Traveldiary Zweden #1 – Stockholm

by thatonetime
28 comments

Een vriendin van mij woont in Gothenburg, Zweden. Een voordeel van veel reizen is ook vrienden overhouden die over de hele wereld wonen. Één van de leukste dingen om te doen vind ik om deze vrienden te bezoeken. Er is niets leuker dan de wereld ontdekken met een local aan je zijde. Mijn bezoekje bestond uit twee dagen Stockholm en drie dagen Gothenburg. In deze traveldairy Zweden neem ik je mee op mijn reis.

Stockholm

Stockholm is een stad in het oosten van Zweden. De stad telt zo’n 830.000 inwoners. Door het vele water wordt Stockholm ook wel het Venetië van het noorden genoemd. Dit komt omdat de stad eigenlijk gelegen is op veertien grote eilanden die met elkaar verbonden zijn door bruggen.


Traveldiary Zweden

Éénmaal aangekomen in Stockholm, werd ik opgewacht door een vriendinnetje, die ik heb ontmoet toen ik in Australië woonde. Ze was vanuit Gothenburg was afgereisd naar de grote stad. We zochten onze slaapplek voor de komende dagen en besloten ergens een hapje en een drankje te doen. De prijzen waren schrikbarend. Na een wijntje en een wodka-sprite waren we meer dan 20 euro kwijt. We hielden het dan ook snel voor gezien.

De volgende dag zijn we vroeg op pad gegaan. We begonnen in het oudste gedeelte van Stockholm, het geografische en historische hart van de stad: Gamla Stan. We dwaalden door de straatjes. Kwamen langs Stockholms Slot en het Nobelmuseum en aten een taartje bij de oudste bakkerij van Stockholm: Sundbergs Konditori.

Vervolgens brachten we een bezoek aan het stadhuis. Hier kregen we een rondleiding door het immense gebouw, waar jaarlijks een banket ter gelegenheid van de Nobelprijs plaatsvindt. Na deze rondleiding liepen we door naar een ander deel van de stad. We gingen naar Vaxholm en Skogskyrkogården. Dit is een groot kerkhof, wat eigenlijk meer lijkt op een groot park.

Stockholm, Zweden
Traveldiary Zweden: Stockholm
Traveldiary Zweden: Stockholm

Op dag twee zijn we vroeg naar het Vasamuseum gegaan. In dit museum vind je de Vasa. Dit is een 17e-eeuws oorlogsschip dat vlakbij Stockholm is gezonken, tijdens zijn eerste vaart. Dit schip is volledig gerestaureerd en in dit museum te bewonderen.

Na het museumbezoek zijn we doorgegaan naar Kaknästornet. Dit is een tv-toren buiten de stad. Naast de functie als zendmast is de toren ook open voor publiek. Je kan het observatiedek op, waar je een mooi uitzicht over de stad hebt. Het uitzicht wat wij hadden was redelijk grauw, maar ondanks dat gaaf om te zien. Aan het einde van de dag pakken we de trein richting Gothenburg, waar mijn vriendinnetje laat zien waar ze woont en werkt. Over Gothenburg later meer…

Ondanks het grauwe aanzicht was ik echt blij verrast door Stockholm. Wat een mooie stad met leuke, schattige straatjes om te verdwalen en aardige mensen!

Stockholm: Vasamuseum