Traveldiary Hamburg

Daar reden we dan… Door het sombere Duitsland.. In ons scheurbakkie, door de stromende regen. Langs de toeristische route omdat onze trouwe vriend, mister TomTom ons langs allerlei rare wegen stuurde.. op weg naar Hamburg!

We hadden er erg zin in. Iedereen die we spraken over Hamburg, had het over de Reeperbahn en hoe gezellig het wel niet was in Hamburg. ‘Die Reeperbahn moet ik uitchecken’ dacht ik nog.

Na enige stress (want: rijden in een onbekende stad is niet tof!) waren we eindelijk aangekomen op de Reeperbahn en hadden we ons onderkomen gevonden. Afin, we hadden het overleefd, de auto geparkeerd, ingecheckt en onze spullen op onze kamer gedumpt. Vervolgens gingen we maar eens kijken wat er allemaal op de Reeperbahn te beleven was. Wat mijn broer me verteld had was inderdaad correct.. Stripclub rechts, sexshop links en casino aan de overkant omringd door nog een paar stripclubs en shops. Alle daklozen op de stoep hielpen ook niet echt om een positief oordeel te vellen. Een waar walhalla voor menig man, maar voor ons jonge meiden was het nog maar even de vraag of het wel zo leuk was.

Lopend, nog steeds door de stromende regen natuurlijk, gingen we naar de U-bahn. Eenmaal aangekomen bij de metro hadden we snel een kaartje gekocht en de metro genomen die ons naar het centum bracht, naar het Rathaus. Een plek waar we nog vaak zouden komen deze dagen. In het centum hadden we de Europa passage aan de linkerkant, de St. Petri-Kirche aan de rechterkant met daar omheen de eerste kerstmarkt van velen. Eerst gingen we maar naar de Europa passage, aangezien we hadden gelezen dat je hier wel goed kunt shoppen. Na de vijf etages afgestruind te hebben, hebben we het pand verlaten om de rest van de stad te bekijken.

We zijn snel even langs de St. Petri-Kirche gegaan en de kerstmarkt gecheckt. En nu was ik al geen fan van kerstmarkten, maar dit maakte het er niet beter op. Best wel triest! Vervolgens zijn we naar het Rathaus gelopen en hier was ook gelijk de tweede kerstmarkt die er iets beter uitzag. We wilden graag ergens een drankje doen maar aangezien ze alleen maar bier of glühwein schonken, moesten we dit helaas overslaan. Helaas.. Ik drink na jaren proberen nog steeds geen bier en ik word nou niet bepaald warm van warme wijn!

Hamburg by night
Hamburg by night

Al snel volgde kerstmarkt nr. 3 en de Neuer Wall, waar alle dure shops als Louis Vuitton en Chanel te vinden waren. Hier hebben wij natuurlijk niks te zoeken. We lopen naar de andere kant van het centrum. Inmiddels ook kerstmarkt nr. 4 en 5 gepasseerd. We besluiten om een hapje te eten bij een pizzeria. Dit bleek geen succes te zijn aangezien ze ons eten waren vergeten. Zowel voor- als hoofdgerecht. Gelukkig smaakte de malibu-cola wel.

Na het eten, wat uiteindelijk een eeuwigheid duurde, zijn we naar Sausolitos gegaan. Een Mexicaanse bar is het Chilehaus. Hier doen we wat drankjes en later op de avond besluiten we terug te gaan naar de Reeperbahn. Kijken wat hier te beleven was. Het zal waarschijnlijk te maken hebben met het feit dat het een maandagavond was, maar echt bruisend was het niet. Uiteindelijk hoorden we harde muziek uit een bar komen, wat zo ongeveer de enige levendige kroeg leek deze avond. In deze bar was live-muziek en daar houd ik wel van! Ook nog eens rockmuziek, nog een pluspunt. Na wat drankjes en een hele vervelende vent (die ons maar lastig bleef vallen met de informatie dat hij psychoses had) verder, zijn we maar naar huis gegaan. Oja, waarbij we achtervolgd werden door deze enge vent.


De volgende ochtend hadden we toch iets langer in bed gelegen dan gepland. Eenmaal gedoucht en wel besloten we weer de stad in te gaan om nog een paar gebouwen bij daglicht te zien. Na het ontbijt doen we dus weer een rondje stad: weer langs het Rathaus, weer langs de kerstmarkten, weer langs het Chilehaus, weer langs de kerken.

Omdat Hamburg natuurlijk bekend staat als havenstad (en terecht want het is de grootste havenstad van Duitsland en één van de grootste van Europa) wilden we graag naar de haven. Dus hoppa, met de U-bahn naar ‘Hafencity Universität’, de enige naam waarin de haven genoemd wordt. Dit bleek een verlaten plek langs het water te zijn en om ons heen kijkend, zagen we dat er meer mensen waren die dezelfde fout hadden gemaakt. Iets met een goede voorbereiding…

Rathaus, Hamburg
Hamburg, Duitsland
Christmas in Hamburg

We gaan terug naar de Reeperbahn omdat ik daar had afgesproken met vrienden uit Australië, die toevallig ook in de buurt waren. Na zo’n twee en half uur wachten kwam ze daar eindelijk (lang leve de vertragingen van de trein). We deden een rondje Reeperbahn, namen hier en daar een drankje en kletsten bij. Onze avond eindigde weer bij Sausolitos, waar we genoten van en aantal cocktails. Aan het einde van de avond moesten mijn vrienden de trein pakken naar Hannover, dus namen we afscheid. Toch fijn om elkaar aan de andere kant van de wereld weer te zien. We gaven de Reeperbahn toch nog een poging maar hielden het al vrij snel voor gezien.

Sausolitos, Duitsland

De volgende ochtend moesten we uitchecken. Gelukkig mochten we de auto hier nog even laten staan, zodat wij nog een paar uurtjes in de stad konden vertoeven. Inmiddels waren we erachter gekomen hoe we bij de haven moesten komen en hadden gekozen voor een boottocht door de haven. Voor €18 gingen we op een gigantisch luxe boot, waarbij de gids ons het één en ander vertelde over de haven. Helaas vonden wij het vrij saai om langs de vrachtschepen en containers te varen. Conclusie: wat een verspilling van onze tijd en geld.

Met deze laatste domper op zak, was het tijd om naar huis te gaan. Hoe verder we van Hamburg weg reden, hoe meer de zon haar gezicht liet zien. Zul je altijd zien… Drie dagen lang alleen maar regen gehad en nog geen half uur in de auto en we kunnen onze zonnebril opzetten.

Terugkijkend op deze drie dagen kan ik zeggen dat ik niet erg onder de indruk ben. Wellicht hadden we te hoge verwachtingen. Wellicht waren we op het verkeerde moment, op de verkeerde plek. Who knows..

Hamburg. Hopefully you’ll be better next time!

Drinks in Hamburg, Duitsland

Nieuwsgierig naar meer?

5x te doen in Bremen

8x te doen in Cochem

9x te doen in en rond de Moezelstreek

Money: kosten weekend Cochem


Beginnen met de voorpret voor je reis naar Hamburg?

Wil je een auto huren in Hamburg?

Auto huren via Sunny Cars

♥ Janet

50 thoughts on “Traveldiary Hamburg

 1. Jammer dat Hamburg je niet zo heeft kunnen bekoren! Ik raad je zéker aan nog eens terug te komen. Hamburg heeft echt veel te bieden, van hele alternatieve wijken met gekke winkels en street art, tot heel erg sjiek. Van beach clubs tot bijzondere kroegjes. Er zijn geweldige musea, er zijn prachtige parken om eindeloos in te banjeren, en aan de Alster kun je heerlijk wandelen en borrelen met geweldig uitzicht. Maandagavond is op zich geen hoogtepunt in het uitgaansleven, maar ook dan zijn er absoluut vele leuke dingen te beleven. Een havenrondvaart zou ik sowieso nooit echt aanraden, veel leuker, en goedkoper, is het om met een dagkaart voor het ov, waarmee je ook op de ferry mag, de ferry naar Övelgönne te nemen en daar een beetje in de museumshafen rond te kijken en daarna een lekker drankje te nemen op een van de terrassen, of op het Elbstrand…
  Een deel is denk ik ook voorbereiding, want de leukste delen van de haven vind je niet bij HafenCity Universität (hoewel de wijk HafenCity wel interessant is als je interesse hebt in moderne architectuur). 😉 Wie gesagt, gewoon nog eens terugkomen, want Hamburg doet echt niet onder voor Berlijn!

  1. He hallo… Dank voor je berichtje. Ik hoor het vaker hoor, wij waren zeker niet goed voorbereid en dat rotweer heeft ons beeld een beetje beïnvloed denken we. We horen meerdere positieve verhalen dus ik wil graag eens terug. 🙂

  1. Wat zonde! Hamburg is een prachtstad, met heel verschillende wijken (van alternatief tot sjiek), boordevol fijne koffietentjes, aparte winkeltjes, bijzondere architectuur, een rijke geschiedenis, prachtige musea en een heel bruisend uitgaansleven. Waar in Hamburg ben je dan allemaal geweest?

 2. Wat jammer dat Hamburg zo is tegengevallen! Op jouw foto’s ziet het er wel leuk uit in ieder geval.. Gelukkig heb je er toch een leuke herinnering aan over gehouden door het zien van jouw vrienden uit Australië 🙂

 3. Fijn verslag. En handig, want wij zijn aan het uitkijken naar enkele kerstmarkten in Duitsland maar weten nog niet precies naar waar we willen gaan. Hamburg misschien maar niet doen dan. Jammer dat het wat tegenviel.

 4. Jammer dat het wat is tegen gevallen.. De laatste keer dat ik op vakantie was in Duitsland ben ik (opnieuw) naar Berlijn gegaan. Daar zou ik zo voor een derde keer naartoe gaan, ook wel is op plekken geweest dat het wat tegenviel..

 5. Ik heb jaren in Duitsland gewoond en Hamburg, ja is wel leuk om te shoppen maar ik hou meer van Dortmund. De kerstmarkt daar is onder andere een van de grootste en ze verkopen ook andere dranken 😉

 6. Jij zou Hamburg niet aanraden dus 😉
  Staat wel een foutje in, denk ik, want er staat “Helaas.. Janet drinkt na jaren proberen nog steeds geen bier en ik word nou niet bepaald warm van warme wijn!” maar jij bent toch Janet of heeft je man dit geschreven? Of wie is ik? 🙂

 7. Duitsland… ahhhh ik hou van Duitsland! über Duitsland haha. Oprecht, er zijn zoveel plekjes die ik nog zou willen bezoeken en bekijken. Stiekem hebben wij de droom om ooit een huisje te mogen kopen in Duitsland!

 8. Wat jammer wanneer een stad niet aan je verwachtingen voldoet, maar het kan natuurlijk altijd een keer gebeuren. Ik ben nog nooit in Hamburg geweest dus ik kan er niets over zeggen. Wel jammer van het weer en dat zo een boor tochtje dan ook zo tegenvalt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge