Traveldiary: Sri Lanka #4 Mangrove, strand en safari

by thatonetime
34 comments
Arugam Bay, Sri Lanka 2018 - 40

We vervolgen onze reis door Sri Lanka. De afgelopen dagen brachten we door in de prachtige Hill Country. We bezochten Kandy en Ella en namen de beroemde treinrit tussen deze steden. Deze treinrit staat bekend als één van de mooiste treinritten van de wereld.

Reisdagboek Sri Lanka

Dag 15 Ella – Arugam Bay

Vandaag is het dan echt tijd om de mooie omgeving van Ella te verlaten. Met een taxibusje en vier andere backpackers beginnen we aan onze rit richting de kust. Een warme rit met heel wat bochten. Na een paar uurtjes komen we aan in Arugam Bay, een surfdorpje aan de kust.

Op het moment dat ik in Arugam Bay aankom, weet ik gelijk dat het een goede match is. De leuke strandtentjes, de relaxte sfeer en de gezellige eettentjes. Eerste stop is dan ook het strand. Ondanks dat het aardig druk is met toeristen, mag dat de pret niet drukken. Na een hapje en een drankje nemen we plaats op een strandbedje en komen daar niet meer van af. We sluiten de avond af met een cocktail en wat eten, waarna we gaan slapen (op onze veel te harde bedden).


Dag 16 Arugam Bay

Hoewel het lang geleden is dat ik een strandvakantie heb gehad, is een occasional chilldag op het strand ontzettend welkom. Vandaag was dus zo’n dag. Ontbijten op het strand, liggen op een strandbedje, een duik nemen in de zee, drankje doen, strandbedje, lunchen, zwemmen, strandbedje, drankje en weer het strandbedje. Zo zag mijn dag er ongeveer uit. Niets moeten en gewoon even heerlijk bijkomen in de warme zon. Hoewel Arugam Bay ideaal is om te surfen, is het zwemmen wat minder. De golven zijn aardig ruig en er kan een stroming staan. In de avond eten we bij de leuke tent pizza point waar de pizza pesto een echte aanrader is.


Dag 17 Aruam Bay

Eat-sleep-chill-repeat. Dat is de modus van vandaag en we komen ons strandbedje bijna niet af. Ik vind het oprecht even genieten om niets te hoeven doen. Dit moet natuurlijk niet te lang duren en daarom hebben we in de middag een mangrovetocht geboekt. Met een tuktuk worden we naar het nabijgelegen Pottuvil gebracht, waar we een eco tour door de mangrove gaan doen. Twee uur lang dobberen we over het water. Alleen wij met een local die ons voort duwt.

De mangrovetocht is niet echt populair onder de toeristen dus het is er erg rustig. Helemaal niet erg want nu zijn wij het met alleen de geluiden van de natuur om ons heen. Hoewel er veel krokodillen zouden moeten zitten, krijgen wij het voor elkaar om geen enkele krokodil te spotten. Wel zien we een aantal olifanten die hier ook gewoon los lopen en dus ook in het dorp kunnen komen. Ook spotten we talloze vogels. Ik heb nog nooit zoveel prachtige adelaars bij elkaar gezien. De één na de ander vliegt over ons heen. We maken een korte stop bij Pottuvil Beach, waar een aantal locals aan het surfen zijn maar het is vooral lekker relaxt ronddobberen op het vlot en genieten van de natuur.


Dag 18 Tissamaharama

Na een aantal dagen chillen op het strand is het tijd om Arugam Bay te verlaten. Wel een beetje met pijn in het hart. De sfeer in het dorpje vond ik fantastisch. We beginnen aan een helse tocht richting Tissamaharama. Niet zozeer omdat de weg zo heftig is, maar we krijgen het aan de stok met de taxichauffeur. De één na de andere poging doet hij om meer geld af te troggelen en dreigt ons zelfs op een heel andere plek te droppen. Na heel wat gezeur worden we gelukkig gewoon afgezet op de afgesproken plek. Oh, en onderweg naar Tissa komen we ook gewoon een random olifant op de weg tegen.

In Tissa besluiten we eerst even wat te eten voordat we naar ons guesthouse gaan. Het guesthouse blijkt een goede keus te zijn. We zitten in een prachtige boomhut aan het water en de mensen blijken ook nog eens ontzettend aardig. Top! De rest van de middag genieten we van de mooie plek waar we zitten. De man des huizes probeert het avondeten bij elkaar te vissen en dit lukt aardig. In korte tijd zitten er al aardig wat visjes aan de haak. Ook een random schildpad wordt aan de vishengel uit het water getrokken.

Niet echt een fijn gezicht om een spartelende schildpad aan een vishengel te zien en daarom wordt het beest ook snel uit zijn lijden verlost. De haak wordt uit zijn bek gegaan en snel weer in het water gelegd. De schildpad weet niet hoe snel hij weg moet komen. Zogezegd krijgen we dus in de avond vis voorgeschoteld. Niet mijn favoriet maar ontzettend lief bedoelt natuurlijk.


Dag 19 Yala National Park

Vandaag staat de wekker vroeg.. te vroeg. Om vier uur worden we fris en fruitig verwacht om te gaan naar Yala National Park. Samen met drie andere jongens nemen we slaperig plaats in de jeep en gaan we op weg naar het park. De gids heeft aardig wat haast want zelfs om 04.00 uur ‘s nachts moet er ontzettend hard gereden worden. Hij wil namelijk het eerste plekje in de rij bemachtigen om het park in te gaan.

Uiteindelijk komen we een half uurtje later in het park aan en blijken we het aardig goed gedaan te hebben. We zijn jeep nummer vier. Nu kunnen we een korte powernap houden aangezien we tot vijf uur moeten wachten om een permit voor het park te halen. Als we eenmaal het permit hebben, kunnen we plaatsnemen voor de poorten van het park. Hier zien we de zon opkomen en om 06.00 uur stipt mogen we naar binnen en kunnen we opzoek naar wat wildlife.

We beginnen met een gigantisch hobbelige rit waarbij onze gids hard over de zandwegen stuift. Nog geen half uur in het park en we zitten al onder het stof. De eerste krokodillen komen langs. We worden al gauw gebeld want er is een beer in het park gezien. Vrij bijzonder, want in dit deel van Yala leven nog maar 14 tot 16 beren dus de kans dat je er één spot is klein. Toch hebben we geluk en zijn we nog net op tijd om de beer te zien oversteken. Hij ziet er niet heel goed uit, maar toch bijzonder om het beest in het wild te zien.

We vervolgen onze safari. Het rijden door het prachtige park is al een belevenis op zich. We rijden over de zanderige weggetjes op zoek naar dieren. Vogels, buffels, krokodillen. Er komt van alles voorbij. Op een gegeven moment blijkt er een luipaard in de bosjes te liggen. We blijven wachten en wachten, maar wij zien ‘m niet. De gids wijst telkens naar dezelfde plek in de bosjes, maar naar ons idee is het beest allang weg. We vervolgen onze tocht naar een waterpoel. De poel zit vol met krokodillen. Waar we in de ochtend met geluk een enkele krokodil konden spotten, zitten er hier een stuk of 30 in deze kleine poel.

Wanneer we de krokodillen aan het tellen zijn, krijgen we het verlossende woord. Er is een luipaard gezien. Nu hopen we maar op een echte kans om het beest te spotten. Ook deze kans is niet heel groot aangezien er van de luipaarden nog maar 16 tot 18 stuks zijn en de beesten zich niet graag laten zien. We slingeren over de wegen totdat we kunnen aansluiten in de rij. We zijn niet de enigen die dit beest willen spotten. Dit maakt het hele safariplaatje wel wat minder mooi, maar ik kan je vertellen dat het zien van de luipaard alles goedmaakte. Wat een prachtig beest was het! We sluiten weer af met een olifant in het wild en dan gaan we voldaan weer richting Tissamaharama.

Hoewel we relatief een stuk minder dieren hebben gezien dan in Kaudulla, was het alsnog een ontzettend gave ervaring. Het zien van een beer wat best zeldzaam was, maar vooral het spotten van een luipaard. Zo mooi om te zien. Daarnaast is Yala een ontzettend mooi park om door heen te rijden. Hoewel er veel jeeps het park inrijden, heb je hier weinig last van gezien de omvang van het park.

We doen een middagdutje waarna we ons klaar moeten maken voor het avondeten. Ditmaal krijgen we een lekkere rice & curry voorgeschoteld. In de avond doen we spelletjes maar staat vooral in het teken van het vieren van de verjaardag van één van jongens. Er was taart en drank gehaald. De eigenaren van het guesthouse hadden een vuurkorf gemaakt, vuurwerk gehaald (lees: rotjes) en ze kwamen met verse gebakken en gefrituurde vis aan. Niet echt iets waar we op stonden te wachten om 22.00 uur ‘s avonds maar het was natuurlijk ontzettend lief. Ze deden echt hun best om er een feestje van te maken.

Zo sluiten we onze dagen in Tissamaharama in stijl af voordat we onze reis voortzetten richting het zuiden van het eiland. Daarover de volgende keer meer.


Nieuwsgierig naar meer Sri Lanka? 

Tangalle: tips voor deze leuke kustplaats

Wat te doen in zonnig Trincomalee, Sri Lanka

Yala NP: wildlife spotten tijdens een jeepsafari

Traveldiary Sri Lanka #1

Traveldiary Sri Lanka #2

Arugam Bay: optimaal chillen in Sri Lanka

Budget: kosten maand backpacken door Sri Lanka

5x te doen in Negombo

De tempelstad van Sri Lanka: Anuradhapura

Traveldiary Sri Lanka #3

Reisroute: vier weken Sri Lanka

11x doen in het mooie Ella, Sri Lanka

Het boeddhistische centrum van Kandy, Sri Lanka

Traveldiary Sri Lanka #5

Traveldiary Sri Lanka #6

Wat te doen in Sigiriya


Beginnen met de voorpret voor je reis naar Sri Lanka?

Je verblijf regelen voor Sri Lanka? Doe het hier.

Auto huren op Sri Lanka?

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

♥ Janet

You may also like

34 comments

Jenny 28 september 2018 - 16:53

Wat naar dat je onenigheid had met de taxi chauffeur. Echt iets waar je geen zin in hebt op reis.

Maar olifanten en ander wildlife maken vast alles goed 🙂

Reply
thatonetime 1 oktober 2018 - 17:00

Haha inderdaad, dan ben je het al snel weer vergeten. 😉

Reply
Lisanne 22 september 2018 - 14:35

Wauw wat gaaf om dit te lezen!!

Reply
thatonetime 24 september 2018 - 16:47

Thanks!

Reply
Marcella 21 september 2018 - 17:35

Wat gaaf om een beer, luipaard en olifant te spotten! Wildlife zien is altijd zo magisch!

Reply
thatonetime 24 september 2018 - 16:45

Jaa ik kan dan ook niet wachten om Afrika eens te bezoeken! 😀

Reply
Gabrielle 21 september 2018 - 17:05

Sri Lanka lijkt me heerlijk, zowel natuur als cultuur als chillen!

Reply
thatonetime 24 september 2018 - 16:44

Het is ook heerlijk! Qua natuur vind ik wel dat er mooiere landen zijn hoor!

Reply
karin 20 september 2018 - 20:35

Leuk verslag en mooie foto’s. Het geeft mij een beetje reiskriebels; nog zoveel te zien en zo weinig tijd

Reply
thatonetime 24 september 2018 - 16:43

Dat is ook zo.. je komt altijd tijd tekort. 😉

Reply
Wanda 20 september 2018 - 17:45

Wat leuk joh dat je ons zo meeneemt in je avonturen! Prachtige foto’s ook!

Reply
thatonetime 24 september 2018 - 16:41

Dankjewel! 😀

Reply
Nicole Orriëns 20 september 2018 - 14:05

als je zegt dat het druk was op het strand wat moet ik me daar dan bij voorstellen? Lig je dan echt rug aan rug?

Reply
thatonetime 20 september 2018 - 14:39

Oh nee, dan was het nog relatief rustig hoor! Rug aan rug… ik moet er niet aan denken!

Reply
Rory 20 september 2018 - 11:22

Mooi, ik ben er nog nooit geweest. Leuk om te lezen en de mooie foto’s erbij te zien. Al vrees ik dat ik zelf niet zo avontuurlijk ben en ik al blij ben met een aantal weken stranddagen. Natuurlijk wil ik altijd wat van het land zelf zien en meestal maken wij dan ook een aantal tours (op eigen gelegenheid, wel in een auto met chauffeur). Dat wil zeggen. Dat deden we met zijn tweetjes in Azië. Wanneer ons meisje wat ouder is doen we het denk ik ook op dezelfde manier.

Reply
thatonetime 20 september 2018 - 14:40

Dat kan ook prima toch. Lijkt me ook wel eens lekker met chauffeur… is dat al een zorg minder. 😉

Reply
Linsey 19 september 2018 - 19:36

Supergaaf dit! Mooi om je reisverslag te lezen. Niets leuker dan dat….

Reply
thatonetime 20 september 2018 - 14:49

Ah dat vind ik dus ook! 🙂

Reply
Yousra Yasmine 19 september 2018 - 11:21

Wat een mooi resi verslag! Super leuk!

Reply
thatonetime 20 september 2018 - 14:56

Dankjewel!

Reply
lodi 19 september 2018 - 07:33

Wat een prachtig land en mooie foto’s zeg! Alleen al dat plaatje van het strand, zo mooi.

Reply
thatonetime 20 september 2018 - 14:56

Dankjewel! 🙂

Reply
Maaike - Travelbliss 19 september 2018 - 06:47

Wat een mooie dingen heb je gezien in Sri Lanka. Ik ben ook ooit op safari geweest in Yala Nationaal Park maar toen hoefde je nog niet te scheuren om een plekje in de rij te bemachtigen. Toen kwam je geen andere auto tegen. Helaas heb ik geen beer gezien! Die boomhut lijkt me ook waanzinnig leuk.

Reply
thatonetime 20 september 2018 - 14:57

Eenmaal in het park heb je gelukkig niet heel veel last van andere jeeps, maar je komt ze wel vaak genoeg tegen. Dat maakt de beleving toch al snel een beetje anders.

Reply
Jacqueline 19 september 2018 - 06:21

Klinkt geweldig zeg, vooral dat park! Maar hoe weten ze dan dat er een beer of luipaard gespot is? Seinen die gidsen elkaar in of zoiets?

Reply
thatonetime 20 september 2018 - 14:58

Klopt inderdaad, de gidsen bellen elkaar dan op.

Reply
Lizzie 19 september 2018 - 06:12

Waaauw een beer en een luipaard. Hoe onwijs vet is dat!! Fantaaastisch!!

Reply
thatonetime 20 september 2018 - 14:59

En hoewel we verder niet heel veel dieren (in grote getale) tegenkwamen, maakt dat inderdaad wel een heel gave ervaring! Vooral het luipaard… dat was zo’n mooi beest! 😀

Reply
Irma ten Napel 18 september 2018 - 11:35

Wauw wat een prachtige reis, en wat een geweldige foto’s!

Reply
thatonetime 20 september 2018 - 14:59

Dankjewel!

Reply
Deborah 18 september 2018 - 09:33

Wat een leuk reisverslag. Ik had graag nog meer foto’s van je reis willen zien 🙂
Het lijkt mij een hele ervaring. Naast alle leuke, mooie en bijzondere dingen die voorbijkomen lijkt mij zo’n aanvaring met een taxichauffeur niet echt een pretje. Fijn dat dat in ieder geval goed afgelopen is.

Reply
thatonetime 20 september 2018 - 15:00

Ik heb de wereld aan foto’s, maar dan wordt het zo’n lange blog. 😉

Reply
Stefaan BlogVivant 18 september 2018 - 06:42

Moet zalig zijn zo in de natuur vertoeven! Sri Lanka wil ik ooit ook is bezoeken! moet heerlijk zijn!

Reply
thatonetime 20 september 2018 - 15:00

Het is er zeker heerlijk. Een tof land was gemakkelijk te bereizen is!

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More