Wadi Rum, Jordanië: overnachten in de woestijn

by thatonetime
54 comments

Één van de mooiste plekken van Jordanië is de prachtige rode woestijn van Wadi Rum. Uitgestrekte zandvlaktes, immense rotsen en bedoeïen met rondhuppelende kamelen. Een plek die je niet mag overslaan, wanneer je in Jordanië bent en in deze blogpost deel ik mijn ervaringen en tips met je.

Wadi Rum

In de prachtige vallei van Wadi Rum met zandstenen rotsformaties en vuurrode zandvlaktes, waan je je in één van de mooiste omgevingen van het land. Het is ruim 700 km2 en daarmee de grootste woestijn van het land. Door de schoonheid van het landschap, staat Wadi Rum sinds 2011 op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Al duizenden jaren wordt de woestijn bewoond; al sinds de prehistorie wonen hier bedoeïen, die er tot op de dag van vandaag nog steeds te vinden zijn. Er wonen nog enkele beoeïenstammen in het gebied. Tegenwoordig proberen deze bedoeïenstammen hun geld te verdienen met toerisme, en dat lukt aardig. Je kunt als toerist deze mooie plek namelijk niet overslaan.

In de woestijn zijn diverse bedoeïenkampen te vinden, waar je kunt overnachten in een tent voor het ultieme vakantiegevoel om vervolgens de woestijn per jeep te ontdekken; of per luchtballon; of te voet, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Er zijn zelfs meerdere films opgenomen in dit gebied.


Mijn avontuur in Wadi Rum

We komen in de loop van de ochtend aan bij het tentenkamp, waar niemand te bekennen is. Half slapend komt er een man strompelen uit een grot; het blijkt de man te zijn die dit tentenkamp runt. Het enige probleem is dat de beste man geen Engels spreekt. Hij gebaart ons naar de gemeenschappelijke ruimte te gaan, waarna hij gelijk met een pot veel te zoete thee aan komt zetten.

Hij belt vervolgens zijn Engelssprekende vriend om als vertaler te fungeren en dan krijgen we te horen wat de bedoeling is. We wisten dat we lang moesten wachten, maar we gaan pas aan het einde van de middag op jeepsafari. En het is inmiddels half 10 ’s ochtends. Er zit niets anders op dan wachten. De beste man schenkt nog een glaasje mierzoete thee in, terwijl ik eigenlijk niet meer wil maar uit beleefdheid probeer ik ook dit glas thee weg te werken.

De man geeft ons een briefje waarop een wifi password staat. We staan verbijsterd van het feit dat we hier, middenin de woestijn van Wadi Rum zelfs wifi hebben. Maar dat maakt het wachten tot het einde van de middag wel iets dragelijker.

Vervolgens sjokt de beste man naar een aantal tenten om her en der wat schoon te maken. De minuten schieten voorbij. Aan het einde van de ochtend druppelen er een aantal jongens uit de tent. We wisten niet dat er nog andere mensen in het tentenkamp waren en dachten eigenlijk dat we alleen waren. De vier jongens uit Brazilië en Jordanië zijn bij familie op bezoek en reizen met auto door Jordanië. We kletsen wat weg en er is weer een uur voorbij, we lunchen met hummus, tonijn en salade en vervolgens vragen de jongens of we al een ritje door de woestijn willen maken.

Lunch in Wadi Rum, Jordan

Dune bashen bij Al Hasany Dunes

Dit aanbod slaan we natuurlijk niet af en gaan in de laadbak van de auto zitten en dan gaan we op pad. Al hobbelend probeer ik rechtop te blijven zitten en vervolgens ook nog mijn hoed en sjaal in positie te blijven houden. De bestuurder weet het gaspedaal goed te vinden gaat voluit over het zand. Ik moet oppassen dat ik er niet uit val, maar wat een beleving zeg. Hoe gaaf is het om Wadi Rum op deze manier te ontdekken? Mijn geluk kan al niet meer op. Scheurend door het zand, letterlijk crossen, de duinen op en af (in de hoop dat je niet vast komt te zitten met de auto), onder het zand zitten en het bloedje heet hebben in de zon… maar ook ultieme vrijheid en plezier ervaren.

Na dit avontuur nemen we afscheid van de jongens en vertrekken ze naar hun volgende bestemming. Wij moeten vervolgens nog een aantal uren wachten, maar er druppelen her en der nog een aantal andere toeristen binnen waardoor het wachten wat dragelijker wordt.