Traveldiary Gdansk, Polen

by thatonetime
9 comments

Vorige maand vertrok ik voor het eerst in mijn leven naar Polen. We verkenden de verrassend leuke stad Gdansk en omstreken. Lees hier wat wij allemaal gedaan hebben in vijf dagen tijd. Hierbij mijn traveldiary Gdansk.

Woensdag 25 oktober

We komen eind van de ochtend aan in Gdansk. Na een vlucht van een uur en een kwartier komen we aan in het regenachtige Polen. We zoeken een taxi die ons naar de stad wil brengen. We moeten 60 zloty betalen voor ons taxiritje (omgerekend 14,25 euro voor twee personen). Ons hotel blijkt in de hoofdstraat van de stad te zitten. We checken in en komen erachter dat de bedden aardig kort zijn. Helemaal voor iemand met mijn 1,73 m. 🙁

We besluiten om te lunchen bij een restaurant in de lange straat. Dit doen we bij restaurant Mojito. Naast een heater nemen we plaats en we verstoppen ons lekker onder ons dekentje. De rest van de middag blijven we plakken en drinken we wijntjes.. Dit was overigens de enige plek waar we enigszins zoete witte wijn hebben gevonden (semi sweet wine). In de avond lopen we een rondje door de stad en zoeken we een plekje om te eten. We eindigen bij restaurant Rekawiczka en eten een vlees/kaasplankje. Ik vind het nu al leuk.

Gdansk, Polen

Donderdag 26 oktober

In de ochtend besluiten we eropuit te gaan en de stad te ontdekken. We merken dat buiten de stadspoorten een heel andere kant van Gdansk te zien is met veel oude, vervallen, verlaten gebouwen. We ontbijten bij een bakkerij. Bij de bakkerijen hebben ze vooral veel zoete broodjes.  We lopen door de sombere buitenwijken van de stad. We vinden het er vrij armoedig uitzien.

In de middag lunchen we bij het hardrock cafe en daarna doen we een boottocht over de rivier naar de Wersterplatte. Met een piratenschip varen we naar de plek waar de Tweedewereldoorlog is uitgebroken. Verder bestaat het aanzicht vooral uit veel grote boten en haven. Niet echt heel fantastisch.

Na de boottocht ontdekken we nog wat straatjes van Gdansk en eten we bij restaurant Mon Balzac (fantastische naam 😛 ). Het eten is heerlijk en het is een leuk tentje met live-muziek. Na het eten drinken we iets bij bar Bruderschaft, op aanraden van een hotelmedewerker. Dit is een ondergrondse bar. We bestellen een cocktail en ook hier is live-muziek. Muziek waarvan we denken dat het traditioneel Pools is. Voor ons klinkt het als zeemansmuziek.

Gdansk, Polen

Vrijdag 27 oktober

We ontbijten bij een andere bakkerij en eten spinazie-broodjes en pasteitjes. De spinazie-broodjes zijn een groot succes.  Er zijn veel pasteitjes en broodjes te koop waarbij het voor ons de vraag is wat er precies in zit.

Na het ontbijt lopen we naar het centraal station en kopen een kaartje om naar Malbork te gaan. We moeten lang in de rij wachten maar eenmaal aangekomen, moeten we omgerekend zo’n vier euro betalen voor een kaartje en kunnen we op weg. We gaan met de trein naar deze stad wat zo’n half uur rijden is. We hebben geen zitplekken aangewezen gekregen dus het is even zoeken om een zitplekje te bemachtigen.

We gaan naar Malbork om slot Mariënburg te bezoeken. Het is een prachtig, groot gebouw. De tour met audio (die je gratis bij je kaartje krijgt duurt zo’n twee à drie uur. Na het bezoek aan het kasteel eten we iets in Malbork en gaan we met de trein terug naar Gdansk.

Inmiddels is het avond geworden en eten we iets bij wine bar en restaurant Literacka. We kwamen dit kleine, schattige tentje al eerder tegen toen we de stad aan het ontdekken waren en ook op tripadvisor lazen we goede reviews. We aten wederom een lekker vlees/kaasplankje (want waarom ook niet? 🙂 ) en ik at een grilled beef salad. Het eten bevalt ons prima hier in Polen. We s