Traveldiary: Sri Lanka #3 Thee, trein en bergen

by thatonetime
34 comments

Inmiddels zijn we al bijna een week op pad door Sri Lanka. We begonnen onze reis in Negombo en de tempels van Anuradhapura. Daarna gingen we naar het strand in Nilaveli, rotsen beklimmen en een jeepsafari maken in Sigiriya en bezochten we de grottempels van Dambulla. Tijd om onze reis te vervolgen.

Woensdag 1 augustus

Na een rotnacht in een veel te warme kamer besluiten we op tijd te ontbijten en uit te checken. De bus naar Kandy duurt zo’n vier uur en is zoals altijd weer overvol. Als we in Kandy aankomen zien we al snel dat het hier ook overvol is. Dit is wel even wat anders dan we tot nu toe gezien hebben. Veel winkels, restaurants en de straten overvol met auto’s en tuktuks. De files vormen zich in het centrum van de stad zodat je vooral veel getoeter hoort en last hebt van de uitlaatgassen. Als we onszelf naar het guesthouse brengen, zien we al snel een hele andere kant van Kandy. De rust in de bergen, de slingerwegen die zich een weg naar boven banen. Dit maakt het aanzicht al heel anders. Een goede keus wat accommodatie betreft.

We laten onze was doen bij een wasserette en schrikken van de prijs. We moeten omgerekend zo’n 20 euro betalen voor de was. Zo heb ik het nog nooit in Azië meegemaakt. Op dit moment besluiten we ook om de rest van onze reis maar zelf het één en ander te wassen.

In de avond besluiten we om in het centrum te gaan eten en hier eten we onze eerste hamburger. Ook deze hamburgertent zit weer vol met toeristen, hoe typerend.


Donderdag 2 augustus

Vandaag besluiten we Kandy te ontdekken. Vrijwel alles wat we over de stad hebben gelezen is negatief, dus onze verwachtingen zijn niet al te hoog. We starten in het centrum. Al vroeg in de ochtend en het verkeer in het centrum staat al helemaal vast. Één van de redenen waarom veel mensen Kandy verschrikkelijk vinden.

Onze eerste stop is de markt. Ik houd ervan om langs te winkeltjes en marktkramen te struinen. Alle verkopers proberen je naar binnen te lokken, maar ook dat zijn we wel gewend. We kopen de eerste souvenirs en lopen dan door naar het meer. Kandy Lake is een aangelegd meer midden in de stad en heerlijk om langs dit meer te lopen. Als je het goed doet, hoor je bijna al het verkeer niet meer. 😉

Aan het meer ligt de tempel van de tand. Dit is één van de belangrijkste plekken voor boeddhisten en de belangrijkste tempel van het land. Men zegt namelijk dat hier een tand van Boeddha moet liggen. Heel veel boeddhisten gaan naar deze tempel om een glimp op te vangen van het doosje waarvan men beweert dat hier een tand inzit.

We lunchen bij de sky lounge. Een rooftopbar in het centrum waar we genieten van een rice & curry onder het genot van uitzichten over de stad.

In de middag gaan we met de bus naar de Royal Botanic Gardens. De botanische tuinen moet je zeker bezoeken om de andere kant van de drukke stad te ervaren. Dit is een oase van rust en veel groen vergeleken met het drukke centrum. Heel leuk om een middagje rond te lopen en te genieten van al het moois.

Éénmaal terug in de stad genieten we van een heerlijke fried ice cream en sluiten we de dag af op de Central Market. De groente- en fruitafdeling ligt er netjes bij maar zodra we bij de vlees- en visafdeling aankomen, weten we niet hoe snel we weer weg moeten. De geur is niet te doen. We eten nog iets in de stad en gaan moe maar voldaan weer naar ‘huis’.

Kandy, Sri Lanka
Botanic Gardens, Kandy Sri Lanka

Vrijdag 3 augustus

We moeten vroeg opstaan omdat we vandaag de beroemde treinrit gaan maken. Om 07.45 uur staat we al op het station met onze backpacks in de hoop dat we nog een treinkaartje kunnen bemachtigen naar Ella. Dit kan gelukkig en om 09.00 uur beginnen we aan één van de mooiste treinritten ter wereld.

De trein is overvol en dat betekent dat we moeten staan. Aardig pittig aangezien de treinreis zeven uur duurt. Na een paar uur kunnen we een plekje bemachtigen in de deuropening om te genieten van de mooie uitzichten. We rijden door mooie bossen, lokale dorpjes en groene theeplantages. De deuren van de trein blijven de gehele rit open. Omdat de trein relatief langzaam rijdt, kun je zonder gevaar in de deuropening zitten of staan. Ideaal om op deze manier optimaal te kunnen genieten van de uitzichten.

Zeven uur later komen we aan in Ella, een klein dorpje in de bergen. Hoewel Ella eigenlijk maar heel klein is, is het ontzettend toeristisch wegens de ligging en de activiteiten die je kunt ondernemen in de buurt.

Het guesthouse blijkt helemaal bovenop een berg te zitten dus wij genieten van een Kotthu en een lokaal biertje met uitzicht over de vallei. Niet slecht.