Kamelen in de woestijn van Wadi Rum

Wadi Rum, Jordanië: overnachten in de woestijn

Één van de mooiste plekken van Jordanië is de prachtige rode woestijn van Wadi Rum. Uitgestrekte zandvlaktes, immense rotsen en bedoeïen met rondhuppelende kamelen. Een plek die je niet mag overslaan, wanneer je in Jordanië bent en in deze blogpost deel ik mijn ervaringen en tips met je.

Wadi Rum

In de prachtige vallei van Wadi Rum met zandstenen rotsformaties en vuurrode zandvlaktes, waan je je in één van de mooiste omgevingen van het land. Het is ruim 700 km2 en daarmee de grootste woestijn van het land. Door de schoonheid van het landschap, staat Wadi Rum sinds 2011 op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Al duizenden jaren wordt de woestijn bewoond; al sinds de prehistorie wonen hier bedoeïen, die er tot op de dag van vandaag nog steeds te vinden zijn. Er wonen nog enkele beoeïenstammen in het gebied. Tegenwoordig proberen deze bedoeïenstammen hun geld te verdienen met toerisme, en dat lukt aardig. Je kunt als toerist deze mooie plek namelijk niet overslaan.

In de woestijn zijn diverse bedoeïenkampen te vinden, waar je kunt overnachten in een tent voor het ultieme vakantiegevoel om vervolgens de woestijn per jeep te ontdekken; of per luchtballon; of te voet, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Er zijn zelfs meerdere films opgenomen in dit gebied.


Mijn avontuur in Wadi Rum

We komen in de loop van de ochtend aan bij het tentenkamp, waar niemand te bekennen is. Half slapend komt er een man strompelen uit een grot; het blijkt de man te zijn die dit tentenkamp runt. Het enige probleem is dat de beste man geen Engels spreekt. Hij gebaart ons naar de gemeenschappelijke ruimte te gaan, waarna hij gelijk met een pot veel te zoete thee aan komt zetten.

Hij belt vervolgens zijn Engelssprekende vriend om als vertaler te fungeren en dan krijgen we te horen wat de bedoeling is. We wisten dat we lang moesten wachten, maar we gaan pas aan het einde van de middag op jeepsafari. En het is inmiddels half 10 ‘s ochtends. Er zit niets anders op dan wachten. De beste man schenkt nog een glaasje mierzoete thee in, terwijl ik eigenlijk niet meer wil maar uit beleefdheid probeer ik ook dit glas thee weg te werken.

De man geeft ons een briefje waarop een wifi password staat. We staan verbijsterd van het feit dat we hier, middenin de woestijn van Wadi Rum zelfs wifi hebben. Maar dat maakt het wachten tot het einde van de middag wel iets dragelijker.

Vervolgens sjokt de beste man naar een aantal tenten om her en der wat schoon te maken. De minuten schieten voorbij. Aan het einde van de ochtend druppelen er een aantal jongens uit de tent. We wisten niet dat er nog andere mensen in het tentenkamp waren en dachten eigenlijk dat we alleen waren. De vier jongens uit Brazilië en Jordanië zijn bij familie op bezoek en reizen met auto door Jordanië. We kletsen wat weg en er is weer een uur voorbij, we lunchen met hummus, tonijn en salade en vervolgens vragen de jongens of we al een ritje door de woestijn willen maken.


Dune bashen bij Al Hasany Dunes

Dit aanbod slaan we natuurlijk niet af en gaan in de laadbak van de auto zitten en dan gaan we op pad. Al hobbelend probeer ik rechtop te blijven zitten en vervolgens ook nog mijn hoed en sjaal in positie te blijven houden. De bestuurder weet het gaspedaal goed te vinden gaat voluit over het zand. Ik moet oppassen dat ik er niet uit val, maar wat een beleving zeg. Hoe gaaf is het om Wadi Rum op deze manier te ontdekken? Mijn geluk kan al niet meer op. Scheurend door het zand, letterlijk crossen, de duinen op en af (in de hoop dat je niet vast komt te zitten met de auto), onder het zand zitten en het bloedje heet hebben in de zon… maar ook ultieme vrijheid en plezier ervaren.

Na dit avontuur nemen we afscheid van de jongens en vertrekken ze naar hun volgende bestemming. Wij moeten vervolgens nog een aantal uren wachten, maar er druppelen her en der nog een aantal andere toeristen binnen waardoor het wachten wat dragelijker wordt.


Met een 4WD door de woestijn denderen

Rond een uur of vier worden we opgehaald voor de jeeptour door de woestijn. Hoewel we natuurlijk stiekem al een tripje door de woestijn hebben gemaakt, ben ik weer net zo enthousiast als vanmorgen. We mogen weer achterin de laadback van de auto gaan zitten en dan gaan we weer op pad, de natuur in. We rijden door de woestijn, er zijn geen paden; er is alleen maar rood zand, heel veel rood zand!

We rijden gewoon door Wadi Rum, we passeren grote rotsen en bergen, rode zandduinen en af en toe komen we een aantal kamelen tegen of een andere jeep.

Al Hasany Dunes

Onze eerste stop is bij een onwijs grote vuurrode zandduin tegen de Jebel Umm Ulaydiyya. We mogen de duin oplopen voor een prachtig uitzicht over Wadi Rum. Mijn reisgenoot gaat vrolijk op pad en gaat nog net niet huppelend naar boven. Ik loop na de eerste tien stappen al te hijgen. Wat een drama, want bij elke stap zak je een stuk weg in het fijne zand. Het voelt heerlijk aan, maar het is nog best een opgave om boven op de duin te komen. Het lijkt zo gemakkelijk maar schijn bedriegt.

Wanneer ik boven op de duin sta, zit mijn reisgenoot al lang en breed te genieten op een rots van het uitzicht. Bezweet neem ik ook plaats op een rots en kijk uit over de prachtige woestijn van Wadi Rum. Zover ik kan kijken, zie ik rood zand en rotsformaties. Het lijkt oneindig ver verder te gaan. De weg naar beneden gaat natuurlijk een stuk gemakkelijker, maar in mijn enthousiasme haal ik mijn teen open aan een steen. Dat is dan het nadeel van wegzakken in het fijne zand; je weet niet wat eronder ligt. Met een open teen, neem ik voldaan weer plaats in de laadbak waarna we verder hobbelen naar de volgende plek.

Wadi Rum, Jordanië 2019 - 74

Archeologische plekken en rotstekeningen

We rijden verder door het rode zand en de auto stopt bij een grote rotsformatie. We stappen uit en de chauffeur gebaart ons naar een aantal rotsen. We lopen erheen en de chauffeur wijst ons een aantal rotstekeningen aan. Het blijken de alameleh inscriptions te zijn. Dit zijn Thamudische en Nambataanse inscripties rotstekeningen die eeuwenoud zijn; je ziet er getekende kamelen, die duiden op de kamelen karavanen, maar ook jagers en andere dieren zijn er getekend.

Eeuwenoude rotstekeningen in Jordanië

‘Winkelen’ bij Siq Um Tawaqi

We stoppen vervolgens bij Siq Um Tawaqi en Lawrence’s spring. Men zegt dat deze Siq vermoedelijk de plek is waar Lawcrence of Arabia zich waste tijdens de Arabische opstand. Wanneer je aankomt, zie je gelijk de rotspilaar met een aantal uitgekerfde gezichten; natuurlijk van TE Lawrence en nog twee andere belangrijke personen in de Arabische opstand. Dit hebben de locals gemaakt als soort van ode aan deze tijd. Vervolgens verkennen we de Siq totdat we niet verder kunnen lopen. Er staat een tent waar je kan genieten van een mierzoete thee. We lopen de tent binnen en we krijgen direct een glas van deze thee in onze handen gedrukt. We proberen de thee op te drinken en vervolgend zijn er een aantal mensen die iets aan je proberen te verkopen; thee, sjaals en zeep.

Wadi Rum, Jordanië 2019 - 76

Bekijk de zonsondergang vanaf een rots

We rijden rustig door het fijne zand, terwijl de zon begint aan zijn ondergang. We stoppen op een mooi punt, aan het einde van een grote rotsformatie, waar ik snel op de rots ga klimmen om me te settelen voor de zonsondergang. Genietend op een rots, zie ik het zand steeds roder worden en de zon steeds verder ondergaan. Er lopen een paar kamelen voorbij en een verdwaalde jeep die denk ik voor de zonsondergang thuis wil zijn. Verder wordt ik alleen omringd door een handvol mensen, die hetzelfde idee als ik hebben; genieten in stilte van de rode gloed. Er is niets mooiers dan dat!

Moe en voldaan gaan we in het donker terug naar het tentenkamp. We nemen plaats bij het kampvuur (want: het koelt erg af als het donker wordt) en wachten op het avondeten. Een uurtje later worden we opgehaald voor het buffet; salade, tajine, hummus, falafel, kip en vers fruit. En natuurlijk een lekker zoet theetje. Het eten is heerlijk en het smaakt allemaal onwijs lekker. Helaas heb ik de volgende ochtend minder succes. We sluiten de avond af onder de indrukwekkende sterrenhemel. WAT. EEN. PRACHTPLEK!


De volgende ochtend word ik helaas gewekt door mijn misselijkheid, nog voordat we de tent uitgebrand worden. Het lukt me nog net om het toiletgebouw te halen voordat ik alles eruit spuug. Wanneer ik klaar ben, kan ik direct aansluiten bij het ontbijtbuffet. Dit blijkt helaas geen succes te zijn en ik kan eigenlijk geen eten meer zien. Ik probeer een beetje droog brood naar binnen te werken en de rest laat ik even aan me voorbij gaan. Mijn buik laat het helaas weer afweten. What’s new? Er gaat geloof ik echt geen vakantie voorbij, waarin ik niet ziek word.

De beste man probeert met gebaren duidelijk te maken dat ik iets moet eten of drinken; waarna hij weggaat om iets op te halen. Ik heb werkelijk geen idee wat het is, maar even later komt hij terug met een vies ruikend goedje wat ik schijnbaar op moet drinken. Een local voegt zich bij ons en probeert in het Engels uit te leggen dat het iets met salie is en zeer effectief schijnt te zijn. Ik neem een klein slokje en kan het met moeite wegkrijgen, zo vies is het! Ik wil alles verdunnen met een boel gewoon drinkwater, maar de beste man probeert hoofdschuddend duidelijk te maken dat ik dat niet moet doen. Ik neem vervolgens een volgend slokje en dat was genoeg..

Ik begin gelijk over te geven. Direct, terwijl ik daar nog op het bankje zit. Al strompelend en overgevend probeer ik naar het toilet te gaan, maar dat red ik nooit. Ik laat alles maar gaan buiten in het zand, zodat je het redelijk gemakkelijk kunt wegwerken. Er is immers genoeg zand te vinden hier. Effectief was het zeker en het lucht ook echt op. Wel ben ik erna slap en moe en moet er niet aan denken om door te reizen naar onze volgende bestemming Aqaba. Ik rust een beetje uit, maar aan het einde van de ochtend moet ik er toch aan geloven om een taxi te nemen naar de volgende bestemming.

Seven Pillars of wisdom

Met een kotszakje in mijn hand neem ik plaats in de taxi, in de hoop dat ik de rit overleef zonder vaak te hoeven stoppen. We vangen nog snel een glimp op van een grote rotsformatie die ‘the Seven Pillars of Wisdom’ genoemd wordt. Deze rotsformatie bestaat uit zeven natuurlijke pilaren naast elkaar en zijn hierdoor naar Laurence’s boek genoemd. Wij reden er alleen even langs en maakten een kleine stop, maar je schijnt er ook te kunnen hiken. De chauffeur is heel aardig en stopt bij een winkeltje om wat drinken voor me te halen, zomaar en voor niets. Weer een bewijs hoe aardig de locals zijn.. en ik heb geluk, want we hoeven geen enkele keer te stoppen! Wel lig ik vervolgens 24 uur alleen maar op een keihard bedje te slapen, maar ik heb het overleefd!


Gemist in Wadi Rum: voor de volgende keer

Wij hebben ruim twee uren door de woestijn van Wadi Rum gecrosst, maar daarmee hebben we natuurlijk maar een klein gedeelte van de grote woestijn gezien en zijn er ook heel veel toffe spots die we hebben overgeslagen. Mocht ik ooit teruggaan naar Jordanië, dan staan er zeker nog genoeg toffe plekken op mijn wishlist om te bezoeken.

Visitors Centre (museum)

Nu heb ik niet heel veel goede ervaringen met musea in Jordanië, maar bij het Visitors Centre van Wadi Rum vind je een informatief museum waar je veel kunt leren over deze regio. Daarnaast kun je ook je souvenirs schoppen en wat te eten en te drinken. Ook kun je bij het visitors centre natuurlijk je kaartje halen om de woestijn in te mogen.

Tempels en ruïnes

Er zijn in Wadi Rum meerdere ruïnes te vinden. Zo zijn er (minimale) overblijfselen van Lawrence’s House. Het schijnt dat Lawrence hier verbleef tijdens de periode van de Arabische revolutie. In Rum Village vind je een eeuwenoude ruïne; the Nabataean Temple. De temple is zo’n 2000 jaar oud. Daarnaast zijn er meerdere plekken in Wadi Rum waar je rotstekeningen kunt vinden. Naast Alameleh is er bijvoorbeeld ook nog the Thamudic & Kufic Rock art bij Jebel Umm Al Ishrin en the Anfaishiyya Inscriptions.

Natuurlijke bruggen

In Wadi Rum kun je meerdere ‘natuurlijke’ bruggen vinden die gevormd zijn door moeder natuur. De drie beroemdste van de natural rock bridges zijn: Burdah Rock Bridge, Little Rock Bridge en Umm Fruth Rock Bridge.

Canyoning

In Wadi Rum zijn meerdere canyons te vinden, die sowieso tof om te spotten zijn. Maar er zijn ook een aantal canyons die je tot in de puntjes kunt ontdekken, zoals Kharazeh Canyon, Barrah Canyon (5 km), Rakhabat Canyon en Makharas Canyon.

Hiken

In Wadi Rum zijn een aantal goede hikes die je kunt doen, maar eerlijk gezegd weet ik niet hoe je dit volhoudt in deze hitte. 😉 De hikes verschillen in moeilijkheidsgraad en er wordt aangeraden om vroeg in de ochtend te beginnen met hiken. Een aantal bekende hiken zijn Makharas Canyon hike (waar je ook kunt canyoning), Jebel Umm Adaami Ascent en Jebel Rum Round trip. Check van tevoren goed of er wordt aangeraden om met gids op pad te gaan of dat je de hike op eigen houtje kunt doen.


Overnachten in Wadi Rum

Je kunt ervoor kiezen om een dagtrip naar Wadi Rum te maken en alleen de woestijn te verkennen. Heb je de tijd om te overnachten, dan is het zeker een toffe ervaring om in een tent in de woestijn te verblijven. Er zijn veel opties van ontzettend basic, tot luxe overnachten. Maar hier betaal je ook voor. Een aantal opties die ik aan kan beleven:

$$ – Sand Stars Camp

$$ – Golden Sand Wadi Rum Bedouïn Camp

$$$ – Rais camp Wadi Rum

$$$ – Memories Aicha Luxury Camp


Praktische info Wadi Rum

Er zijn heel veel verschillende aanbieders die je een tour door de woestijn en een overnachting in een tentenkamp aanbieding. Bekijk goed wat je wilt en vergelijk de voorwaarden en prijzen. Wij boekten onze tour bij het Rafiki hostel in Wadi Musa, maar het tentenkamp waar wij verbleven was niet de mooiste (wel één van de goedkoopste). Ik raad je aan om iets meer euro’s neer te leggen en naar een ander tentenkamp te gaan, bijvoorbeeld naar dit tentenkamp.

Je moet entree betalen om naar Wadi Rum te gaan. Deze entree is 5 JD. De entree is inbegrepen wanneer je een Jordan Pass hebt.

Overleg goed waar je wordt gedropt en/of opgehaald. In de meeste gevallen word je door iemand van het tentenkamp opgehaald (bij het Visitors Centre) in Wadi Rum Village. Zorg dan dat je met de bus of taxi bij het Visitors Centre wordt gedropt. Wij werden echter door onze taxi gedropt bij het tentenkamp zelf, maar dan moet het kamp wel aan een weg liggen.

Boek je een dergelijke overnachting bij een tentenkamp, dan zit er vaak een soort van jeeptour bij, eveneens het diner en ontbijt. Dit is vaak een stuk voordeliger als je een pakket boekt. Ik betaalde 46 JD voor de tour (€ 58).

Verwacht geen luxe, overnachten in een bodouïen tentenkamp is vaak vrij primitief. In je tent staat vaak wel een normaal bed en als je geluk hebt, is er ook een normaal toiletgebouw. Wij hadden vrijwel geen stromend water, dus een douche o.i.d. kun je vergeten.

Hoe kan het ook? Middenin de woestijn hadden wij in het tentenkamp (meestal) gewoon wifi, in de gemeenschappelijke ruimte dan. En er was gewoon electriciteit in de gemeenschappelijke ruimtes.

Neem zonnebrand crème mee en een zonnebril. Ook kan een sjaal o.i.d. handig zijn om ervoor te zorgen dat je tijdens het rijden door de woestijn, geen zand binnenkrijgt.

Denk eraan: je bent in de woestijn. Overdag is het vaak bloedje heet, maar ‘s avonds koelt het erg af! Zorg dat je gepaste kleding bij je hebt.

Je zit middenin de woestijn, dus heel veel hygiëne is er meestal niet. Let daar dus op, vooral met het eten. Er zijn veel mensen die ziek worden tijdens of na hun bezoek aan Wadi Rum. Ook ik moest hier helaas aan geloven.


Nieuwsgierig naar meer Jordanië?

Jeruzalem: alle tips voor je bezoek aan deze heilige stad

Ontdek Bethlehem: alle tips voor je bezoek aan deze Palestijnse stad

Amman: doen in de hoofdstad van Jordanië

Aqaba, Jordanië: relaxen bij de Rode Zee

Drijven in de Dode Zee: tips en tricks

Kosten: rondreis rondreis Jordanië (en Israël)

Jerash: eeuwenoude Romeinse ruïnestad in Jordanië

Canyoning in Wadi Mujib

Reisroute: twee weken Jordanië (en Israël)


Beginnen met de voorpret voor je reis naar Wadi Rum?

Regel hier je accommodatie voor je reis naar Wadi Rum.


Wil je een auto huren om je reisroute door Jordanië zelf af te leggen?

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

Je eigen reisroute uitstippen voor je reis door Jordanië?

Liefs

Janet 

Dit blog bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via deze links ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt echter nog steeds hetzelfde, het kost jou niets extra. Met deze inkomsten kan ik That One Time onderhouden. 

Over Janet

Outdoor activiteiten in Yosemite National Park, Californië 2

Janet is het gezicht achter dit blog. Ze is een creatieveling met 1000 hobby’s en ze gaat altijd op zoek naar de mooiste stukjes natuur en wildlife en je kunt haar altijd wakker maken voor een tof avontuur.

Van wonen in de Carribean tot Australië, van eindeloze roadtrips tot backpackend de wereld rond en van duiken tussen de haaien tot hiken in de bergen. Als er avontuur is, dan is Janet erbij!  

Populaire blogposts

ReizenReizen
Booking.com
All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

54 Responses

  1. Een aantal jaar geleden heb ik een nacht in de witte woestijn (Egypte) geslapen. Zo bijzonder vond ik dat. Een paar dagen in wadi Rum lijkt me ook geweldig. Wel jammer dat jullie zo lang moesten wachten op de eerste dag als er zo veel moois te ontdekken is.

    1. Dat is zeker jammer, maar in je eentje ga je niet midden op de dag, in die bloedhitte op pad om te wandelen.

  2. Wat een avontuur! Ik heb nog nooit van deze plek gehoord maar wat ziet het er gaaf uit. Die zonsondergang, wauw. Ik kan me voorstellen hoe mooi een sterrenhemel in dit gebied moet zijn.
    Wat naar dat je ziek werd, wel herkenbaar helaas. Mooie foto’s!

    1. Het is echt een unieke ervaring. Ik had er op zich ook niet heel veel mee, maar vond het onwijs gaaf om daar rond te crossen.

  3. Ach jee.. wat balen zeg.. dat je ziek werd. Gelukkig toch ook genoten en schitterende foto’s! Als ik ze zie baal ik opnieuw dat we dit hebben ovregeslagen.

  4. Ook ik werd ziek in Wadi Rum…er bleek een ei niet goed te zijn. Oeps! Wadi Rum vond ik overigens wel geweldig en ik wil zeker nog een keer terug. Wat een ervaring! Zo mooi daar.

    1. Dat ben ik helemaal met je eens! Dat ziek zijn ben ik haast alweer vergeten als ik al die mooie foto’s terugkijk! 🙂

  5. Dit moet echt een topervaring zijn! Sterrenhemels zonder lichtvervuiling, daar heb ik het wel voor. Dan voel je je zo klein he. Dat vond ik in de Amazone ook indrukwekkend.

    1. Het is zeker een ervaring om nooit te vergeten! Oh wat gaaf dat je in de Amazone bent geweest.. lijkt me zo’n mooie en bijzondere plek!

  6. Ik kan nog mijn nacht in de Wadi Rum woestijn goed herinneren. Bij ons was er overdag een zandstorm waardoor wij in de avond een erg koude nacht hadden. We lagen wakker wegens de kou. Gelukkig kregen we in de ochtend wel een prachtige zonsopkomst wat alles weer goed maakte. Tevens raad ik wel iedereen aan om is een nachtje door te brengen op de geweldige plek.

  7. Hoewel het Midden-Oosten barst van het werelderfgoed is het niet een plaats waar we snel heen zouden gaan, gewoon omdat ik denk dat reizen daar nogal wat beperkingen met zich meebrengt. Vooroordelen zijn ook mij niet vreemd. Dat gezegd hebbende , als ik dan toch een land moest kiezen dan zou het wel Jordanië worden denk ik. Wadi Rum lijkt me fantastisch en zeker in combinatie met Petra iets wat je toch eens gezien moet hebben…

    Maar goed, laten ze daar eerst maar eens zorgen voor fatsoenlijke bedden. Die keiharde dingen waar ze daar het patent op lijken te hebben daar kan ik ech niks mee…in iedergeval niet uitrusten

    1. Uitrusten is zeker lastig daar haha, maar de prachtige natuur en lieve mensen maakt dan weer veel goed! 🙂

  8. Wat een prachtige plek en een geweldige zonsondergang zeg! Jammer dat je ziek werd, dat is toch een vervelende afsluiter van zo’n mooi avontuur. Dit lijkt me wel de perfecte manier om de woestijn te verkennen

  9. Wauw! Wat een ervaringen heb jij opgedaan tijdens deze vakantie. Dat neemt niemand je af. Echt geweldig zoals jij aan het reizen bent 🙂

  10. Jordanië is zo mooi! En de rust van Wadi Rum is gewoon geweldig.

    Bizar dat er WiFi is he? Geniet gewoon van de rust. Maar goed, ik zie mezelf nog in de woestijn staan op zoek naar telefoonsignaal omdat ik een ernstig ziek familielid wilde spreken….

    1. Ik stond er echt een beetje van te kijken dat er wifi was, maar inderdaad… ik maakte er ook maar al te graag gebruik van. 🙂

  11. Prachtig. Jordanië staat zeker nog op mijn verlanglijstje. Ik heb eerder de woestijn in Egypte bezocht met een jeep safari. In India een kameel safari met overnachting. Ook zo gaaf. Ik heb gelijk zin om te gaan.

  12. Jaloersmakende foto’s bij je verhaal. En heerlijk om te lezen dat je in de middlebof nowhere doodleuk wifi blijkt te hebben.

  13. Hoewel Jordanië niet direct op mijn lijstje staat, geniet ik elke keer weer van je verhalen over dit bijzonder land. Lijkt me echt een unieke ervaring om rond te trekken in een land dat compleet anders is dan de Europese landen waar wij altijd naar toe gaan.

    1. Dankjewel, dat is leuk om te horen. En het is zeker een toffe ervaring om in een land rond te reizen met een hele andere cultuur.

    1. Je schijnt er heel goed te kunnen hiken ja, maar dat hebben wij niet gedaan. En bijzonder he.. op de meest afgelegen plekken heb je gewoon wifi.

    1. Dankjewel. Dat was dan ook echt één van de goedkoopste plekken die we konden vinden, maar het viel mij ook mee.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *