Tulpenroute Flevoland 5 - april 2021

De tulpenroute Flevoland: op zoek naar de mooiste tulpenvelden

Het is weer zover; het tulpenseizoen is weer begonnen! Nederland staat bekend om haar tulpen en elk jaar kun je op verschillende plekjes in het land de tulpenvelden vinden. Mooie kleurrijke taferelen op de foto zetten en een bosje verse tulpen mee naar huis nemen voor op de eettafel? Vind hier de leukste tips voor je bezoek aan de Tulpenroute Flevoland.

Tulpenvelden in Nederland

Jaarlijks staan de tulpen rond eind april/begin mei volop in bloei en dat is dé tijd om een bezoekje te brengen aan de tulpenvelden voor een mooi kleurrijk vergezicht. In Nederland zijn er in deze tijd van het jaar meerdere tulpenroutes uitgestippeld die je leiden langs de mooiste tulpenvelden van het land. Vandaag neem ik je mee naar de Tulpenroute van Flevoland.

Tulpenroute Flevoland

Vorig jaar was de route nog afgelast, gelukkig gaat het dit jaar wel door en kun je op zoek gaan naar de tofste tulpenvelden. Tulpenroute Flevoland wordt gehouden van 16 april tot en met 2 mei. Er zijn meerdere fietsroutes uitgestippeld, een wandelroute en drie autoroutes die je langs de mooiste tulpenvelden van Flevoland leidt. Het thema van deze editie van 2021 is ‘Vrede’.

Om de spreiding van bezoekers te monitoren wordt er dit jaar gewerkt met het bestellen van tickets. Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat je niet met honderden mensen tegelijk in een tulpenveld staat. Voor een ticket voor een autoroute betaal je € 5,00 (per auto).

Autoroutes Tulpenroute Flevoland

Je kunt kiezen uit drie toffe autoroutes die je naar de mooiste tulpenvelden van de regio brengt. Elke route heeft meerdere startlocaties om de mensen te spreiden.

Autoroute Dronten: deze route is 103 kilometer lang en brengt je naar de mooiste tulpenvelden in Dronten, Swifterbant en Biddinghuizen.

Autoroute Lelystad: een route van 76 kilometer lang. Deze route brengt je langs het Knarbos en Natuurpark Lelystad, de kunstroute Meerkoetenweg en leer je over de vele vliegtuigwrakken in het IJsselmeergebied.

Autoroute Zeewolde/Almere: deze route is 100 kilometer lang. Bij deze route kom je onder andere langs een boerenpitstop en leer je over de vele crashpalen die je in de polder ziet.

Om de autorit wat leuker te maken voor de kinderen kun je ervoor kiezen om een toffe speurkaart mee te nemen. Deze speurkaart is gratis te downloaden van de website van Tulpenroute Flevoland.

Tulpenpluktuinen

Je kunt natuurlijk niet zomaar een random tulpenveld inlopen en even wat tulpen voor jezelf plukken. Maar heb je altijd al eens zelf je eigen boeket willen samenstellen? Het kan bij één van de tulpenpluktuinen. Je kunt hier ongestoord door de bloeiende tulpen lopen en in alle rust je emmer vullen met de tofste tulpen om vervolgens mee naar huis te nemen. In de tulpenpluktuinen vind je verschillende soorten tulpen. In Flevoland vind je onder ander de tulpenpluktuin in Marknesse en in Biddinghuizen.

1. Tulpenpluktuin Marknesse

De tulpenpluktuin in Marknesse heeft een totaal oppervlak van ruim 5000 m2. Je kunt hier rustig rondlopen en op zoek gaan naar de mooiste tulpen van het veld. Check ook even de uitkijktoren voor wat mooie uitzichten van bovenaf.

Tevens kun je hier voorlichting krijgen over de bloemen en worden de tulpen netjes voor je ingepakt na je plukavontuur. Na je avonturen kun je hier ook genieten van een hapje en een drankje of een leuke souvenir kopen.

Ook dit jaar kun je de tulpenpluktuin in Marknesse bezoeken, maar zijn er een aantal maatregelen om mee rekening te houden. Je vindt alle info hier.

Praktische informatie

Openingstijden: dagelijks van 10.00 uur tot 18.00 uur.

Toegangsprijs: € 2,00 p.p. Ga je zelf tulpen plukken, dan betaal je € 0,25 per tulp.

2. Pluktuin Biddinghuizen: Hanneke’s Pluktuin

Iets zuidelijker dan de pluktuin in Marknesse vind je Hanneke’s Pluktuin. In Biddinghuizen vind je deze tulpenpluktuin waar meer dan 80.000 bollen gepland zijn. In deze tuin vind je echter niet alleen tulpen, maar allerlei verschillende soorten bloemen.

Bij Hanneke’s pluktuin hebben ze ook een kas. Om de kas te kunnen betreden is een mondkapje nodig.

Praktische informatie

Openingstijden: dagelijks van 10.00 uur tot 16.00 uur.

Toegangsprijs: de entree van de Pluktuin is gratis. €9,50 voor 20 zelfgeplukte bloemen.

Fiets- en wandelroutes langs de tulpenvelden van Flevoland

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om met de fiets of lopend op pad te gaan. Op de website van Tulpenroute Flevoland kun je vier verschillende fietsroutes downloaden, wisselend in lengte. Er is een fietsroute voor de omgeving van Dronten, Lelystad, Swifterbant en Zeewolde.

Ook kun je er gratis een wandelroute downloaden langs de mooiste tulpenvelden. Deze wandelroute is in de omgeving van Swifterbant.

De fiets- en wandelroutes zijn vrij toegankelijk en zijn met bordjes bewegwijzerd. De routes zijn ook te verkrijgen bij diverse bedrijven langs de fietsroutes.

Praktische tips voor je bezoek aan de Tulpenroute Flevoland

Elk jaar staan de tulpenvelden in het voorjaar in bloei. Dit is vrijwel altijd aan het einde van april/begin mei, maar de bloei is ook afhankelijk van het weer. Houd dit dus goed in de gaten.

De Tulpenroute Flevoland wordt gehouden van 16 april tot en met 2 mei. Je kunt dagelijks de route afleggen tussen 09.00 uur en 18.00 uur.

Je kunt maar een geringe tijd genieten van de tulpenvelden, meestal is het een kwestie van een paar weken voordat de tulpen gekopt worden. Wees er dus op tijd bij.

Hoogstwaarschijnlijk kom je niet alleen tulpenvelden tegen, maar check ook eens naar andere bloemsoorten. Zo zijn er ook velden met bijvoorbeeld hyacinten of narcissen te vinden.

Denk eraan dat je de meeste tulpenvelden privéterrein is van kwekers, houd hier dus rekening mee als je de op zoek gaat naar de tulpenvelden. Ga niet zomaar tulpen plukken of het tulpenveld betreden. Zie je bij de entree van een erf een vlag wapperen, dan weet je dat je welkom bent.

Flevoland is vrij uitgestrekt. Houd er rekening mee dat je niet alle tulpenvelden naast elkaar zult vinden, maar soms zit er kilometers tussen voordat je bij een volgende tulpenveld bent.

Zorg ervoor dat je telefoon of camera goed is opgeladen om al dat moois vast te leggen!

Nieuwsgierig naar meer?

De leukste restaurants in Meppel, Drenthe

Elburg: ga terug in de tijd in deze hanzestad

Doen op de Wadden: tips voor je bezoek aan Schiermonnikoog

Wat te doen in hanzestad Hattem

Rotterdam: doen tijdens je weekendje weg

Zutphen: zien en doen in deze historische hanzestad

Wat te doen in Leiden, Nederland

De Veluwe: de leukste plekken die je bezocht moet hebben

Amersfoort: doen in deze historische stad

Zien en doen in Almelo en omgeving

Wat te doen in Alkmaar, Nederland

Zeeland: leuke plekjes om te bezoeken

Wat te doen in Asten en omgeving

Lees hier alle tips van Ilse voor een bezoek aan Leeuwarden met kinderen.

Liefs

Janet 

Dit blog bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via deze links ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt echter nog steeds hetzelfde, het kost jou niets extra. Met deze inkomsten kan ik That One Time onderhouden. 

Over Janet

Outdoor activiteiten in Yosemite National Park, Californië 2

Janet is het gezicht achter dit blog. Ze is een creatieveling met 1000 hobby’s en ze gaat altijd op zoek naar de mooiste stukjes natuur en wildlife en je kunt haar altijd wakker maken voor een tof avontuur.

Van wonen in de Carribean tot Australië, van eindeloze roadtrips tot backpackend de wereld rond en van duiken tussen de haaien tot hiken in de bergen. Als er avontuur is, dan is Janet erbij!  

Populaire blogposts

ReizenReizen
Booking.com
All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

35 Responses

 1. Lijkt me leuk om dit volgend jaar een keer te doen. Dit keer ben ik er wel langs gereden met de auto (vanaf de snelweg) en dat was al spectaculair, maar volgend jaar wil ik de route graag op de fiets doen!

 2. Echt prachtig! Ik wil al een paar jaar die tulpenvelden een keer bezoeken maar vorig jaar en ook dit jaar is het er al zeker niet van gekomen.

 3. Onze roadtrip Nederland starten we in Lelystad vanwaar we naar Hoorn rijden. Dus dan kunnen we net zo goed even een kijkje nemen bij de bollenvelden in Flevoland. Ik ben heel benieuwd!

 4. Heel erg mooi! Wij hebben onlangs de Zeewolde-Almere route grotendeels gereden. En natuurlijk Hanneke’s pluktuin bezocht!

 5. Oh wat leuk! Ook goed dat ze werken met tickets. Ik woon niet 1,2,3 in de buurt van Flevoland maar misschien ga ik zo’n route wel doen! Ik ben echt verliefd geworden op de tulpen velden en toeren is altijd leuk

 6. Een rondje bollenvelden is altijd goed. Ik deed dat zelf op Goeree-Overflakkee als alternatief voor het drukke Lisse en omgeving. Maar Flevoland is ook een goed alternatief. Ik ben volgende week in Dronten, maar weet niet zeker of ik m’n kinderen zover krijg om 103 km met me in de auto te zitten (en of de tulpen nog bloeien) 😉

  1. Dit jaar gaat het jaar van het bezoeken van een tulpenveld en een pluktuin worden. Heb daar nu al zin in! En een heel gelukkig Nieuwjaar gewenst!

 7. dit maakt mijn dag altijd goed 😀 en het zeker een bezoekje waard! je hebt er in ieder geval een leuke en duidelijke blogpost van gemaakt

 8. Tulpen! Ik ben er weg van. Ik wist helemaal niet dat er zulke routes zijn. Daar kun je wel echt heerlijk kijken naar al die prachtige kleuren.

 9. Oh, hier word ik altijd zo vrolijk van, al die prachtige bloeiende tulpenvelden. Flevoland zit er helaas voorlopig even niet in, maar ik ga vanmiddag een kijkje nemen bij een aantal tulpenvelden in Drenthe dus hopelijk kom ik straks ook met net zulke mooie foto’s thuis!

 10. Zo mooi zeg die bloeiende bollenvelden. Ik krijg gelijk zin om hierheen te gaan. Jammer dat wij geen auto hebben alleen. Ik word blij van al die vrolijke plaatjes 🙂

 11. Zo mooi die bollenvelden. Ik ben gisteren naar de bollenvelden rondom Lisse, De Zilt en Hillegom geweest. Ook supermooi en het was lekker rustig op een doordeweekse dag. De bollenvelden in Flevoland zou ik ook wel een keer willen bezoeken.

 12. Zo’n vrolijk gezicht altijd, die bloeiende tulpenvelden. Ik wil komende week misschien zelf naar Flevoland en een week later naar Groningen. Maar ben ook nogal wispelturig, dus even zien of het er van komt. 🙂 Je mooie foto’s zijn in elk geval al een mooie motivatie.

 13. Wat is het tof om die velden vol bloemen te zien hè? Ik rij toevallig dit weekend door Flevoland, misschien stop ik er wel bij een. Dank voor de inspiratie!

 14. Oooooh die gele tulp met die rode streepjes erin! En het is allemaal heel dicht in de buurt van mij. Vaak zie ik wel veel van die IG-posts voorbij komen van bloggers die in de tulpenvelden dartelen (zou ik dus ook kunnen doen, hahaha). Maar even zonder gekheid. Wat leuk! En dan bij die ene dat je per tulp 0,25 betaalt? Wow.

 15. Wat een heerlijke lente-blog! Krijg er helemaal zin in. Eigenlijk is het misschien niet eens een nadeel dat je dit jaar een ticket moet bestellen om de bezoekers te verspreiden. Maakt het rustiger en ook mooier.

 16. 5 euro per auto vind ik heel schappelijk. Tulpenvelden blijven gewoon zó mooi (en fotogeniek!). En zo’n pluktuin lijkt me ook wel wat (mijn kids zouden dat superleuk vinden).

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.