Sigiriya, Sri Lanka juli 2018 - 25

Traveldiary: Sri Lanka #2 strand, rotsen en grotten

Een maand rondreizen door Sri Lanka, wat een droom. We begonnen onze reis in Negombo en vervolgden onze reis naar Anuradhapura, wat vooral in het teken stond van veel tempels. In dit nieuwe reisdagboek neem ik je mee op mijn volgende avonturen. Lees hier het volgende Sri Lanka traveldairy.

Reisdagboek Sri Lanka #2

Dag 5 Anuradhapura – Nilaveli

Na een laatste duik in het zwembad laten we Anuradhapura achter ons om naar Trincomalee te gaan, Nilaveli om precies te zijn. We leggen deze vijf uur af in een te kleine tuktuk. Vijf uur langs kleine dorpjes, buffels in het water en de eerste jungle. In Trincomalee ervaren we de drukte. De vele mensen, de smalle steegjes met winkeltjes en de marktjes. Al snel verlaten we deze drukte omdat we verblijven in Nilaveli. Hier schijnt één van Sri Lanka’s mooiste stranden te zitten.

We checken in bij het hotel waarbij mijn vriendin per ongeluk een kamer heeft toegezegd waar een éénpersoonsbed in staat. Hier komen we later pas achter maar alle kamers zijn verder bezet zijn en hebben geen tijd en zin meer om iets anders te regelen, dus we laten het hierbij.

We lopen naar het strand voor de zonsondergang. Het is één grote wirwar van vrolijk gestemde locals op het strand, met her en der een verdwaalde koe die langs strompelt. Het blijkt een feestdag te zijn waarop alle locals erop uit zijn getrokken en genieten van deze mooie vrije dag. Waar normaliter het strand erg rustig moet zijn, is er nu bijna geen rustig plekje te vinden! We eten rijst bij één van de restaurantjes langs de weg. De barman loopt om de 10 minuten weg om een joint te roken en vertelt vrolijk dat hij de wietplanten in de tuin heeft staan. Tijdens onze reis is het ons sowieso opgevallen hoeveel locals dit doen en hoe openhartig ze hierover zijn, hoewel het strafbaar is in Sri Lanka. We sluiten de dag lekker knus in ons éénpersoonsbed af.

Dag 6 Nilaveli – Trincomalee

Hoewel onze hotelkamer nog zo mooi is, worden we wakker met allemaal maden in onze kamer, niet erg fijn. We vinden een restaurantje waar ze pannenkoeken serveren en onze dag kan niet beter beginnen. Na het ontbijt besluiten we een duik te nemen in de zee. Aan zon geen gebrek en ook aan locals niet. De kleine beetjes schaduw die de palmbomen geven zijn allemaal al gretig in gebruik genomen dus er zit niets anders op dan maar gewoon ergens neer te ploffen in het zand onder de brandende zon. We zijn er nog geen uur maar natuurlijk al flink verbrand, gaat weer lekker.

In de middag laten we ons brengen naar Trincomalee. We bezoeken de markt waar je drie kokosnoten voor 100 roepie (zo’n 50 cent) kunt kopen! We lopen door naar Fort Frederick. Dit is een oud fort, ooit gebouwd door de Portugezen maar herbouwd door de Nederlanders. Tegenwoordig is het leger hier gestationeerd maar je kunt er nog wel doorheen lopen, samen met de herten die je er tegenkomt. Je vindt hier ook de hindoe tempel ‘Koneswaram’ boven op de kliffen die we bezoeken.

Wanneer we terug naar het centrum lopen, komen we langs de Dutch bay. Een leuke baai waar op dat moment alleen locals aan het zwemmen zijn. Hier zijn geen hoge golven, dus een goede spot om te zwemmen! Als laatste bezoeken we een andere hindoe tempel gelegen aan New Moor Street, de Pillayar tempel. Het wordt al donker dus we houden het hierna voor gezien en laten ons terugbrengen naar Nilaveli. Hier eten we het traditionele Sri Lankaanse gerecht Kotthu en dit bevalt goed. Het zijn kleine reepjes rotti gewokt met allerlei soorten groenten en evt. vlees. Dit moet je zeker eten als je in Sri Lanka bent.

Dag 7 Trincomalee – Sigiriya

Na het ontbijt checken we uit en gaan we via Trincomalee met de lokale bus naar Sigiriya. Op het busstation worden we goed geholpen waardoor we direct de goede bus te pakken hebben. Om 12.00 uur stipt vertrekt de bus en beginnen we aan de lange rit. Zo’n vier uur later worden we gedropt in the middle of nowhere. Er zit niets anders op dan met de tuktuk naar Sigiriya te gaan en dit weten de tuktuk drivers helaas ook. We komen aan bij het Sigiri Rangana guesthouse, een leuk guesthouse wat net geopend is. We zijn de vierde gasten die hier inchecken. Het verloopt allemaal een beetje houterig, maar met de beste bedoelingen. We hebben een heerlijke kamer, waardoor we de rest van de avond niet weg hoeven. Door de vrouw des huizes wordt er voor ons gekookt en dit is oprecht één van de meest lekkere rice en curry’s die ik in Sri Lanka heb gegeten. Optimaal genieten.

Dag 8 Sigiriya

Vandaag staat in het teken van olifanten spotten. We hebben een jeepsafari geboekt naar Kaudulla National Park en Minneriya National Park. Deze parken grenzen aan elkaar en omdat de olifanten zich vrij kunnen bewegen hier, is het maar de vraag waar de meeste olifanten zich verzamelen. Er is ons verteld dat de olifanten gathering (zoals ze het noemen) op het moment in Kaudulla is waar je hier dus de meeste kans hebt om olifanten te spotten. Vroeg in de middag worden we opgehaald (samen met vier andere Nederlanders.. want die vind je hier genoeg!) en beginnen we aan onze tocht richting Kaudulla. Éénmaal in het park duurt het niet lang voordat we de eerste olifant spotten. Deze staat moederziel alleen te grazen op de vlakte. Even het bochtje om en daar komt een hele kudde olifanten uit de bossen banjeren, heel gaaf om te zien.

Het is wel een beetje jammer om te zien hoeveel jeeps hier rondrijden en hoe erg iedereen zijn best doet om het beste plaatsje te bemachtigen met de mooiste uitzichten op de olifanten. De hele middag rijden we hobbelend rond over de zandwegen. De éne olifant na de andere komen we tegen, dan weer wat buffels, een olifant in een modderpoel, vogels en ga zo maar door. Genoeg te zien hier. We zien wel tegen de 100 olifanten en genieten van deze prachtige beesten. Op weg naar de uitgang komen we ook nog een krokodil tegen en dan gaan we moe maar voldaan naar huis wanneer de schemering valt. Op de terugweg komen we ook nog een random olifant langs de weg tegen.

Omdat de olifanten hier vrij leven komen dorpelingen ook regelmatig olifanten bij huis tegen. Het nadeel hiervan is dat de gewassen van de dorpelingen helemaal vertrapt kunnen worden. Je hoort daarom ook regelmatig vuurwerk. De locals steken vuurwerk af om de olifanten af te schrikken.

In de avond lopen we door het gezellige plaatsje Sigiriya, waar je eigenlijk maar één straat hebt met gezellige restaurantjes. Samen met een ander stel doen we hier een hapje en een drankje om nog even na te genieten van deze fantastische dag. Verderop wordt er een olifant aan ketting gewassen, wat toch voor heel wat bekijks zorgt onder de toeristen. Er paradeert iemand met een olifant aan ketting over de weg, in de hoop nog wat enthousiaste toeristen te paaien voor een ritje. Wij gaan hier snel bij weg en kijken met afschuw naar het tafereel.

Stimuleer dit soort praktijken nooit. Een olifant aan een ketting is nooit goed! Ga zeker niet op olifanten rijden, daar zijn deze beesten niet voor gemaakt! Lees hier meer over dierenleed.

Dag 9 Sigiriya – Dambulla

Waar we gisteren nog uit konden slapen, staan we vandaag vroeg op. We gaan Pidurangala Rock beklimmen. Bij de ingang betalen we het kleine bedrag van 500 roepie per persoon (zo’n 2,50 euro), krijg ik een sarong te leen en beginnen we aan onze tocht. We passeren eerst de tempel (vandaar de sarong) waarna we beginnen aan de tocht naar boven. De tocht naar boven is goed te doen, maar wel direct te voelen in mijn benen. Het laatste stukje om de top van de rots te bereiken bestond uit klimmen over een aantal rotsen, wat wel even een stukje lastiger was. Eenmaal boven word je getrakteerd op een mooi uitzicht over Sigiriya en de omgeving. Wij hadden geluk met het weer en konden heel ver kijken. Je hebt ook mooi uitzicht over de beroemde Lion’s Rock wat op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. De leeuwenrots kun je ook beklimmen, maar wij kozen bewust voor het nabijgelegen Pidurangala Rock zodat we uitzicht hadden op de leeuwenrots.

Op de terugweg kom ik nog een gigantische liggende buddha tegen, geen idee hoe ik dit op de heenweg gemist kan hebben. De weg naar beneden is een stuk gemakkelijker en beneden trakteren we onszelf op een welverdiend colaatje. Éénmaal ‘thuis’ stappen we snel onder de douche en pakken we onze spullen om richting Dambulla te vertrekken.

Vanuit Sigiriya vertrekt er elk uur wel meerdere bussen richting Dambulla en binnen anderhalf uur ben je er ook al. We droppen onze spullen bij het hostel waar we een vreselijk aftandse kamer blijken te hebben. We gaan snel weg om ergens te lunchen en gaan dan door naar de bekende cave temple. Deze grottempel staat ook op de UNESCO werelderfgoedlijst. Terwijl we naar de tempel lopen zien we veel commotie om ons heen, er wordt iemand gearresteerd. Deze man blijkt een ketting van iemands nek te hebben getrokken waarna de bewaking snel in actie is gekomen.

Bij de grottempels blijken we een ander beeld te hebben gehad. De verwachting was dat we daadwerkelijk een grot in moesten lopen en door smalle doorgangen moesten slenteren maar niets was minder waar. Je kunt hier meer dan 150 buddhabeelden en mooie grottekeningen verdeeld over vijf grotten/ruimtes bekijken. Hoewel ik de grottekeningen nog wel leuk vond, had ik een beetje spijt van mijn komst. Wij zullen echter te hoge verwachtingen hebben gehad en/of onszelf niet goed hebben ingelezen. Iedereen om ons heen vond de grottempel wel helemaal fantastisch.

Nieuwsgierig naar meer Sri Lanka?

Wilpattu National Park: alles wat je wilt weten over een jeepsafari

Doen in Tangalle: tips voor deze leuke kustplaats in Sri Lanka

Wat te doen in zonnig Trincomalee, Sri Lanka

Yala National Park: wildlife spotten tijdens een jeepsafari

Traveldiary Sri Lanka #1 fietsen, vis en tempels

Arugam Bay: optimaal chillen in deze kustplaats in Sri Lanka

Budget: kosten maand backpacken door Sri Lanka

Wat te doen in Negombo: ideaal startpunt voor je rondreis

Doen in Anuradhapura: de tempelstad van Sri Lanka

Traveldiary Sri Lanka #3 thee, trein en bergen

Traveldiary Sri Lanka #4 mangrove, strand en safari

Reisroute: vier weken Sri Lanka

Wat te doen in Ella: één van de mooiste plekken van Sri Lanka

Kandy: het boeddhistische centrum van Sri Lanka

Traveldiary Sri Lanka #5 kaneel, reismaatjes en walvissen

Wat te doen in Sigiriya, Sri Lanka: alle tips en informatie

Traveldiary Sri Lanka #6 fort, tsunami en souvenirs

Sri Lanka ontdekken met je eigen tuktuk: een unieke reis met lokale twist

Olifanten spotten in Kaudulla National Park: de beste plek in Sri Lanka om deze magische dieren te aanschouwen

Beginnen met de voorpret voor je reis naar Sri Lanka?

Auto huren op Sri Lanka?

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

Liever een georganiseerde reis door Sri Lanka?

Boek hier je Sri Lanka tour.

Reisgids nodig voor je reis naar Sri Lanka?

Liefs

Janet 

Dit blog bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via deze links ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt echter nog steeds hetzelfde, het kost jou niets extra. Met deze inkomsten kan ik That One Time onderhouden. 

24 Responses

    1. Dank voor je reactie. Reizen is altijd een hele gave ervaring. 😀 Er komen snel meer verhalen over Sri Lanka.

    1. Ja, vies hè… we hebben twee nachten in dat hotel gelogeerd en telkens vonden we er weer een paar. Geen idee waar ze vandaan kwamen.

    1. Ja die downs hebben we wel gehad ja! Ik vond eerlijk gezegd de kakkerlakken erger dan de maden. Ik heb het gewoon niet op die beesten. 🙁

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Over Janet

Outdoor activiteiten in Yosemite National Park, Californië 2

Janet is het gezicht achter dit blog. Ze is een creatieveling met 1000 hobby’s en ze gaat altijd op zoek naar de mooiste stukjes natuur en wildlife en je kunt haar altijd wakker maken voor een tof avontuur.

Van wonen in de Carribean tot Australië, van eindeloze roadtrips tot backpackend de wereld rond en van duiken tussen de haaien tot hiken in de bergen. Als er avontuur is, dan is Janet erbij!  

Populaire blogposts

ReizenReizen
Booking.com
All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars