Traveldiary: Sri Lanka #2 strand, rotsen en grotten

by thatonetime
24 comments

Onze reis naar Sri Lanka ging bijna niet meer door. Nadat onze vlucht geannuleerd werd, viel ons plan bijna in duigen en zagen we een maand Sri Lanka aan ons voorbij gaan. Toch kozen we ervoor om nieuwe (duurdere) tickets te kopen en de reis alsnog te maken. We begonnen onze reis in Negombo en vervolgden onze reis naar Anuradhapura, wat in het teken stond van vooral veel tempels.

Vrijdag 27 juli 

Na een laatste duik in het zwembad laten we Anuradhapura achter ons om naar Trincomalee te gaan, Nilaveli om precies te zijn. We leggen deze vijf uur af in een te kleine tuktuk. Vijf uur langs kleine dorpjes, buffels in het water en de eerste jungle. In Trincomalee ervaren we de drukte. De vele mensen, de smalle steegjes met winkeltjes en de marktjes. Al snel verlaten we deze drukte omdat we verblijven in Nilaveli. Hier schijnt één van Sri Lanka’s mooiste stranden te zitten.

We checken in bij het hotel waarbij mijn vriendin per ongeluk een kamer heeft toegezegd waar een éénpersoonsbed in staat. Hier komen we later pas achter maar alle kamers zijn verder bezet dus we kunnen ook niets anders regelen. We lopen naar het strand voor de zonsondergang. Het is één grote wirwar van vrolijk gestemde locals op het strand. Het blijkt een feestdag te zijn waarop alle locals erop uit zijn getrokken en genieten van deze mooie vrije dag. Waar normaliter het strand erg rustig moet zijn, is er nu geen rustig plekje te vinden! We eten rijst bij één van de restaurantjes langs de weg. De barman loopt om de 10 minuten weg om een joint te roken en vertelt vrolijk dat hij de wietplanten in de tuin heeft staan. Tijdens onze reis is het ons sowieso opgevallen hoeveel locals dit doen en hoe openhartig ze hierover zijn, hoewel het strafbaar is in Sri Lanka. We sluiten de dag lekker knus in ons éénpersoonsbed af.

Trinco, Sri Lanka

Zaterdag 28 juli 

Hoewel onze hotelkamer nog zo mooi is, worden we wakker met allemaal maden in onze kamer, niet erg fijn. We vinden een restaurantje waar ze pannenkoeken serveren en onze dag kan niet beter beginnen. Na het ontbijt besluiten we een duik te nemen in de zee. Aan zon geen gebrek en ook aan locals niet. De kleine beetjes schaduw die de palmbomen geven zijn allemaal al gretig in gebruik genomen dus er zit niets anders op dan maar gewoon ergens neer te ploffen in het zand onder de brandende zon. We zijn er nog geen uur maar natuurlijk al flink verbrand, gaat weer lekker.

In de middag laten we ons brengen naar Trincomalee. We bezoeken de markt waar je drie kokosnoten voor 100 roepie (zo’n 50 cent) kunt kopen! We lopen door naar Fort Frederick. Dit is een oud fort, ooit gebouwd door de Portugezen maar herbouwd door de Nederlanders. Tegenwoordig is het leger hier gestationeerd maar je kunt er nog wel doorheen lopen, samen met de herten die je er tegenkomt. Je vindt hier ook de hindoe tempel ‘Koneswaram’ boven op de kliffen die we bezoeken.

Wanneer we terug naar het centrum lopen, komen we langs de Dutch bay. Een leuke baai waar op dat moment alleen locals aan het zwemmen zijn. Hier zijn geen hoge golven, dus een goede spot om te zwemmen! Als laatste bezoeken we een andere hindoe tempel gelegen aan New Moor Street, de Pillayar tempel. Het wordt al donker dus we houden het hierna voor gezien en laten ons terugbrengen naar Nilaveli. Hier eten we het traditionele Sri Lankaanse gerecht Kotthu en dit bevalt goed. Het zijn kleine reepjes rotti gewokt met allerlei soorten groenten en evt. vlees. Dit moet je zeker eten als je in Sri Lanka bent.

Trincomalee, Sri Lanka
Trincomalee, Sri Lanka
Trincomalee
Trincomalee, Sri Lanka

Zondag 29 juli 

Na het ontbijt checken we uit en gaan we via Trincomalee met de lokale bus naar Sigiriya. Op het busstation worden we goed geholpen waardoor we direct de goede bus te pakken hebben. Om 12.00 uur stipt vertrekt de bus en beginnen we aan de lange rit. Zo’n vier uur later worden we gedropt in the middle of nowhere. Er zit niets anders op dan met de tuktuk naar Sigiriya te gaan en dit weten de tuktuk drivers helaas ook. We komen aan bij het Sigiri Rangana guesthouse, een leuk guesthouse wat net nieuw geopend is. We zijn de vierde gasten die hier inchecken. Het verloopt allemaal een beetje houterig maar met de beste bedoelingen. We hebben een heerlijke kamer waardoor we de rest van de avond niet weg hoeven. Door de vrouw des huizes wordt er voor ons gekookt en dit is oprecht één van de meest lekkere rice en curry’s die ik in Sri Lanka heb gegeten. Optimaal genieten.

Sri Lankan Rice & Curry

Maandag 30 juli 

Vandaag staat in het teken van olifanten spotten. We hebben een jeepsafari geboekt naar Kaudulla National Park en Minneriya National Park. Deze parken grenzen aan elkaar en omdat de olifanten zich vrij kunnen bewegen hier, is het maar de vraag waar de meeste olifanten zich verzamelen. Er is ons verteld dat de olifanten gathering (zoals ze het noemen) op het moment in Kaudulla is waar je hier dus de meeste kans hebt om olifanten te spotten. Vroeg in de middag worden we opgehaald (samen met vier andere Nederlanders.. want die vind je hier genoeg!) en beginnen we aan onze tocht richting Kaudulla. Éénmaal in het park duurt het niet lang voordat we de eerste olifant spotten. Deze staat moederziel alleen te grazen op de vlakte. Even het bochtje om en daar komt een hele kudde olifanten uit de bossen banjeren, heel gaaf om te zien.

Het is wel een beetje jammer om te zien hoeveel jeeps hier rondrijden en hoe erg iedereen zijn best doet om het beste plaatsje te bemachtigen met de mooiste uitzichten op de olifanten. De hele middag rijden we hobbelend rond over de zandwegen. De éne olifant na de andere komen we tegen, dan weer wat buffels, een olifant in een modderpoel, vogels en ga zo maar door. Genoeg te zien hier. We zien wel tegen de 100 olifanten en genieten van deze prachtige beesten. Op weg naar de uitgang komen we ook nog een krokodil tegen en dan gaan we moe maar voldaan naar huis wanneer de schemering valt. Op de terugweg komen we ook nog een random olifant langs de weg tegen.

Omdat de olifanten hier vrij leven komen dorpelingen ook regelmatig olifanten bij huis tegen. Het nadeel hiervan is dat de gewassen van de dorpelingen helemaal vertrapt kunnen worden. Je hoort daarom ook regelmatig vuurwerk. De locals steken vuurwerk af om de olifanten af te schrikken.

In de avond lopen we door het gezellige plaatsje Sigiriya, waar je eigenlijk maar één straat hebt met gezellige restaurantjes. Samen met een ander stel doen we hier een hapje en een drankje om nog even na te genieten van deze fantastische dag. Verderop wordt er een olifant aan ketting gewassen, wat toch voor heel wat bekijks zorgt onder de toeristen. Er paradeert iemand met een olifant aan ketting over de weg, in de hoop nog wat enthousiaste toeristen te paaien voor een ritje. Wij gaan hier snel bij weg en kijken met afschuw naar het tafereel.

Stimuleer dit soort praktijken nooit. Een olifant aan ketting is nooit goed! Ga zeker niet op olifanten rijden, daar zijn deze beesten niet voor gemaakt!