Op vakantie in Europa: naar welke landen mogen we?

by thatonetime
15 comments
Reizen in Europa: Vianden, Luxemburg

YES! Eindelijk is het zover.. op vakantie in Europa! Vanaf 15 juni worden er een aantal versoepelingen aangekondigd ten aanzien van het reisadvies van bepaalde landen binnen Europa. Het lijkt er dan op dat we aankomende zomer tóch op vakantie mogen gaan naar het buitenland. Hoewel de Nederlandse overheid het reisadvies van een aantal geselecteerde landen versoepelt, betekent het niet dat we ook naar al deze landen kunnen reizen. Er moet ook goed gekeken worden naar de regels en maatregelen van het desbetreffende (vakantie)land. Hier vind je een zo compleet mogelijk overzicht van de landen waar wij als Nederlanders naartoe mogen reizen.

Reisadviezen van de overheid

Update: 26-06-2020

De afgelopen maanden gold voor zo ongeveer elk land op onze aardbol een oranje reisadvies; dat betekent dat alleen noodzakelijke reizen toegestaan waren. Het toerisme viel compleet op zijn gat in de hele wereld. Inmiddels worden er door het ministerie van Buitenlandse Zaken allerlei versoepelingen aangekondigd. Dat is natuurlijk heel erg fijn om te horen, want dat betekent dat we op de goede weg zijn om de coronacrisis boven te komen.

De Nederlandse overheid heeft al aangekondigd dat ze op 15 juni een aantal reisadviezen gaan aanpassen naar een geel reisadvies. Dit betekent dat reizen naar deze landen weer mogelijk is, maar dat er in het desbetreffende land veiligheidsrisico’s kunnen zijn die afwijken van wat we hier in Nederland gewend zijn. Ook worden er dan weer buitenlandse toeristen verwelkomd in ons eigen land.

Let op: een reisadvies is NIET bindend. Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt zorgvuldig zijn afwegingen en deze adviezen kunnen continu bijgesteld worden. Het blijft de verantwoordelijkheid van jezelf om de afweging te maken om alsnog te gaan reizen ondanks een oranje reisadvies. Wanneer je toch besluit om te reizen terwijl er een oranje reisadvies is, heeft dit gevolgen voor je reisverzekering. In deze situatie dekt je reisverzekering veel zaken niet en reis je dus min of meer ‘op eigen risico’. Je kunt altijd contact opnemen met je verzekeraar om informatie in te winnen.

Ook bij het reizen naar een land met een geel reisadvies is het verstandig om je verzekeraar te raadplegen.


Versoepelingen vanaf 15 juni: welke landen op vakantie?

Alle vakanties naar het buitenland werden de afgelopen maanden afgeraden, maar daar komt dus gelukkig verandering in. Vanaf 15 juni is het weer mogelijk om op reis te gaan naar landen binnen de Europese Unie/Schengenzone. Voor meerdere landen wordt het reisadvies dus aangepast van oranje naar geel. Het reisadvies blijft oranje als een desbetreffend land het coronavirus nog niet (voldoende) onder controle heeft, nog geen Nederlandse toeristen verwelkomt of quarantaine oplegt bij aankomst. Daarnaast is het geen bindend advies; mochten er negatieve ontwikkelingen binnen een land plaatsvinden, dan kan het reisadvies net zo snel weer (terug) aangepast worden naar oranje.

Vanaf 15 juni wordt het reisadvies aangepast van oranje naar geel:

België

Wanneer je naar België reist, kan het mogelijk zijn dat bij de grens je gezondheid gecontroleerd wordt. Een mondkapje is verplicht in het OV (voor mensen ouder dan 12 jaar) en op vliegvelden. De horeca, hotels en campings zijn grotendeels geopend, soms wel met beperkingen. Ze houden in België een afstand van anderhalve meter aan.