Geitenherders in Petra, Jordanië 2019

De Wadi Farasa Trail: van de gebaande paden in Petra

Één van de meest opmerkelijke plekken in de wereld is wereldwonder Petra. Dit prachtige decor is de perfecte plek voor een goede wandeling. In dit blog neem ik je mee naar één van de tofste hikes in Petra. Je leest hier alles over de Wadi Farasa Trail.

Wereldwonder Petra

Wereldwonder Petra is één van de hoogtepunten van je reis door Jordanië, ook ik kon een bezoek aan Petra niet aan mij voorbij laten gaan. Deze historische stad werd gesticht door de Nabateeërs rond de zesde eeuw voor Christus en Petra diende destijds als belangrijke handelspost.

De gehele stad is uitgehouwen uit kleurrijke zandstenen kliffen, waardoor het uit vijftig tinten rood bestaat. In de middeleeuwen raakte Petra volledig in verval en vergetelheid, totdat de stad in 1812 herontdekt werd door een Zwitserse ontdekkingsreiziger.

Hoogtepunten van Petra zijn the wereldberoemde Treasury (Al-Khazneh), the Monastery waarbij je eindeloos veel trappen moet oplopen (Ad-Deir), het Romeinse Theater en de koninklijke tombes. De stad staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en het is één van de Nieuwe Zeven Wereldwonderen.

De Wadi Farasa Trail

Wereldwonder Petra is meer dan alleen bovengenoemde hoogtepunten; het is een complete stad vol archeologische opgravingen en diverse landschappen, zoals ruige bergen, diepe walleien en uitgestrekte zandvlaktes. Binnen deze indrukwekkende landschappen vind je talloze toffe hikes om te maken, zoals de Wadi Farasa Trail.

De Wadi Farasa Trail is een minder bekende wandelroute, die je langs de mooiste stukjes natuur leidt. Deze wandelroute is weg van de toeristische drukte en je zult alles veelal voor jezelf hebben.

De route van de Wadi Farasa Trail

Deze wandelroute begint gewoon bij de hoofdingang van Petra, waar je het welbekende pad door de Siq volgt. Deze smalle kloof brengt je naar het hoogtepunt van de stad: the Treasury.

Vanaf the Treasury loop je richting het Romeinse Theater en vervolgens loop je langs de ‘Street of Facades’, dit was ooit de hoofdweg van Petra. Onderweg kom je al verschillende belangrijke ruïnes tegen. Aan het einde van deze straat vind je de Nymphaeum, een oude Romeinse openbare fontein. Dit is het startpunt van de Wadi Farasa Trail.

Vanaf hier begint je ontdekkingstocht langs de Wadi Farasa Trail; vanaf hier kun je de borden en markeringen volgen die je langs de Wadi Farasa leiden.

Vanaf hier begint de officiële Wadi Farasa Trail langs een indrukwekkend en minder bezocht deel van Petra. Als eerste kom je de langs de ‘Lion Triclinium’; dit is een Nabateese tombe, vernoemd naar de leeuwenreliëfs. Als je verder loopt bereik je de tempeltuinen (Garden Temple Complex). Hier kun je een tempel en wat omliggende structuren ontdekken. Hier kwamen wij een aantal geitenherders tegen die de verlaten tempels gebruikten als rustplek.

Vervolgens klim je via een steil pad naar de Hoge Offerplaats. De klim is wat minder (hoewel ik het in slippers deed), maar de panoramische uitzichten zijn zeker de moeite waard! Dicht bij de Hoge Offerplaats vind je twee obelisken en een altaar uitgehouwen uit een rots, die deel uitmaakten van de Nabateese rituele praktijken.

Vanaf hier daal je af naar de Wadi Farasa Vallei, waar je voor het eerst tijdens deze wandeling groene oases tegen kunt komen. Dit weelderige landschap heeft meerdere natuurlijke bronnen en verschillende vegetatie. Ook vind je in de vallei verschillende tombes, zoals de ‘Renaissance Tomb’ en de ‘Broken Pediment Tomb’. Hier kun je je onderdompelen in de geschiedenis van Petra. Ik vond dit één van de mooiste plekken tijdens de wandeling.

Uiteindelijk volg je het pad terug naar de Nymphaeum en vanaf hier keer je terug naar het startpunt van de hike: via de Kolonnadestraat, het Romeinse Theater en langs the Treasury wandel je terug naar de Siq, om je wandeling af te sluiten bij het bezoekerscentrum van Petra.

Praktische tips voor de Wadi Farasa Trail

De Wadi Farasa Trail is ongeveer vier km lang en hier doe je ongeveer twee en half uur over. Let op: hier komt nog de route van het bezoekerscentrum door de Siq en over de hoofdweg naar het startpunt van de trail bij. Dit moet je ook twee keer afleggen, hierdoor moet je er een aantal kilometers bij tellen.

De beste tijd om de Wadi Farasa Trail te wandelen is van oktober tot april, dit zijn de wat koelere maanden. Ik deed deze wandelroute middenin de zomer en het was bloedje heet. Ga je in de zomer, begin dan vroeg in de ochtend of laat in de middag.

Ik deed de hike in slippers, maar dat is niet aan te raden. Draag goede wandelschoenen. Neem ook voldoende water en zonnebrand crème mee.

Petra is een indrukwekkende historische stad. Het is een beschermd archeologisch terrein, behandel alles wat je tegenkomt dus met respect. Neem je afval mee en ga niet van de gebaande paden. Als je oude tombes en opgravingen bezoekt, raak dan niets aan en maak niets kapot.

Tijdens onze wandeling kwamen wij op de Wadi Farasa Trail één keer een mevrouw tegen die drinken verkocht. Op het hoofdpad vind je meerdere eet- en drinkplekjes.

Om de Wadi Farasa Trail te wandelen heb je een toegangstickets voor Petra nodig. Tickets kun je online kopen of bij het bezoekerscentrum. De prijs is 50 JOD (€ 64,95) voor één dag, 55 JOD (€ 71,45) voor twee dagen en 60 JOD (€ 77,95) voor drie dagen. Ikzelf kocht een ticket voor drie dagen toegang tot Petra.

Overnachten bij Petra

Bij wereldwonder Petra vind je het plaatsje Wadi Musa. De meest voor de hand liggende keuze om te overnachten is hier. In Wasi Musa vind je veel verschillende opties om te overnachten, het is aan te raden om in de buurt van het bezoekerscentrum te overnachten, zodat je gemakkelijk van en naar de entree van Petra kunt lopen.

$ – RoadHouse Petra

$ – Rafiki Hostel – hier verbleef ik

$$ – Petra Moon Hotel – hier verbleef ik

$$$ – Petra Moon Luxury Hotel

$$$$ – Mövenpick Resort Petra

Nieuwsgierig naar meer Jordanië?

Canyoning in Wadi Mujib, Jordanië

Amman: doen in de hoofdstad van Jordanië

Jordanië traveldiary #1 Amman en de ruïnes van Jerash

Jordanië traveldiary #2 dwalen in Petra en touren door Wadi Rum

Budget: kosten rondreis Jordanië

Aqaba, Jordanië: relaxen bij de Rode Zee

Jordanië traveldiary #3 Aqaba en een uitstap naar Israël en Palestina

Drijven in de Dode Zee: tips en tricks

Jordanië traveldiary #4 Aqaba en drijven in de Dode Zee

Jordanië traveldiary #5 Wadi Mujib, Madaba en naar huis

Wadi Rum: overnachten in de woestijn

Reisroute: twee weken Jordanië (en Israël)

Jerash: eeuwenoude Romeinse ruïnestad in Jordanië

Beginnen met de voorpret voor je reis naar Petra?

Wil je een auto huren om je reisroute door Jordanië zelf af te leggen?

Boek hier je Petra tour.

Je eigen reisroute uitstippen voor je reis door Jordanië?

Liefs

Janet 

Dit blog bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via deze links ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt echter nog steeds hetzelfde, het kost jou niets extra. Met deze inkomsten kan ik That One Time onderhouden. 

Over Janet

Outdoor activiteiten in Yosemite National Park, Californië 2

Janet is het gezicht achter dit blog. Ze is een creatieveling met 1000 hobby’s en ze gaat altijd op zoek naar de mooiste stukjes natuur en wildlife en je kunt haar altijd wakker maken voor een tof avontuur.

Van wonen in de Carribean tot Australië, van eindeloze roadtrips tot backpackend de wereld rond en van duiken tussen de haaien tot hiken in de bergen. Als er avontuur is, dan is Janet erbij!  

Populaire blogposts

ReizenReizen
Booking.com
All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

One Response

  1. Super mooie trail! Ik heb alleen het deel naar de high place of Sacrifice heen en weer gelopen en dat vond ik al mooi door het uitzicht. De hele trail hebben wij helaas niet gedaan, niet perse door tijdgebrek, maar omdat we ook lazen over spannende stukken die niet fijn zijn voor mensen met hoogtevrees.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.