Traveldiary: Sri Lanka #2 strand, rotsen en grotten

by thatonetime
24 comments

Onze reis naar Sri Lanka ging bijna niet meer door. Nadat onze vlucht geannuleerd werd, viel ons plan bijna in duigen en zagen we een maand Sri Lanka aan ons voorbij gaan. Toch kozen we ervoor om nieuwe (duurdere) tickets te kopen en de reis alsnog te maken. We begonnen onze reis in Negombo en vervolgden onze reis naar Anuradhapura, wat in het teken stond van vooral veel tempels.

Vrijdag 27 juli 

Na een laatste duik in het zwembad laten we Anuradhapura achter ons om naar Trincomalee te gaan, Nilaveli om precies te zijn. We leggen deze vijf uur af in een te kleine tuktuk. Vijf uur langs kleine dorpjes, buffels in het water en de eerste jungle. In Trincomalee ervaren we de drukte. De vele mensen, de smalle steegjes met winkeltjes en de marktjes. Al snel verlaten we deze drukte omdat we verblijven in Nilaveli. Hier schijnt één van Sri Lanka’s mooiste stranden te zitten.

We checken in bij het hotel waarbij mijn vriendin per ongeluk een kamer heeft toegezegd waar een éénpersoonsbed in staat. Hier komen we later pas achter maar alle kamers zijn verder bezet dus we kunnen ook niets anders regelen. We lopen naar het strand voor de zonsondergang. Het is één grote wirwar van vrolijk gestemde locals op het strand. Het blijkt een feestdag te zijn waarop alle locals erop uit zijn getrokken en genieten van deze mooie vrije dag. Waar normaliter het strand erg rustig moet zijn, is er nu geen rustig plekje te vinden! We eten rijst bij één van de restaurantjes langs de weg. De barman loopt om de 10 minuten weg om een joint te roken en vertelt vrolijk dat hij de wietplanten in de tuin heeft staan. Tijdens onze reis is het ons sowieso opgevallen hoeveel locals dit doen en hoe openhartig ze hierover zijn, hoewel het strafbaar is in Sri Lanka. We sluiten de dag lekker knus in ons éénpersoonsbed af.

Trinco, Sri Lanka

Zaterdag 28 juli 

Hoewel onze hotelkamer nog zo mooi is, worden we wakker met allemaal maden in onze kamer, niet erg fijn. We vinden een restaurantje waar ze pannenkoeken serveren en onze dag kan niet beter beginnen. Na het ontbijt besluiten we een duik te nemen in de zee. Aan zon geen gebrek en ook aan locals niet. De kleine beetjes schaduw die de palmbomen geven zijn allemaal al gretig in gebruik genomen dus er zit niets anders op dan maar gewoon ergens neer te ploffen in het zand onder de brandende zon. We zijn er nog geen uur maar natuurlijk al flink verbrand, gaat weer lekker.

In de middag laten we ons brengen naar Trincomalee. We bezoeken de markt waar je drie kokosnoten voor 100 roepie (zo’n 50 cent) kunt kopen! We lopen door naar Fort Frederick. Dit is een oud fort, ooit gebouwd door de Portugezen maar herbouwd door de Nederlanders. Tegenwoordig is het leger hier gestationeerd maar je kunt er nog wel doorheen lopen, samen met de herten die je er tegenkomt. Je vindt hier ook de hindoe tempel ‘Koneswaram’ boven op de kliffen die we bezoeken.

Wanneer we terug naar het centrum lopen, komen we langs de Dutch bay. Een leuke baai waar op dat moment alleen locals aan het zwemmen zijn. Hier zijn geen hoge golven, dus een goede spot om te zwemmen! Als laatste bezoeken we een andere hindoe tempel gelegen aan New Moor Street, de Pillayar tempel. Het wordt al donker dus we houden het hierna voor gezien en laten ons terugbrengen naar Nilaveli. Hier eten we het traditionele Sri Lankaanse gerecht Kotthu en dit bevalt goed. Het zijn kleine reepjes rotti gewokt met allerlei soorten groenten en evt. vlees. Dit moet je zeker eten als je in Sri Lanka bent.