacionālā Opera un Balets (De Letse Nationale Opera en Ballet)

Aan de rand van het Bastejkalna Park vind je het indrukwekkende gebouw van de Letse Nationale Opera en Ballet. Dit operahuis is gehuisvest in een prachtig neoclassicistisch gebouw en je kunt hierheen voor verschillende voorstellingen en producten van wereldklasse.

12. De creatieve wijk Spikeri

Oorspronkelijk werd deze plek bewoond door kooplieden, schippers en boeren die op de vlucht waren voor hun lijfeigenen. Zij bouwden hier de eerste pakhuizen, werkplaatsen, woongebouwen en pubs. De bouw van een pakhuisdistrict bij de Centrale Markt van Riga ontwikkelde zich grotendeels in de negentiende eeuw, na de liquidatie van het fort van Riga. Dit resulteerde uiteindelijk in de bouw van bijna 60 uniforme pakhuizen.

In de eeuw erna kreeg de wijk het zwaar te verduren, wat resulteerde in de sloop van heel wat pakhuizen, andere pakhuizen werden omgebouwd tot woonhuizen of winkels.

Vandaag de dag probeert men van Spikeri een culturele, educatieve en creatieve wijk en interessante recreatieplek te maken. Naast de oude bakstenen pakhuizen vind je hier onder andere een promenade, interessante winkeltjes en boetieken, gallerijen en horecagelegenheden.

13. Het Riga Ghetto and Latvian Holocaust Museum

Sinds 2010 vind je in de wijk Maskavas Vorstadt (de voormalige Joodse getto) dit museum. Middels een aantal tentoonstellingen en exposities wordt hier het verhaal verteld van de getto van Riga, de Holocaust in Letland en leer je meer over het joodse leven voor de Holocaust.

Het museum is dagelijks geopend van 10.00 uur tot 18.00 uur. Op zaterdag is het gesloten. Het museum werkt met donaties.

14. Latvijas Okupācijas muzejs (Museum van de bezetting van Letland)

Wil jij meer te weten komen over de turbulente geschiedenis van Letland onder de Sovjet- en nazibezetting tijdens de 20e eeuw? In dit museum vind je verschillende tentoonstellingen, foto’s, persoonlijke verhalen en artefacten die je een goed beeld geven van de bezetting.

Het museum is dagelijks geopend van 10.00 uur tot 18.00 uur. De toegangsprijs is € 5,00 per persoon, kinderen onder de 7 jaar zijn gratis.

15. Līvu laukums (het livu-plein)

Het Livu-plein wordt gezien als het centrale plein van Riga. Het is een mooi plein met prachtig aangelegde bloemenperkjes en omringd met kleurrijke gebouwen. Je vindt hier veel winkels en restaurants.

Andere pleinen in Riga zijn onder andere Doma Laukums en Pils Laukums.

Let op: verwacht niet te veel van de pleinen. Het centrum van Riga is niet groot, de pleinen zijn dus ook vrij klein.

16. De stadsmuur van Riga: de Zweedse Poort

Vestingstad Riga was ooit omringd door een stadsmuur. Vandaag de dag bestaat de stadsmuur helaas niet meer, maar je kunt nog wel overblijfselen van deze muur vinden. De muur had ooit acht stadspoorten, waarvan er één is overgebleven: de Zweedse Poort. Trokšņu Iela (street) verbindt de poort met het centrum.

17. Rīgas Kristus Piedzimšanas pareizticīgo katedrāle (Riga Nativity of Christ Orthodox Cathedral)

Één van de mooiste en meest verrassende gebouwen in Riga vond ik deze prachtige Orthodoxe kathedraal. De kathedraal stamt uit de negentiende eeuw en herken je aan de sierlijke architectuur en de gouden koepels. Het is zeker even de moeite om langs te gaan als je in de buurt bent.

18. Street-art in Riga

In Riga stap je terug in de tijd naar de middeleeuwen, maar wist je dat er een hele fijne mix is tussen ons en nieuw. Zo komt de creatieve kant van Riga steeds meer tot uiting, met onder andere kleurrijke muurschilderingen, graffiti en andere straatkunst. Op deze website vind je de locaties van veel street-art.

19. Eten en drinken in Riga

Het is altijd leuk om een land te ontdekken aan de hand van de traditionele keuken. Als je aan de Letse keuken denkt, dan denk je onder andere aan kummel, stevige soepen, zuurkool, kruidenlikeuren, stoofpotjes en roggebrood.

In Riga vind je een fijne mix tussen traditionele pubs en eethuizen en hippe bars en restaurants. Hieronder vind je een aantal leuke plekjes om uit te testen in Riga.

Riga Central Market – verschillende kraampjes, veel opties

Ogle – leuk restaurant, gezellige sfeer

Herbārijs – gezellig dakterras

This Place Doesn’t Need A Name – All day breakfast, de pannenkoeken zijn een aanrader

Madison Blue Skyline Bar – voor een goed uitzicht

20. Uitgaan in Riga

Overdag is Riga een gezellige plek om te ontdekken, maar als de zon onder is komt de stad pas echt tot leven. Riga staat bekend om het bruisende nachtleven en daarom is het een ideale stad om uit te gaan. Van relaxte cocktailbars tot hippe lounges en van bruisende nachtclubs tot oergezellige pubs. Voor ieder wat wils in Riga.

21. Overnachten in Riga

Riga is welbekend met toeristen, daar is de stad dan ook goed op ingespeeld. In het centrum vind je een breed aanbod qua accommodaties, van hotels tot stijlvolle appartementen en van unieke overnachtingen tot gezellige hostels.

$ – Blue Bird Hostel – hier verbleef ik

$ – Greystone Suites & Apartments

$$ – Boutique Hotel Monte Kristo

$$ – Wellton Riga Hotel & Spa

$$$ – Grand Poet Hotel and Spa by Semarah

Praktische informatie Riga

Het centrum van Riga is niet groot. Als je wilt, kun je in een dag alle grote bezienswaardigheden bij langs. Ik raad je aan om minimaal twee of drie dagen in Riga te verblijven, om het meeste uit je trip te halen.

Je kunt Riga bereiken per vliegtuig, openbaar vervoer of eigen vervoer. Ikzelf arriveerde in het land per vliegtuig. Het vliegveld van Riga is niet groot, waardoor je relatief snel het vliegveld kunt verlaten. Vanaf het vliegveld gaat er een openbare bus (bus 22) naar het centrum. Kaartjes kun je voor iets meer dan een euro ter plekke kopen. De bussen rijden niet tussen 00.00 uur en 06.00 uur. Ook kun je vanaf het vliegveld een taxi pakken naar het centrum.

De oude stad is zo goed als autovrij. Kom je in Riga met eigen vervoer, dan zul je goed moeten kijken waar je kunt parkeren. Buiten de stadskern kun je op veel plekken betaald parkeren, gratis parkeren is zeldzaam. Vanaf hier is alles op een kleine afstand te vinden. Indien je accommodatie dus in de oude stad ligt, hoef je niet heel ver met je bagage te lopen.

Vrijwel alles kan in Riga met de pinpas betaald worden. Soms is het handig om contant geld te hebben, bijvoorbeeld voor het halen van een buskaartje bij het vliegveld.

Nieuwsgierig naar meer?

The Bogs van Estland: ontdek deze mooie natuurverschijnsels

Restaurants Tallinn: de leukste restaurants in de hoofdstad van Estland

Beginnen met de voorpret voor je reis naar Estland?

Boek hier je huurauto (inclusief verzekeringen!): 

Boek je Riga tour hier:

Reisgids nodig voor je trip naar Estland?

Liefs

Janet 

Dit blog bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via deze links ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt echter nog steeds hetzelfde, het kost jou niets extra. Met deze inkomsten kan ik That One Time onderhouden. 

Over Janet

Outdoor activiteiten in Yosemite National Park, Californië 2

Janet is het gezicht achter dit blog. Ze is een creatieveling met 1000 hobby’s en ze gaat altijd op zoek naar de mooiste stukjes natuur en wildlife en je kunt haar altijd wakker maken voor een tof avontuur.

Van wonen in de Carribean tot Australië, van eindeloze roadtrips tot backpackend de wereld rond en van duiken tussen de haaien tot hiken in de bergen. Als er avontuur is, dan is Janet erbij!  

Populaire blogposts

ReizenReizen
Booking.com
All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

3 Responses

  1. Dit lijkt me een mooie stad. Zo leuk al die kleurrijke gebouwen en mooie bezienswaardigheden! Dat eten ziet er ook heerlijk uit, krijg gelijk zin om het te proberen.

  2. Ik ben nog nooit in Riga geweest. Ik zou er graag een keerjte naar toe willen. Ben wel eens een keer in Tallinn geweest en dat vond ik een prachtige stad

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.