Traveldiary: Sri Lanka #1 Fietsen, vis en tempels

by thatonetime
55 comments

Het is een tijdje stil geweest hier, maar dat had een goede reden. Ik ben inmiddels net terug van een maandje reizen door Sri Lanka. Mijn volgers op Instagram hebben dit kunnen volgen. Een maand vol nieuwe indrukken, mooie ontmoetingen en prachtige landschappen.

De start van onze reis was niet zo goed. Vlak voor vertrek kregen wij te horen dat onze vlucht geannuleerd werd. Als klap op de vuurpijl kregen wij ook nog te horen dat er geen alternatieve vluchten beschikbaar waren en de enige optie was het terugvragen van ons geld. Halsoverkop zaten we weer in een afspeurmodus waarbij de éne na de andere site afgespeurd werd naar interessante vluchten of mooie vakantiebestemmingen. Gelukkig hebben wij uiteindelijk een nieuwe vlucht kunnen boeken en gingen we alsnog naar Sri Lanka.


Maandag 23 juli 2018

Een dag later dan gepland werd ik naar Groningen gebracht. Dit is wel even wat anders dan Schiphol en met een handjevol mensen deelden wij bij aankomst het vliegveld. Geen lange rijen, niet verdwalen op het vliegveld, geen kilometers wandelen om bij de gate te komen.. heerlijk. Onze vlucht ging voorspoedig, maar wel met twee tussenstoppen. Van Groningen vlogen we naar Munchen om vanuit hier door te vliegen naar Doha en uiteindelijk van Doha naar Colombo te vliegen.


Dinsdag 24 juli 2018

Op dinsdagochtend landden we op Colombo. Na wat gezeur met de pinautomaten op het vliegveld, namen we de taxi naar Negombo, waar we onze eerste nacht zouden doorbrengen. We werden door allerlei kleine steegjes naar het guesthouse gebracht. Het bleek dat het guesthouse wel iets te ver uit het centrum zat. Eenmaal aangekomen ontving de gastvrouw ons met open armen en vertelde ons wat ons the wachten stond.

Bij het guesthouse konden we gebruik maken van gratis fietsen dus we besloten een fietstochtje door Negombo te maken. Een hele belevenis zullen we maar zeggen. De fietsen in Sri Lanka zijn van een mindere kwaliteit als de fietsen die wij kennen. Ik op een fiets met lekke band en Lisette op een fiets met scheef stuur. Daarnaast moesten we ook nog eens aan de andere kant van de weg fietsen.

We fietsen langs de boulevard en stopten voor ons eerste drankje in Sri Lanka. Ik had nog geen slok van mijn colaatje genomen of ik werd al in mijn haar gescheten door een vieze kraai. Die zijn hier overigens ook veel te veel. Een drankje bij een strandtent was overigens niet heel indrukwekkend, aangezien het strand helaas al erg vervuild is met rotzooi. Jammer.

Na het drankje fietsen we even langs de supermarkt om de eerste benodigdheden te halen en dan besluiten we terug te fietsen naar het guesthouse. In de avond eten we bij een straattentje. Voor een halve portie fried rice betalen we nog geen 3 euro en dan krijgen we een hele schaal vol. Niet te doen. We nemen de rest mee naar ons guesthouse om aan het gastgezin te geven.

Negombo, Sri Lanka

Woensdag 25 juli 2018

In de ochtend laten we ons met de tuktuk brengen naar de vismarkt. Één van de highlights van Negombo. Wij besluiten eigenlijk al snel de vismarkt te verlaten, want de geur is niet te doen. Nu komt de geur van die ranzige vismarkt in Maleisië weer naar boven. Vissen in alle soorten en maten liggen hier op een kleedje voor de verkoop. Erg appetijtelijk ziet het er niet uit. Na de vismarkt lopen we door naar de lagoon en gaan we op zoek naar het oude Nederlandse fort. Dit wordt een hele zoektocht, want er blijkt alleen nog maar een oud muurtje te staan van het oude fort. Wij waren op zoek naar een soort kasteel maar dit bleek dus een beetje tegen te vallen. 😉

In de middag laten we ons terugbrengen naar ons guesthouse waar we onze spullen gaan pakken. We gaan met de bus naar Anuradhapura. Dit is een busrit van zo’n vier uur en met de lokale bus is dit nog geen 2 euro per persoon. De busrit is een hele belevenis. De stoelen zijn erg klein waar wij westerlingen over het algemeen veel te breed voor zijn. Waar wij in Nederland twee stoelen naast elkaar hebben, hebben ze in Sri Lanka op hetzelfde oppervlak drie stoelen. Ook rijdt deze bus belachelijk hard en worden we meerdere keren half door de bus geslingerd. Als zelfs de locals aangeven dat de buschauffeur belachelijk rijdt, hebben we het wel weer getroffen.

Aan het einde van de middag komen we heelhuids aan in Anuradhapura. We worden midden in de stad gedropt bij het busstation en laten ons vervolgens met de tuktuk brengen naar ons guesthouse. Dit guesthouse blijkt niet zo’n succes te zijn. Er zitten kakkerlakken en spinnen in de kamer en schoon kan je het zeker niet noemen. Lang leve backpacken. De kakkerlak wordt voor ons weggehaald maar echt lekker slapen doen we niet. Oh, in de avond eten we trouwens bij de pizzahut. Die heb je hier in meerdere steden. Dit is vrijwel de enige plek de stad waar je westers eten kunt halen en dat is te merken. De hele pizzahut zit vol met toeristen. Daar komt ook nog eens bij dat dit vrijwel allemaal Nederlanders zijn.

Negombo, Sri Lanka

Donderdag 26 juli 2018

Vandaag staan we vroeg op om het mooie Anuradhapura te ontdekken. De stad was ooit de hoofdstad van Sri Lanka en is een heilige plek voor het boeddhisme. Dit is namelijk de plek waar het boeddhisme in Sri Lanka is begonnen en daarmee staan er dus talloze stoepa’s, tempels, dagoba’s en overgebleven ruïnes in Anuradhapura. Omdat dit hele gebied een belangrijke waarde heeft, staat de hele stad op de UNESCO werelderfgoedlijst.

We bezoeken de Sri Haha Bodhi, wat voor de boeddhisten een heilige boom is. Men zegt dat Buddha onder deze boom verlichting heeft bereikt. We gaan door naar de Ruwanwelisseya stoepa, een gigantische witte stoepa. We balen ervan dat we geen sokken hebben meegenomen, want we branden onze blote voeten aan de loeihete tegels. We rijden door naar de Isurumuniya tempel. Deze rotstempel is ooit gebouwd door de Koning, waar je prachtige kunstwerken uit de rost gesneden ziet. Op de rots vind je een witte stoepa en naast deze tempel vind je de oude Royal Garden. We bezoeken nog de Jetavanaramaya stoepa en een oude ruïne, voordat we onze tour afsluiten bij het rustgevende meer vol buffels.

Aan het einde van de middag gaan we naar het nabijgelegen Mihintale. Een tempelcomplex wat een klein half uurtje van de stad gelegen is. Dit is ook een belangrijke plek voor de boeddhisten en hier vind je meerdere tempels en verlaten ruïnes. Het verhaal is hier dat de Indiase monnik Mahinda een ontmoeting heeft gehad met de koning Devanampiya Tissa waarbij deze monnik het boeddhisme aan de koning heeft geïntroduceerd. Op deze berg in Mihintale. Ik beklom deze berg terwijl Lisette beneden bleef wachten. Terwijl Lisette al wachtend werd overvallen door een aap omdat ze zo slim was om haar snoepjes aan de buitenkant van haar tas op te bergen, klom ik de steile berg op om het mooiste uitzicht te krijgen over de stoepa en de mooie omgeving.

Eenmaal terug in het resort (ja, we waren verhuisd naar een resort aangezien we vonden dat we een zwembad verdiend hadden) zijn we moe en voldaan naar bed gegaan. Natuurlijk moesten de kakkerlakken wel eerst weggehaald worden.

Lang leve Sri Lanka!

Mihintale, Sri Lanka
Anuradhapura, Sri Lanka
Anuradhapura, Sri Lanka

Beginnen met de voorpret voor je reis naar Sri Lanka?

Auto huren op Sri Lanka?

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

♥ Janet 

55 comments
0

You may also like

55 comments

Felice Veenman september 4, 2018 - 7:31 am

een vriend vna mij heeft – inmiddels 30 jaar geleden – vrijwilligers werk in Shri Lanka gedaan. het was de tijd van de Tamil Tijgers…niet zo heel erg vreedzaam, zal ik maar zeggen

Reply
thatonetime september 9, 2018 - 1:36 pm

Nee, dat kan ik me heel goed voorstellen. Wat heeft hij destijds gedaan?

Reply
Dhini augustus 27, 2018 - 8:00 pm

Mooie foto`s. Het lijkt mij erg leuk reizen

Reply
thatonetime september 1, 2018 - 5:05 pm

Sri Lanka is heel gemakkelijk bereisbaar. Je was nu in Thailand zag ik… Dat is nog wel een stukje verder ontwikkeld op de meeste plekken en goed ingespeeld op het toerisme. Sri Lanka is daar ook druk mee bezig en is erg populair aan het worden als vakantiebestemming.. Dat zag je wel aan het aantal toeristen (met name Nederlanders en Fransen) wat er aan het reizen was.

Reply
Alex augustus 27, 2018 - 6:30 am

Wat een mooie foto’s en leuk geschreven! Deze bestemming staat hoog op mijn bucketlist 👌

Reply
thatonetime september 1, 2018 - 5:04 pm

Dankjewel! 🙂

Reply
An augustus 27, 2018 - 6:23 am

Prachtig landje is dat. Was er 20 jaar geleden. Heb me plezier je artikel gelezen.
An onlangs geplaatst…Je eigen bib mee op vakantieMy Profile

Reply
thatonetime september 1, 2018 - 5:03 pm

Wat tof! Ik denk dat het 20 jaar geleden heel anders was dan nu. Het wordt nu overspoeld met Nederlanders.

Reply
Angela augustus 26, 2018 - 7:49 pm

Ziet er goed uit allemaal!

Reply
thatonetime september 1, 2018 - 5:03 pm

Dankjewel! 🙂

Reply
Debby Barcelonamom.com augustus 26, 2018 - 7:33 pm

Mooie foto´s. Ik ben er nog nooit geweest, maar het staat zeker op mijn verlanglijstje…..

Reply
thatonetime september 1, 2018 - 5:02 pm

Het is al erg populair onder ons Nederlanders..

Reply
Yousra Yasmine augustus 26, 2018 - 9:33 am

Wat een leuk artikel! Prachtig land!
Liefs,
Yousra Yasmine

Reply
Chicamoms augustus 26, 2018 - 8:58 am

Wauw ziet er gaaf uit. Een bijzondere reis zo te lezen.

Reply
thatonetime augustus 26, 2018 - 1:35 pm

Dat was het zeker.

Reply
Nicole Orriëns augustus 26, 2018 - 7:10 am

Brrr die vis op die vismarkt lijkt me niet erg lekker. Ik zou bang zijn dat ik voedselvergiftiging opliep denk ik.

Reply
thatonetime augustus 26, 2018 - 1:34 pm

Alle locals halen daar gewoon hun eten. Wij hebben niets gehaald hoor, dat is helemaal niets voor mij. 😉

Reply
lana augustus 25, 2018 - 10:53 am

wat een prachtige landschappen! dit staat zeker op mijn to do lijstje

Reply
thatonetime augustus 26, 2018 - 1:34 pm

Een heel andere wereld inderdaad. 😀

Reply
dresses and daisies augustus 25, 2018 - 8:27 am

Wauw, wat een prachtige ervaring moet dit zijn!

Reply
thatonetime augustus 26, 2018 - 1:31 pm

Dat was het zeker! 🙂

Reply
Mei Qi augustus 25, 2018 - 8:18 am

Wauw! Zo mooi om de sfeer op de foto’s te zien!
Mei Qi onlangs geplaatst…even dimmen, we gaan dim summenMy Profile

Reply
thatonetime augustus 26, 2018 - 1:31 pm

Leuk om te zien hoe de mensen daar leven hè. Dat vind ik juist leuk aan reizen om te ervaren hoe de cultuur in andere landen is.

Reply
ingrid augustus 25, 2018 - 7:00 am

wauw super gaaf. heel mooi die foto’s en wat een andere werled is dit

Reply
thatonetime augustus 26, 2018 - 1:28 pm

Je komt zeker in een heel andere wereld terecht. Dat vind ik juist het leuke aan reizen.

Reply
nicole augustus 25, 2018 - 4:50 am

Kon je niet eerst langs de fietsenmaker voor de lekke band? Heb je echt met de lekke band gefietst? Dat lijkt me niet eenvoudig.

Reply
thatonetime augustus 26, 2018 - 1:28 pm

In de maand dat ik in Sri Lanka ben geweest heb ik geen enkele fietsenmaker gezien. Ja, ik heb er mee gefietst. Lekker hobbelig was het. 😀

Reply
Jouvence augustus 24, 2018 - 2:01 pm

Wat een ontzettend mooie foto’s heb je gemaakt, Sri Lanka lijkt me prachtig!

Reply
thatonetime augustus 26, 2018 - 1:25 pm

Het is zeker prachtig.. je komt in een heel andere omgeving terecht!

Reply
Sabine augustus 24, 2018 - 9:22 am

Leuk zeg, zo’n uitgebreid verslag met foto’s!

Reply
thatonetime augustus 26, 2018 - 1:25 pm

Dank voor je bericht! 🙂

Reply
Ellen augustus 24, 2018 - 7:42 am

Wat een avontuur! Mooie foto’s heb je gemaakt zeg!

Reply
thatonetime augustus 26, 2018 - 1:25 pm

Dankjewel!

Reply
An augustus 23, 2018 - 7:03 pm

Super dat je er toch nog geraakt ben. Was er een aantal jaren geleden ook en vond het supermooi?

Reply
thatonetime augustus 26, 2018 - 1:24 pm

Oh wat leuk. Hoe lang ben je er geweest? Ik heb ook genoten. 🙂

Reply
Manon augustus 23, 2018 - 3:53 pm

Pfiew wat een geluk dat jullie toch nog konden gaan! Volgens mij is het zo’n mooi land. Het staat hoog op mijn lijstje.

Reply
thatonetime augustus 26, 2018 - 1:23 pm

We hebben helaas wel een stuk meer moeten betalen, maar ik ben wel blij dat we alsnog zijn gegaan!

Reply
Felice Veenman augustus 23, 2018 - 12:18 pm

wat een prachtige foto’s . lijkt me een heerlijk land om doorheen te trekken

Reply
thatonetime augustus 26, 2018 - 1:22 pm

Het was ook heerlijk! 🙂 Dankjewel

Reply
Yousra Yasmine augustus 23, 2018 - 10:34 am

Wat eeb leuke vakantie! Mooie foto’s!
Liefs,
Yousra Yasmine

Reply
thatonetime augustus 26, 2018 - 1:21 pm

Dat was het zeker! Dankjewel 🙂

Reply
Laura | I scream beauty augustus 23, 2018 - 8:28 am

Wauw, wat een prachtige foto’s! Het lijkt me geweldig om zulke reizen te maken!
Laura | I scream beauty onlangs geplaatst…Handige mini’s van hannah®My Profile

Reply
thatonetime augustus 26, 2018 - 1:21 pm

Ik kan het je ook echt aanraden. Je komt in een heel andere wereld terecht. 😀

Reply
melissa augustus 23, 2018 - 8:02 am

hwt ziet er echt zo fantatisch mooi uit die omgeving
melissa onlangs geplaatst…Foods & Drinks | De kosten van roerbakgroentesMy Profile

Reply
thatonetime augustus 26, 2018 - 1:20 pm

Dat is wel even wat anders dan ons kikkerlandje hè.. 🙂

Reply
Luc van de Wiel augustus 23, 2018 - 7:54 am

Een mooi verhaal, met mooie foto’s!

Reply
thatonetime augustus 26, 2018 - 1:19 pm

Dankjewel. 🙂

Reply
Elke augustus 23, 2018 - 7:39 am

Wow precies wat pech gehad met die geannuleerde vlucht (en die vieze kraai).
Ziet er wel een fantastische reis uit, Sri Lanka staat zeker ook op mijn bucket list!

Reply
thatonetime augustus 26, 2018 - 1:18 pm

Gelukkig hebben we toch de keuze gemaakt om alsnog naar Sri Lanka te gaan. 🙂

Reply
Nicole Orriëns augustus 23, 2018 - 7:25 am

Ik wist niet eens dat er een vliegveld was in Groningen zeg! Wel prettig dat het daar zo rustig was! Een fijne start van je reis lijkt me.
Nicole Orriëns onlangs geplaatst…Hoe vind je de beste deal voor je geld, en hoe zit het met de cookie-samenzwering?My Profile

Reply
thatonetime augustus 26, 2018 - 1:17 pm

In woon in Drenthe dus Groningen is voor mij ideaal. Binnen 40 minuten sta ik op het vliegveld.

Reply
naomi augustus 23, 2018 - 6:33 am

Wow sri lanka daar wil ik ook eens naae toe gaaf dat je een maand ben geweest

Reply
thatonetime augustus 26, 2018 - 1:13 pm

Ik heb gemerkt dat Sri Lanka erg populair is onder de Nederlanders op dit moment. Er waren erg veel Nederlandse toeristen.

Reply
Lizzie | Globalizious augustus 23, 2018 - 6:31 am

Ahh daar komt je verslag! Gelukkig zijn jullie uiteindelijk toch nog gegaan. En de eerste dagen waren net verkeerd zo te lezen (op de kakkerlakken na dan 😉 )

Reply
thatonetime augustus 26, 2018 - 1:12 pm

Kakkerlakken blijven gewoon vet vies! Ik kan daar maar niet aan wennen. Verder was het wel genieten. 🙂

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy
%d bloggers liken dit: