Traveldiary: Sri Lanka #5 Kaneel, reismaatjes en walvissen

by thatonetime
48 comments

Na de tempels in Anuradhapura, meerdere stranden, de mooie Hill County en de prachtige natuurpracht in Yala, reizen we af naar het zuiden van Sri Lanka. Het zuiden van het eiland staat vooral bekend om de vele kustplaatsen. Wat wij hebben gedaan lees je hier..

Zaterdag 11 augustus

In de ochtend checken we uit bij het fantastische Lakeside Cabana. We hebben hier een fantastische tijd gehad waarbij de eigenaren van het guesthouse hebben gezorgd dat ons bezoekje erg speciaal werd. Super leuk. Ze zijn zelfs zo aardig om na ons na het uitchecken weg te brengen naar het dorp. Gratis en voor niets. We gelukkig gelijk in de bus stappen die ons naar Tangalle brengt. Onze volgende bestemming.

In de middag komen we aan in Tangalle. Ons hotel blijkt een goede keus te zijn. Simpel maar pal aan de zee dus we kijken uit over wuivende palmbomen en grote golven. Onze eerste stop is een strandtentje om even wat te lunchen. Na de lunch laat ik Lisette achter. Zij wil even strandhangen en ik wil een wandeling door het dorp maken. Tijdens de wandeling kom ik er al snel achter dat je hier niet de mooiste stranden hebt. Sterker nog, je hebt hier amper strand. Als je geluk hebt kun je ergens op een droog strookje strand gaan liggen en bij vloed blijft hier al niets van over. Ik loop langs de oude vissersbootjes in de haven totdat ik bij het lokale strand kom. Het is weekend dus het is vol met locals. Het enige westerse gezinnetje met de twee hoogblonde kinderen valt wel op. Tegenover dit strandje is de (zwaarbeveiligde) marinebasis. Ik volg de weg totdat ik uitkom bij een mooi uitzichtpunt. De lokale boer laat zijn buffels hier uit op het grasveld. Ik geniet van het uitzicht totdat ik word aangesproken door een zwaarbeveiligde man. Ik schrik ervan en ben even bang dat ik op terrein ben gestapt waar ik helemaal niet mag komen. Al snel blijkt dit niet het geval te zijn en de bewaker is gewoon nieuwsgierig en komt een praatje maken. Ik vraag hem nog of ik de marinebasis op mag en dan lacht hij me toch enigszins uit met een ‘natuurlijk niet!’. Na dit praatje loop ik terug naar het hotel. We drinken nog een drankje voordat we een plekje gaan zoeken voor ons avondeten. We vinden een leuk barretje op het strand waar we heerlijk eten. We komen nog een verdwaald schildpadje tegen wat zich door de tafeltjes heen manoeuvreert. Duidelijk opzoek naar de zee. Heerlijk om weer een babyschildpadje te zien nadat ik twee jaar geleden in Maleisië een turtle hetchery bezocht. Eigenlijk mag je babyschildpadjes niet aanraken omdat hun schild heel kwetsbaar is. Een (domme) toerist vond het tafereel maar veel te leuk en bleef het schildpadje maar oppakken. Uiteindelijk werd het beestje gelukkig wel in zee gezet en kon ik met een gerust hart naar huis.

Tangalle, Sri Lanka
Tangalle, Sri Lanka
Views in Tangalle

Zondag 12 augustus

Na een lekker ontbijtje aan het strand pakken we onze spullen om naar Mirissa te gaan. Het is een aardige tocht met de bus en halverwege de middag worden we gedropt. Eerste missie was het vinden van een slaaplek, daarna zat er niets anders op dan het strand te bezoeken. Al een stuk beter dan Tangalle, maar ook hier blijft er weinig strand over als het vloed is. De middag brengen we door aan het mooie zwembad van het Paradise Beach Hotel. De ontdekking van onze vakantie. Het is voor ons beiden zo lekker om even in wat anders te kunnen zwemmen dan de zee en van dit prachtige zwembad te kunnen genieten. Optimaal genieten. We lopen nog een stukje over het strand waarna we het voor gezien houden. De avondschemering komt al tevoorschijn en dan is het voor ons tijd om een plekje te zoeken voor het avondeten. We komen terecht bij een heel leuk zaakje O Mirissa. Ze hebben hier het lekkerste eten en het eettentje is geweldig om te zien. Na het eten slaan we nog wat souvenirs in, doen we wat boodschappen en gaan we naar huis.

Cocktails at Mirissa

Maandag 13 augustus

In de ochtend krijgen we een lekker ontbijtje voorgeschoteld in het guesthouse. Met de gewoonlijke gebakken eieren, toast, Sri Lankaanse pannenkoekjes en vers fruit is het niet anders dan het gemiddelde Sri Lankaanse ontbijtje wat we ongeveer vier weken lang elke ochtend weg moeten werken. Over het algemeen veel te veel en ik heb nog nooit zo veel eieren gegeten in zo een korte tijd.

Na het checken van mijn Facebook pagina kom ik erachter dat een oud reismaatje van mij ook in Sri Lanka is. Vier jaar geleden hebben we een tijdje samen gereisd door Australië en daarna nooit meer gezien, zoals het vaak gaat met reizen. Ik stuurde hem een berichtje en kwam erachter dat hij zelfs in dezelfde plaats was als ik. We spraken af om samen te lunchen en zo zaten we weer tegenover elkaar na ruim vier jaar. Zo random kan reizen zijn. Hoewel het meer dan vier jaar geleden was dat ik mijn oude reismaatje had gezien, leek had als de dag van gisteren. Na de lunch ben ik teruggegaan naar het zwembad waar ik de rest van de middag heb gelegen met een cocktail in mijn hand. een cocktail kost hier meer dan een lokale maaltijd, maar dat mag de pret niet drukken. In de avond eten we iets waarna we vroeg naar bed gaan. Er staat ons morgen een drukke dag te wachten.


Dinsdag 14 augustus

Vandaag moeten we vroeg opstaan omdat we de zee opgaan. Rond een uurtje of zes worden we opgehaald en naar de haven gebracht. Hier staat een boot op ons te wachten die ons de zee opbrengt. Mijn laatste boottocht in Thailand was niet zo’n succes en eindigde met een aantal kotszakjes. Ook hier gingen de golven flink tekeer en begon de misselijkheid al snel. Eenmaal op zee duurde het even voordat we vergezeld werden door een school dolfijnen. Heel mooi om deze beesten uit het water te zien springen. We varen een paar uur voordat we beloond worden. In de verte zien we een grote blue whale in het water. Even laten zien we nog een walvis uit het water omhoog komen. We kunnen niet goed zien hoe groot de beesten zijn omdat deze walvissen niet uit het water springen. Deze beesten kunnen echter tot 30 (!) meter lang worden. We zien een aantal van deze machtige beesten in het water. Het enthousiasme van de passagiers wordt telkens gelijk de kop ingedrukt door de bemanning en we worden steeds verzocht om stil te zijn zodat de beesten niet schrikken. Eenmaal terug in de haven ben ik blij dat ik een boottocht zonder overgeven heb overleefd.

We gaan ergens op het strand iets eten waarna we ons laten brengen naar een cinnamon plantation. De plantage ziet er prachtig uit en staat op een fantastische locatie bovenop een berg. We krijgen een rondleiding over de plantage en ze laten ons zien hoe kaneel gemaakt wordt. Heel interessant en leerzaam om te zien. Je kunt zelfs op de plantage overnachten bij het bijgelegen hotel, je hebt dan alleen wel 24/7 de geur van kaneel om je heen. Dit is niet de geur zoals wij die kennen van de kruiden in Nederland, heel bijzonder.

We sluiten de middag af in Matara, een dorpje naast Mirissa. We bezoeken het Nederlandse fort en een mooie tempel in het water. Toen we de bus namen van Tangalle naar Mirissa passeerden we deze stad al en toen voel me de tempel in het water al op. Deze boeddistische tempel is gebouwd op een rots in het water. In de avond eten we bij de leuke strandbar Salt waar mijn reismaatje die ik gisteren tegenkwam ook aan het eten is. Na het eten gaat de muziek hier keihard aan. We drinken met z’n allen nog wat drankjes en dan neem ik afscheid van mijn oude reismaatje. Wie weet hoe lang het duurt voordat we elkaar weer terug gaan zien. Misschien wel weer vier jaar.

Mirissa, Sri Lanka
Views from the cinnamon plantation, Mirissa, Sri Lanka