Stranden Ferragudo, Algarve, Portugal 2017 - 1

Ferragudo: een authentiek vissersdorpje in de Algarve, Portugal

Het fotogenieke vissersdorpje Ferragudo bestaat uit karakteristieke kleurrijke huisjes, vrolijke bloemen, sinaasappelbomen, een kade vol authentieke vissersboten en is omringd door een glooiend landschap met steile kliffen en prachtige stranden. Ferragudo wordt vaak overgeslagen tijdens een bezoek aan de Algarve, maar dat is totaal onterecht. In dit blog lees je waarom jij een bezoek moet brengen aan dit charmante dorpje in de Algarve.

Ferragudo 

Ferragudo is een klein, karakteristiek Portugees dorpje in de Algarve, gelegen aan de voet van rivier de Arade. Het dorp heeft ongeveer 2000 inwoners en wordt al door steeds meer toeristen gevonden. Ferragudo heeft een klein, maar charmant en gezellig stadscentrum wat bestaat uit een doolhof van knusse steegjes en kleurrijke huizen. 

De stad is gebouwd op een heuvel en wordt omringd door indrukwekkende kliffen en leuke baaitjes en stranden. Aan de overkant van de rivier ligt de grotere stad Portimão. Waar veel reizigers kiezen voor de grote stad, probeert Ferragudo steeds meer toeristen te trekken. 

Wat te doen in Ferragudo

1. Ontdek de stranden van Ferragudo

Hoewel Ferragudo niet echt heel groot is, wordt het omringd door veel prachtige stranden. De meeste stranden zijn op loopafstand van het centrum te vinden. Hieronder zet ik een aantal stranden op een rij. 

1. Praia Grande

Praia Grande is het grootste strand van Ferragudo, gelegen aan de monding van rivier de Arade. Het strand is ruim 600 meter lang en het is halvemaanvormig om de kliffen gelegen. Aan de noordkant van het strand vind je een zestiende eeuws fort op de klif. Het is een populaire plek, je vindt er daarom ook wat café’s, winkeltjes (alleen geopend in de zomermaanden) en een speeltuin. Vlakbij het strand kun je parkeren. 

Je kunt hier een strandbed huren voor € 7,50 per dag. 

2. Praia da Angrinha

Praia da Angrinha is het dichtstbijzijnde strand van Ferragudo en hier vind je aan de zuidkant van het strand het fort. Wil jij het traditionele Ferragudo ervaren, dan moet je hier zijn. Dit strand wordt gebruikt door de lokale vissers. Elke dag kun je de vissers hier zien vertrekken en later terugkomen met de vangst van de dag. Achter het strand vind je ook de lokale vissershutten. 

3. Praia do Pintadinho 

Als kind kwam ik al bij dit gezellige baaitje om te zwemmen. Praia do Pintadinho ligt net voorbij de monding van de Arada en het is hier rustiger als bij Praia Grande. De baai wordt omringd door kliffen en er zijn ook een aantal grotten die je kunt ontdekken. De zee is echter op deze plek iets wilder. Ook hier kun je in de zomermaanden terecht bij een eettentje en een ligbed huren. 

4. Praia dos Caneiros 

Praia dos Caneiros ligt ongeveer drie kilometer ten zuiden van Ferragudo. Het strand ligt naast Praia Pintadinho, maar is iets rustiger omdat het iets verder van het dorp afligt. Praia dos Caneiros prachtige baai met ruige zandstenen kliffen en grote rotsen. Je hebt zicht op de vuurtoren en het is zeker de moeite waard om de klim te maken en het uitzicht vanaf de vuurtoren, bovenop de klif, te aanschouwen. 

Je kunt met lijnbus 110 naar het strand gaan. Lopend is het ongeveer een half uurtje. 

Andere stranden bij Ferragudo zijn Praia da Infanta, Praia da Afurada en Praia do Torrado. 

2. Hiken langs de kustlijn van de Algarve

Wie aan de Algarve denkt, denkt aan ruige kustlijnen. Dat is in Ferragudo gelukkig niet anders en het biedt tal van wandelroutes langs de kustlijn, over de kliffen en langs indrukwekkende uitzichtpunten. 

Een populaire wandelroute is naar Ponta do Altar, de vuurtoren van Ferragudo. Dit is slechts een klein half uurtje lopen en het is een fantastische plek om tijdens de zonsondergang te bezoeken. Andere populaire wandelroutes zijn naar nabijgelegen plaatsen Portimão of Carvoeiro. Een rondje Portimão kun je in zo’n vijf tot tien kilometer maken en de wandeltocht naar Carvoeiro is net iets langer dan tien kilometer. 

Wil je meer uitdaging? Er loopt een wandelroute vrijwel langs de gehele kustlijn van de Algarve, van Sagres naar Faro (140 km) of naar Vila Real de Santo António (220 km). 

3. Dwaal door de kleurrijke straatjes van Ferragudo

Het compacte centrum van Ferragudo is een belevenis op zich. Dwaal door de fotogenieke straten en steegjes en wees voorbereid op een flinke dosis typisch Portugese witte en gekleurde huisjes, veel bloemen, sinaasappelbomen en traditionele deuren en Azulejos. 

Een wandeling door het charmante centrum is absoluut de moeite waard en vergeet je camera niet mee te nemen. 

4. Stadsplein Praça Rainha Dona Leonor

Het kloppend hart van Ferragudo is het gezellige, knusse stadsplein Praça Rainha Dona Leonor. Het is één van de belangrijkste plekken van het dorp en ook hier vind je de gehele dag door bedrijvigheid. Je vindt hier veel restaurants, terrasjes en winkeltjes om te ontdekken en in de avond komt het plein pas echt tot leven dankzij de muzikanten die hier muziek gaan maken. 

Praça Rainha Dona Leonor, Algarve, Portugal 2017 - 1

5. De kerk van Ferragudo: Igreja de Nossa Senhora da Conceição

In het centrum van Ferragudo vind je een mooi geel kerkje. Igreja de Nossa Senhora da Conceição ligt bovenop de heuvel, dus je moet wel eerst een stukje omhoog lopen. Je kunt de kerk bezoeken. Binnenin de kerk vind je een aantal versierde altaarstukken in rococostijl. Vergeet ook niet om even naar de tuinen en het kerkhof te lopen; vanaf hier heb je namelijk een mooi uitzicht op zee. 

6. Vuurtoren Farol da Ponta do Altar

De vuurtoren is gebouwd in de 19e eeuw en je vindt de vuurtoren 2,5 km ten zuiden van Ferragudo. Er is ook een parkeerplaats bij de vuurtoren aanwezig. 

De vuurtoren zelf is misschien niet de allermooiste, maar de uitzichten maken veel goed. De wandeling naar de vuurtoren is al een toffe belevenis op zich, maar genieten van dit uitzicht tijdens zonsondergang is nog veel mooier. De wandeling naar de vuurtoren begint bij Praia do Molhe en je loopt over de hoge kliffen naar de vuurtoren. 

7. Ontdek het platteland van Ferragudo

Wil je nou echt het traditionele leven van de Algarve ervaren, dan raad ik je aan om niet alleen het centrum van Ferragudo, maar ook om de omgeving te ontdekken. Als je buiten de gebaande paden gaat, ontdek je het plattelandsleven van Portugal. Wandel over onverharde paadjes, langs de fruitbomen en de weilanden. Ontdek ruines, maar een praatje met de geitenboeren en ervaar hoe de mensen op het platteland leven. 

8. Chillen bij een beach bar

Waar strand is, zijn fijne strandtenten. Ook in Ferragudo zijn een aantal fijne strandtenten en beach bars te vinden waar je je prima kunt vermaken onder het genot van een koud drankje of lekkere cocktail, met een lekker muziekje op de achtergrond. Ideaal om bij te komen van een dag zwemmen. Voorbeelden van leuke strandtenten zijn Kalu Beach Bar of Club Nau bij Praia Grande of Rei das praias bij Praia dor Caneiros. In het nabijgelegen Portimão en Carvoeiro vind je ook leuke beach bars.

9. Fort São João de Arade

Tussen de stranden Praia da Angrinha en Praia Grande ligt, bovenop de klif, het iconische fort São João de Arade. Het Middeleeuws fort stamt uit de 16e eeuw en is de blikvanger van de stad. Oorspronkelijk werd het fort gebouwd ter verdediging tegen piraten, maar tegenwoordig is het fort in privébezit. Je kunt het fort dus helaas niet bezoeken, maar het is zeker de moeite waard om het imposante terracotta bouwwerk van een afstandje te bewonderen. 

10. Bedrijvigheid in ‘de haven’ van Ferragudo

Je vindt hier niet een typische haven met steigers die volstaan met aangemeerde boten. In Ferragudo liggen her en der de (vissers)bootjes voor anker in het water. De kade is dus een gezellige plek vol bedrijvigheid waar de vissers hun verse vangst van de dag verhandelen. 

Er zijn een aantal plekjes langs de kade waar je kunt eten en drinken met uitzicht op de vissersbootjes van Ferragudo.

11. Bezoek de vlooienmarkt aan de kade

Ben jij toevallig in Ferragudo op de tweede zondag van de maand, dan kun je een bezoek brengen aan de vlooienmarkt. Elke tweede zondag van de maand staat de kade vol met kraampjes en bieden de lokale bewoners allerlei producten en goederen aan. Wellicht is dit ook een leuke plek om je souvenirs scoren. 

12. Duiken

Een paar kilometers voor de kust ligt het Ocean Revival onderwaterpark. Hier liggen vier oude Portugese marineschepen die speciaal afgezonken zijn om als kunstmatige riffen te dienen, wat het een toffe duiklocatie maakt om te ontdekken. Het water is er rustige en de temperatuur is er gemiddeld 20 °C; ideale duikomstandigheden dus. 

Meer informatie over duiken bij Ocean Revival vind je hier

13. Boottocht naar de Benagil Caves 

Vanaf het nabijgelegen Portimão kun je een boottour boeken langs de kust van de Algarve, waarbij je onder andere de Benagil Caves bezoekt. Je hebt voor een dergelijke boottocht ongeveer een dagdeel nodig. Wij hebben dit natuurspektakel niet bezocht, maar staat zeker op de lijst voor een volgende keer. 

Één van de populairste plekken in de Algarve zijn de Benagil Caves. Het zijn kalksteenrotsen met diverse doorkijkjes en grote bogen waar het licht door valt, wat een prachtig aanzicht oplevert. 

14. Leuke dorpen en steden in de buurt

Heb je alles in Ferragudo ontdekt, dan is het de moeite waard om wat leuke plekjes in de buurt van Ferragudo te bezoeken. Je kunt naar het nabijgelegen Portimão of Carvoeiro gaan. In Carvoeiro zijn ook gave grotten om te ontdekken en loopt er een mooi houten wandelpad over de kliffen. 

Op een kleine 40 kilometer ten zuiden van Ferragudo vind je het populaire stadje Lagos en op zo’n 40 kilometer ten oosten van Ferragudo vind je Albufeira. 

15. Eten en drinken in Ferragudo

In Ferragudo en omgeving zijn veel leuke plekjes om te eten en te drinken. Omdat Ferragudo een echt visserdorp is, vind je hier overal verse vis. In de meeste restaurants zul je dus voornamelijk visgerechten vinden, zoals Cataplana de Marisco, Ameijoas à Bulhão Pato of Sardinhas Assada. Ben je geen viseten, dan zijn er gelukkig overal wel andere opties voor je, zoals een vers pastagerecht of een gekruid stuk kip. Tijdens het eten kun je genieten van een glas Portugese wijn of je kunt het diner afsluiten met een glas port. 

Daarnaast moet je bij de koffie ongetwijfeld een Pastel de Nata eten, meerdere keren per dag zo’n lekker pasteitje kan ook prima. Dit zal echt een hoogtepuntje van je dag worden. 

Een aantal leuke restaurants in Ferragudo zijn: O Barril, A ria, Sen Tonkin en Fim do Mundo,.

Pastel de Nata, Algarve, Portugal 2017

Overnachten in Ferragudo

Ferragudo is een prima uitvalbasis voor je vakantie in de Algarve, er zijn zoveel leuke plekken die je tijdens een dagtrip kunt ontdekken. In Ferragudo vind je een leuke mix van accommodaties aantal leuke hotels en guesthouses. 

$ – Arade 

$$ – Hotel Rural Brícia Du Mar

$$$- Vitor’s Village – hier verbleven wij in een appartement. 

$$$ – Hotel Casabela

Praktische informatie Ferragudo

Ferragudo ligt op een klein uurtje rijden van het vliegveld van Faro. Vanaf Faro kun je een huurauto meenemen, maar het is ook mogelijk om met het openbaar vervoer te gaan. Je kunt dan de trein nemen naar Portimão. Van Portimão moet je dan nog bus, taxi of watertaxi nemen naar de andere kant van de rivier, waar Ferragudo ligt. 

Ferragudo heeft, net als de rest van de Algarve, veel zonuren. Het hele jaar door zijn er aangename temperaturen, dus ook buiten het hoogseizoen is het perfect om Ferragudo een bezoek te brengen. 

Nieuwsgierig naar meer Portugal?

Alle redenen om naar Portugal te gaan

Toffe plekjes om te bezoeken in de Algarve, Portugal

Roadtrips in Europa: 4 mooie en inspirerende routes

Budget: kosten midweek Portugal

Vind hier tips voor een vakantie naar de Azoren met kinderen.

Alle tips voor Lissabon van Margot vind je hier. 

Met de camper op pad? Je vindt hier de leuke camperroute naar de Algarve van Maaike.

Beginnen met de voorpret voor je reis naar Portugal? 

Wil je een auto huren voor je reis door Portugal? 

Portugal autohuur

Ook nog een reisgids nodig voor je reis? 

Liefs

Janet 

Dit blog bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via deze links ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt echter nog steeds hetzelfde, het kost jou niets extra. Met deze inkomsten kan ik That One Time onderhouden. 

Over Janet

Outdoor activiteiten in Yosemite National Park, Californië 2

Janet is het gezicht achter dit blog. Ze is een creatieveling met 1000 hobby’s en ze gaat altijd op zoek naar de mooiste stukjes natuur en wildlife en je kunt haar altijd wakker maken voor een tof avontuur.

Van wonen in de Carribean tot Australië, van eindeloze roadtrips tot backpackend de wereld rond en van duiken tussen de haaien tot hiken in de bergen. Als er avontuur is, dan is Janet erbij!  

Populaire blogposts

ReizenReizen
Booking.com
All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

15 Responses

  1. Oh wow! Prachtige foto’s, klinkt allemaal erg goed. Ik krijg gelijk zin om er heen te gaan. Ik ben nog nooit in Portugal geweest

  2. Wat een leuke stad, ik zet ‘m op mijn wishlist. De Algarve ontdekken en er wandelen staat al heel lang op mijn wishlist. Het ziet er zo schitterend uit!

  3. Wat een mooie omgeving. Ik vind die gekleurde huisjes altijd zo leuk. En pastel de nata zou ik best meerdere keren op een dag kunnen eten, haha. Heerlijk!

  4. Ooooh ik was al aan het doorklikken naar Vitor’s Village. Ik heb na de afgelopen jaren echt zo’n zin om de echte zon weer eens op te zoeken. Ik wist niet dat ik het zo kon missen. Een luxeprobleem hoor. Realiseer ik mij terdege. Maar je artikel deed mij ook terugdenken aan good old times in Olhos d’Agua, ook zo’n heerlijk plekje om te logeren. Destijds kon dat in het tweede huis van onze buren. Maar sinds ze gescheiden zijn is dat niet meer in hun bezit…

  5. De Algarve is zo mooi! Wij waren er vijf dagen, maar zijn helaas niet in Ferragudo geweest. De leuke straatjes, de wandeling langs de kust en e stranden spreken mij wel aan. Dus mocht ik ooit terugkomen, zou ik hier ook wel een kijkje willen nemen!

  6. Ik ben dol op authentieke (vissers)dorpjes als Ferragudo. Heerlijk om in de haven te zien hoe de verse vis aan land komt en verhandeld wordt. Beter nog… om die vis meteen op te eten in één van de restaurantjes. En om rond te dwalen door het centrum, over de markt… Een wandeling langs de kustlijn lijkt me hier ook mooi. Naar die vuurtoren bij voorbeeld…

  7. Portugal met de kleine dorpjes vind ik erg gezellig, ik zou er graag naartoe gaan.

  8. Fijn, zo’n vissersdorpje waar genoeg in de omgeving te zien en doen is. Zo kun je er meteen een dagtrip van maken en lekker verse vis eten voor lunch in het dorpje. De stranden zien er mooi uitgestrekt en lekker leeg uit! Daar hou ik van. De wandeling naar Ponta do Altar klinkt wel fijn, niet te lang en toch een mooi doel!

  9. Wat een mooie omgeving om op vakantie te gaan. Portugal staat op ons verlanglijstje, deze kan er dus ook nog wel bij.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.