Traveldiary: Sri Lanka #4 Mangrove, strand en safari

by thatonetime
34 comments

We vervolgen onze reis door Sri Lanka. De afgelopen dagen brachten we door in de prachtige Hill Country. We bezochten Kandy en Ella en namen de beroemde treinrit tussen deze steden. Deze treinrit staat bekend als één van de mooiste treinritten van de wereld.

Maandag 6 augustus

Vandaag is het dan echt tijd om de mooie omgeving van Ella te verlaten. Met een taxibusje en vier andere backpackers beginnen we aan onze rit richting de kust. Een warme rit met heel wat bochten. Na een paar uurtjes komen we aan in Arugam Bay, een surfdorpje aan de kust.

Op het moment dat ik in Arugam Bay aankom, weet ik gelijk dat het een goede match is. De leuke strandtentjes, de relaxte sfeer en de gezellige eettentjes. Eerste stop is dan ook het strand. Ondanks dat het aardig druk is met toeristen, mag dat de pret niet drukken. Na een hapje en een drankje nemen we plaats op een strandbedje en komen daar niet meer van af. We sluiten de avond af met een cocktail en wat eten, waarna we gaan slapen (op onze veel te harde bedden).

Arugam Bay, Sri Lanka

Dinsdag 7 augustus

Hoewel het lang geleden is dat ik een strandvakantie heb gehad, is een occasional chilldag op het strand ontzettend welkom. Vandaag was dus zo’n dag. Ontbijten op het strand, liggen op een strandbedje, een duik nemen in de zee, drankje doen, strandbedje, lunchen, zwemmen, strandbedje, drankje en weer het strandbedje. Zo zag mijn dag er ongeveer uit. Niets moeten en gewoon even heerlijk bijkomen in de warme zon. Hoewel Arugam Bay ideaal is om te surfen, is het zwemmen wat minder. De golven zijn aardig ruig en er kan een stroming staan. In de avond eten we bij de leuke tent pizza point waar de pizza pesto een echte aanrader is.

Arugam Bay beach

Woensdag 8 augustus

Eat-sleep-chill-repeat. Dat is de modus van vandaag en we komen ons strandbedje bijna niet af. Ik vind het oprecht even genieten om niets te hoeven doen. Dit moet natuurlijk niet te lang duren en daarom hebben we in de middag een mangrovetocht geboekt. Met een tuktuk worden we naar het nabijgelegen Pottuvil gebracht, waar we een eco tour door de mangrove gaan doen. Twee uur lang dobberen we over het water. Alleen wij met een local die ons voort duwt.

De mangrovetocht is niet echt populair onder de toeristen dus het is er erg rustig. Helemaal niet erg want nu zijn wij het met alleen de geluiden van de natuur om ons heen. Hoewel er veel krokodillen zouden moeten zitten, krijgen wij het voor elkaar om geen enkele krokodil te spotten. Wel zien we een aantal olifanten die hier ook gewoon los lopen en dus ook in het dorp kunnen komen. Ook spotten we talloze vogels. Ik heb nog nooit zoveel prachtige adelaars bij elkaar gezien. De één na de ander vliegt over ons heen. We maken een korte stop bij Pottuvil Beach, waar een aantal locals aan het surfen zijn maar het is vooral lekker relaxt ronddobberen op het vlot en genieten van de natuur.

Pottuvil mangrove tour
Pottuvil mangrove tour

Donderdag 9 augustus

Na een aantal dagen chillen op het strand is het tijd om Arugam Bay te verlaten. Wel een beetje met pijn in het hart. De sfeer in het dorpje vond ik fantastisch. We beginnen aan een helse tocht richting Tissamaharama. Niet zozeer omdat de weg zo heftig is, maar we krijgen het aan de stok met de taxichauffeur. De één na de andere poging doet hij om meer geld af te troggelen en dreigt ons zelfs op een heel andere plek te droppen. Na heel wat gezeur worden we gelukkig gewoon afgezet op de afgesproken plek. Oh, en onderweg naar Tissa komen we ook gewoon een random olifant op de weg tegen.

In Tissa besluiten we eerst even wat te eten voordat we naar ons guesthouse gaan. Het guesthouse blijkt een goede keus te zijn. We zitten in een prachtige boomhut aan het water en de mensen blijken ook nog eens ontzettend aardig. Top! De rest van de middag genieten we van de mooie plek waar we zitten. De man des huizes probeert het avondeten bij elkaar te vissen en dit lukt aardig. In korte tijd zitten er al aardig wat visjes aan de haak. Ook een random schildpad wordt aan de vishengel uit het water getrokken.

Niet echt een fijn gezicht om een spartelende schildpad aan een vishengel te zien en daarom wordt het beest ook snel uit zijn lijden verlost. De haak wordt uit zijn bek gegaan en snel weer in het water gelegd. De schildpad weet niet hoe snel hij weg moet komen. Zogezegd krijgen we dus in de avond vis voorgeschoteld. Niet mijn favoriet maar ontzettend lief bedoelt natuurlijk.

Tissa, Sri Lanka
Tissa, Sri Lanka

Vrijdag 10 augustus

Vandaag staat de wekker vroeg.. te vroeg. Om vier uur worden we fris en fruitig verwacht om te gaan naar Yala National Park. Samen met drie andere jongens nemen we slaperig plaats in de jeep en gaan we op weg naar het park. De gids heeft aardig wat haast want zelfs om 04.00 uur ’s nachts moet er ontzettend hard gereden worden. Hij wil namelijk het eerste plekje in de rij bemachtigen om het park in te gaan.

Uiteindelijk komen we een half uurtje later in het park aan en blijken we het aardig goed gedaan te hebben. We zijn jeep nummer vier. Nu kunnen we een korte powernap houden aangezien we tot vijf uur moeten wachten om een permit voor het park te halen. Als we eenmaal het permit hebben, kunnen we plaatsnemen voor de poorten van het park. Hier zien we de zon opkomen en om 06.00 uur stipt mogen we naar binnen en kunnen we opzoek naar wat wildlife.

We beginnen met een gigantisch hobbelige rit waarbij onze gids hard over de zandwegen stuift. Nog geen half uur in het park en we zitten al onder het stof. De eerste krokodillen komen langs. We worden al gauw gebeld want er is een beer in het park gezien. Vrij bijzonder, want in dit deel van Yala leven nog maar 14 tot 16 beren dus de kans dat je er één spot is klein. Toch hebben we geluk en zijn we nog net op tijd om de beer te zien oversteken. Hij ziet er niet heel goed uit, maar toch bijzonder om het beest in het wild te zien.

We vervolgen onze safari. Het rijden door het prachtige park is al een belevenis op zich. We rijden over de zanderige weggetjes op zoek naar dieren. Vogels, buffels, krokodillen. Er komt van alles voorbij. Op een gegeven moment blijkt er een luipaard in de bosjes te liggen. We blijven wachten en wachten, maar wij zien ‘m niet. De gids wijst telkens naar dezelfde plek in de bosjes, maar naar ons idee is het beest allang weg. We vervolgen onze tocht naar een waterpoel. De poel zit vol met krokodillen. Waar we in de ochtend met geluk een enkele krokodil konden spotten, zitten er hier een stuk of 30 in deze kleine poel.

Wanneer we de krokodillen aan het tellen zijn, krijgen we het verlossende woord. Er is een luipaard gezien. Nu hopen we maar op een echte kans om het beest te spotten. Ook deze kans is niet heel groot aangezien er van de luipaarden nog maar 16 tot 18 stuks zijn en de beesten zich niet graag laten zien. We slingeren over de wegen totdat we kunnen aansluiten in de rij. We zijn niet de enigen die dit beest willen spotten. Dit maakt het hele safariplaatje wel wat minder mooi, maar ik kan je vertellen dat het zien van de luipaard alles goedmaakte. Wat een prachtig beest was het! We sluiten weer af met een olifant in het wild en dan gaan we voldaan weer richting Tissamaharama.

Hoewel we relatief een stuk minder dieren hebben gezien dan in Kaudulla, was het alsnog een ontzettend gave ervaring. Het zien van een beer wat best zeldzaam was, maar vooral het spotten van een luipaard. Zo mooi om te zien. Daarnaast is Yala een ontzettend mooi park om door heen te rijden. Hoewel er veel jeeps het park inrijden, heb je hier weinig last van gezien de omvang van het park.

We doen een middagdutje waarna we ons klaar moeten maken voor het avondeten. Ditmaal krijgen we een lekkere rice & curry voorgeschoteld. In de avond doen we spelletjes maar staat vooral in het teken van het vieren van de verjaardag van één van jongens. Er was taart en drank gehaald. De eigenaren van het guesthouse hadden een vuurkorf gemaakt, vuurwerk gehaald (lees: rotjes) en ze kwamen met verse gebakken en gefrituurde vis aan. Niet echt iets waar we op stonden te wachten om 22.00 uur ’s avonds maar het was natuurlijk ontzettend lief. Ze deden echt hun best om er een feestje van te maken.

Zo sluiten we onze dagen in Tissamaharama in stijl af voordat we onze reis voortzetten richting het zuiden van het eiland. Daarover de volgende keer meer.

Yala NP Sri Lanka
Yala NP
Yala NP

Nieuwsgierig naar meer Sri Lanka? 

⇒ Sri Lanka #1 Fietsen, vis en tempels

⇒ Sri Lanka #2 Strand, rotsen en grotten

⇒ Sri Lanka #3 Thee, trein en bergen 


Beginnen met de voorpret?

Je verblijf regelen voor Sri Lanka? Doe het hier.

Auto huren op Sri Lanka?

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

♥ Janet