Traveldiary: Sri Lanka #2 strand, rotsen en grotten

by thatonetime
24 comments

Onze reis naar Sri Lanka ging bijna niet meer door. Nadat onze vlucht geannuleerd werd, viel ons plan bijna in duigen en zagen we een maand Sri Lanka aan ons voorbij gaan. Toch kozen we ervoor om nieuwe (duurdere) tickets te kopen en de reis alsnog te maken. We begonnen onze reis in Negombo en vervolgden onze reis naar Anuradhapura, wat in het teken stond van vooral veel tempels.

Vrijdag 27 juli 

Na een laatste duik in het zwembad laten we Anuradhapura achter ons om naar Trincomalee te gaan, Nilaveli om precies te zijn. We leggen deze vijf uur af in een te kleine tuktuk. Vijf uur langs kleine dorpjes, buffels in het water en de eerste jungle. In Trincomalee ervaren we de drukte. De vele mensen, de smalle steegjes met winkeltjes en de marktjes. Al snel verlaten we deze drukte omdat we verblijven in Nilaveli. Hier schijnt één van Sri Lanka’s mooiste stranden te zitten.

We checken in bij het hotel waarbij mijn vriendin per ongeluk een kamer heeft toegezegd waar een éénpersoonsbed in staat. Hier komen we later pas achter maar alle kamers zijn verder bezet dus we kunnen ook niets anders regelen. We lopen naar het strand voor de zonsondergang. Het is één grote wirwar van vrolijk gestemde locals op het strand. Het blijkt een feestdag te zijn waarop alle locals erop uit zijn getrokken en genieten van deze mooie vrije dag. Waar normaliter het strand erg rustig moet zijn, is er nu geen rustig plekje te vinden! We eten rijst bij één van de restaurantjes langs de weg. De barman loopt om de 10 minuten weg om een joint te roken en vertelt vrolijk dat hij de wietplanten in de tuin heeft staan. Tijdens onze reis is het ons sowieso opgevallen hoeveel locals dit doen en hoe openhartig ze hierover zijn, hoewel het strafbaar is in Sri Lanka. We sluiten de dag lekker knus in ons éénpersoonsbed af.

Trinco, Sri Lanka

Zaterdag 28 juli 

Hoewel onze hotelkamer nog zo mooi is, worden we wakker met allemaal maden in onze kamer, niet erg fijn. We vinden een restaurantje waar ze pannenkoeken serveren en onze dag kan niet beter beginnen. Na het ontbijt besluiten we een duik te nemen in de zee. Aan zon geen gebrek en ook aan locals niet. De kleine beetjes schaduw die de palmbomen geven zijn allemaal al gretig in gebruik genomen dus er zit niets anders op dan maar gewoon ergens neer te ploffen in het zand onder de brandende zon. We zijn er nog geen uur maar natuurlijk al flink verbrand, gaat weer lekker.

In de middag laten we ons brengen naar Trincomalee. We bezoeken de markt waar je drie kokosnoten voor 100 roepie (zo’n 50 cent) kunt kopen! We lopen door naar Fort Frederick. Dit is een oud fort, ooit gebouwd door de Portugezen maar herbouwd door de Nederlanders. Tegenwoordig is het leger hier gestationeerd maar je kunt er nog wel doorheen lopen, samen met de herten die je er tegenkomt. Je vindt hier ook de hindoe tempel ‘Koneswaram’ boven op de kliffen die we bezoeken.

Wanneer we terug naar het centrum lopen, komen we langs de Dutch bay. Een leuke baai waar op dat moment alleen locals aan het zwemmen zijn. Hier zijn geen hoge golven, dus een goede spot om te zwemmen! Als laatste bezoeken we een andere hindoe tempel gelegen aan New Moor Street, de Pillayar tempel. Het wordt al donker dus we houden het hierna voor gezien en laten ons terugbrengen naar Nilaveli. Hier eten we het traditionele Sri Lankaanse gerecht Kotthu en dit bevalt goed. Het zijn kleine reepjes rotti gewokt met allerlei soorten groenten en evt. vlees. Dit moet je zeker eten als je in Sri Lanka bent.

Trincomalee, Sri Lanka
Trincomalee, Sri Lanka
Trincomalee
Trincomalee, Sri Lanka

Zondag 29 juli 

Na het ontbijt checken we uit en gaan we via Trincomalee met de lokale bus naar Sigiriya. Op het busstation worden we goed geholpen waardoor we direct de goede bus te pakken hebben. Om 12.00 uur stipt vertrekt de bus en beginnen we aan de lange rit. Zo’n vier uur later worden we gedropt in the middle of nowhere. Er zit niets anders op dan met de tuktuk naar Sigiriya te gaan en dit weten de tuktuk drivers helaas ook. We komen aan bij het Sigiri Rangana guesthouse, een leuk guesthouse wat net nieuw geopend is. We zijn de vierde gasten die hier inchecken. Het verloopt allemaal een beetje houterig maar met de beste bedoelingen. We hebben een heerlijke kamer waardoor we de rest van de avond niet weg hoeven. Door de vrouw des huizes wordt er voor ons gekookt en dit is oprecht één van de meest lekkere rice en curry’s die ik in Sri Lanka heb gegeten. Optimaal genieten.

Sri Lankan Rice & Curry

Maandag 30 juli 

Vandaag staat in het teken van olifanten spotten. We hebben een jeepsafari geboekt naar Kaudulla National Park en Minneriya National Park. Deze parken grenzen aan elkaar en omdat de olifanten zich vrij kunnen bewegen hier, is het maar de vraag waar de meeste olifanten zich verzamelen. Er is ons verteld dat de olifanten gathering (zoals ze het noemen) op het moment in Kaudulla is waar je hier dus de meeste kans hebt om olifanten te spotten. Vroeg in de middag worden we opgehaald (samen met vier andere Nederlanders.. want die vind je hier genoeg!) en beginnen we aan onze tocht richting Kaudulla. Éénmaal in het park duurt het niet lang voordat we de eerste olifant spotten. Deze staat moederziel alleen te grazen op de vlakte. Even het bochtje om en daar komt een hele kudde olifanten uit de bossen banjeren, heel gaaf om te zien.

Het is wel een beetje jammer om te zien hoeveel jeeps hier rondrijden en hoe erg iedereen zijn best doet om het beste plaatsje te bemachtigen met de mooiste uitzichten op de olifanten. De hele middag rijden we hobbelend rond over de zandwegen. De éne olifant na de andere komen we tegen, dan weer wat buffels, een olifant in een modderpoel, vogels en ga zo maar door. Genoeg te zien hier. We zien wel tegen de 100 olifanten en genieten van deze prachtige beesten. Op weg naar de uitgang komen we ook nog een krokodil tegen en dan gaan we moe maar voldaan naar huis wanneer de schemering valt. Op de terugweg komen we ook nog een random olifant langs de weg tegen.

Omdat de olifanten hier vrij leven komen dorpelingen ook regelmatig olifanten bij huis tegen. Het nadeel hiervan is dat de gewassen van de dorpelingen helemaal vertrapt kunnen worden. Je hoort daarom ook regelmatig vuurwerk. De locals steken vuurwerk af om de olifanten af te schrikken.

In de avond lopen we door het gezellige plaatsje Sigiriya, waar je eigenlijk maar één straat hebt met gezellige restaurantjes. Samen met een ander stel doen we hier een hapje en een drankje om nog even na te genieten van deze fantastische dag. Verderop wordt er een olifant aan ketting gewassen, wat toch voor heel wat bekijks zorgt onder de toeristen. Er paradeert iemand met een olifant aan ketting over de weg, in de hoop nog wat enthousiaste toeristen te paaien voor een ritje. Wij gaan hier snel bij weg en kijken met afschuw naar het tafereel.

Stimuleer dit soort praktijken nooit. Een olifant aan ketting is nooit goed! Ga zeker niet op olifanten rijden, daar zijn deze beesten niet voor gemaakt!

Minneriya National Park, Sri Lanka
Minneriya National Park, Sri Lanka

Dinsdag 31 juli 

Waar we gisteren nog uit konden slapen, staan we vandaag vroeg op. We gaan Pidurangala Rock beklimmen. Bij de ingang betalen we het kleine bedrag van 500 roepie per persoon (zo’n 2,50 euro), krijg ik een sarong te leen en beginnen we aan onze tocht. We passeren eerst de tempel (vandaar de sarong) waarna we beginnen aan de tocht naar boven. De tocht naar boven is goed te doen, maar wel direct te voelen in mijn benen. Het laatste stukje om de top van de rots te bereiken bestond uit klimmen over een aantal rotsen, wat wel even een stukje lastiger was. Eenmaal boven word je getrakteerd op een mooi uitzicht over Sigiriya en de omgeving. Wij hadden geluk met het weer en konden heel ver kijken. Je hebt ook mooi uitzicht over de beroemde Lion’s Rock wat op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. De leeuwenrots kun je ook beklimmen, maar wij kozen bewust voor het nabijgelegen Pidurangala Rock zodat we uitzicht hadden op de leeuwenrots.

Op de terugweg kom ik nog een gigantische liggende buddha tegen, geen idee hoe ik dit op de heenweg gemist kan hebben. De weg naar beneden is een stuk gemakkelijker en beneden trakteren we onszelf op een welverdiend colaatje. Éénmaal ‘thuis’ stappen we snel onder de douche en pakken we onze spullen om richting Dambulla te vertrekken.

Vanuit Sigiriya vertrekt er elk uur wel meerdere bussen richting Dambulla en binnen anderhalf uur ben je er ook al. We droppen onze spullen bij het hostel waar we een vreselijk aftandse kamer blijken te hebben. We gaan snel weg om ergens te lunchen en gaan dan door naar de bekende cave temple. Deze grottempel staat ook op de UNESCO werelderfgoedlijst. Terwijl we naar de tempel lopen zien we veel commotie om ons heen, er wordt iemand gearresteerd. Deze man blijkt een ketting van iemands nek te hebben getrokken waarna de bewaking snel in actie is gekomen.

Bij de grottempels blijken we een ander beeld te hebben gehad. De verwachting was dat we daadwerkelijk een grot in moesten lopen en door smalle doorgangen moesten slenteren maar niets was minder waar. Je kunt hier meer dan 150 buddhabeelden en mooie grottekeningen verdeeld over vijf grotten/ruimtes bekijken. Hoewel ik de grottekeningen nog wel leuk vond, had ik een beetje spijt van mijn komst. Wij zullen echter te hoge verwachtingen hebben gehad en/of onszelf niet goed hebben ingelezen. Iedereen om ons heen vond de grottempel wel helemaal fantastisch.

Pidurangala Rock, Sri Lanka
Dambulla Caves
Dambulla Caves

Nieuwsgierig naar meer Sri Lanka?

Traveldiary Sri Lanka #1 


Beginnen met de voorpret?

♥ Janet

24 comments
0

You may also like

24 comments

Balou september 9, 2018 - 7:48 am

Dat strand & die olifanten, prachtig, i lovee it! Wat maak je prachtige reizen zeg!

Reply
thatonetime september 9, 2018 - 1:24 pm

Ah dankjewel! Ik vind het heerlijk om op pad te zijn. 😀

Reply
stefaanvivant september 6, 2018 - 7:16 am

zag er een super beleving uit! Ook zin gekregen dankzij jouw blog om Sri lanka te gaan ontdekken!

Reply
thatonetime september 9, 2018 - 1:32 pm

Moet je zeker eens doen!

Reply
Jouvence september 5, 2018 - 6:43 pm

Wauw, wat lijkt me dit een gave en bijzondere ervaring! Sri Lanka lijkt me een prachtig land.

Reply
thatonetime september 9, 2018 - 1:32 pm

Dat is het ook. Moet je zeker eens heen gaan als je de kans krijgt.

Reply
Daniëlle september 1, 2018 - 10:26 am

Wat een gave ervaring.. heel leuk om mee te mogen lezen en kijken 🙂

Reply
thatonetime september 1, 2018 - 5:12 pm

Dank voor je reactie. Reizen is altijd een hele gave ervaring. 😀 Er komen snel meer verhalen over Sri Lanka.

Reply
Marlies september 1, 2018 - 9:05 am

Wat een prachtige reis lijkt me dit zeg! Goede keuze dat jullie toch de duurdere tickets hebben gekocht. Maar ieegh, maden in je kamer?

Reply
thatonetime september 1, 2018 - 5:10 pm

Ja, vies hè… we hebben twee nachten in dat hotel gelogeerd en telkens vonden we er weer een paar. Geen idee waar ze vandaan kwamen.

Reply
Jessie | Business Blog School augustus 30, 2018 - 5:53 pm

Ja, fijn om te lezen. Dus ik wil best meer van Sri Lanka lezen 😉 Mooie foto’s!

Reply
thatonetime september 1, 2018 - 5:09 pm

Dat is leuk om te horen! Er komt snel meer aan. 🙂

Reply
Ciska augustus 30, 2018 - 7:56 am

Klinkt als een bijzondere reis incl. UPS en downs.. gatver die maden! 😱

Reply
thatonetime september 1, 2018 - 5:09 pm

Ja die downs hebben we wel gehad ja! Ik vond eerlijk gezegd de kakkerlakken erger dan de maden. Ik heb het gewoon niet op die beesten. 🙁

Reply
Nicole Orriëns augustus 30, 2018 - 7:14 am

Als een joint roken zo gewoon is daar, zijn ze dan ook high? Of merk je er niet veel van verder?

Reply
thatonetime september 1, 2018 - 5:08 pm

Die barman was overduidelijk high ja… 😉

Reply
Lizzie augustus 30, 2018 - 6:20 am

Wat leuk zo’n feestdag mee te maken. Vind ik altijd zo tof.

Reply
thatonetime september 1, 2018 - 5:07 pm

En we wisten het niet eens… dat maakt het des te leuker! 🙂

Reply
Anne - Travelgoodies.nl augustus 29, 2018 - 7:22 pm

Wat een gave trip! Staat ook nog op mijn lijstje 🙂 X Anne

Reply
thatonetime september 1, 2018 - 5:07 pm

Thanks, dat was het zeker! Snap ik wel… iedereen is lyrisch over Sri Lanka!

Reply
Naomi augustus 29, 2018 - 6:31 pm

Wow wat een mooie foto’s en leuke blog

Reply
thatonetime september 1, 2018 - 5:06 pm

Heel erg bedankt!

Reply
Anne augustus 29, 2018 - 6:30 pm

Indrukwekkend en mooie foto’s!

Reply
thatonetime september 1, 2018 - 5:06 pm

Dankjewel 🙂

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy
%d bloggers liken dit: