Wandelen Holtingerveld, Havelte in 2024

Wandelen in Holtingerveld: ontdek het Drentse landschap

In het hart van Drenthe ligt het prachtige natuurgebied van Holtingerveld. Dit natuurpark biedt een tal van wandel- en fietspaden langs en door uitstrekkende heidevelden, dichte bossen, zandverstuivingen, glinsterende vennen en plassen. Voor een rustige en serene sfeer moet je in Holtingerveld zijn. In dit blog deel ik alle tips om te wandelen in Holtingerveld met je.

Natuurgebied Holtingerveld

Holtingerveld is een natuurgebied in Drenthe, tussen Havelte, Uffelte en Wapserveen. Ik heb het geluk om dit park een groot deel van mijn leven mijn ‘achtertuin’ kunnen noemen. Ik woon namelijk op tien minuten van dit natuurgebied, dus ik heb hier veel wandelingen mogen maken.

Het natuurgebied is in totaal bijna 1800 hectare groot. Samen met de Nationale parken Dwingelderveld en het Drents-Friese Wold vormt Holtingerveld het natuur- en cultuurlandschap van de Drents-Friese grensstreek. Het heeft een gevarieerd landschap met onder andere heide, bossen, duinen, vennen, beekdalen, zandverstuivingen en laagveen.

Daarnaast is hier ook een dosis geschiedenis cultureel erfgoed te vinden. Het park wordt namelijk al duizenden jaren bezocht; eerst om voedsel te zoeken en later om vee te houden. Ook vind je hier belangrijke overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig dient het dus als een speciaal natuurgebied, tevens heeft het Ministerie van Defensie een gedeelte van het terrein in gebruik. Je vindt hier onder andere hunebedden, grafheuvels, overblijfselen van spoorlijnen en bomkraters.

Wandelen in Holtingerveld

Dwalen langs kronkelende paden die de uitgestrekte heidevelden doorkruisen, op zoek naar een glimp van de wilde dieren die je hier kunt spotten en het verkennen van de beboste gebieden. Holtingerveld biedt een breed netwerk van fiets- en wandelpaden die je langs de diverse landschappen brengt. Hieronder deel ik een aantal wandelroutes met je om het meeste uit je bezoek aan natuurgebied Holtingerveld te halen.

1. De Hunebedroute

Dit is een korte route van ongeveer 2,2 kilometer, waarbij je via een uitzichtplatform naar de twee hunebedden wandelt. Onderweg kom je onder andere langs bomkraters, grafheuvels, een aardkundig monument en natuurlijk als hoogtepunt de hunebedden. Om deze wandelroute in Holtingerveld te volgen moet je de rode pijlen volgen. Deze route start vanaf de Toegangspoort Holtingerveld (Holtinger Schaapskudde).

2. De Oorlogsroute

De Tweede Wereldoorlog heeft een diepe indruk achtergelaten in deze regio en het heeft het landschap in Holtingerveld ook erg veranderd. Deze wandelroute in Holtingerveld brengt je onder andere langs bomkraters, hangars, grafheuvels, verschillende rolbanen en de vliegstrip van de Grote Startbaan. Deze route is 8,3 kilometer lang en je moet de groene pijlen volgen. Deze route start vanaf de Toegangspoort Holtingerveld (Holtinger Schaapskudde).

3. De IJsroute

De ijstijden hebben een bijzondere rol gehad voor de vorm van het Holtingerveld. Deze wandelroute brengt je langs verschillende landschappen die hun bestaan te danken hebben aan de ijstijden, zoals verschillende stuwwallen. Deze route is ongeveer 5 kilometer lang en je moet de blauwe pijlen volgen. Deze route start vanaf de Toegangspoort Holtingerveld (Holtinger Schaapskudde).

4. De Flardenroute

Tijdens deze wandelroute kun je kennismaken met de flarden uit de oorlog, bijvoorbeeld van oude bewoners en van ijs- en steentjeszoekers. Via een app kun je tijdens het wandelen luisteren naar flarden uit het verleden. De wandelroute is 3,2 kilometer lang en om alles te bewandelen en te luisteren heb je ongeveer anderhalf uur nodig.

5. Volg het spoor van Moeno de Mammoet

Als je met kinderen op pad gaat in het natuurgebied Holtingerveld, dan is het leuk om de beleefroute van Moeno de Mammoet te bewandelen. Dit is een uitgezette wandelroute van 2,7 kilometer lang, waarbij kinderen verschillende opdrachten kunnen uitvoeren. Deze route start bij het de Toegangspoort Holtingerveld (Holtinger Schaapskudde). Het gaat over de Havelterberg, langs de hunebedden en de schaapskooi.

6. Wandelen in Holtingerveld onder begeleiding van een gids

Onder begeleiding van een ervaren gids kun je een wandeling langs de mooiste plekjes van Holtingerveld maken. Deze Natuurrijke ijs en Oorlogswandeling is ongeveer 4 kilometer lang en de begeleide wandeling duurt ongeveer twee uren.

De wandeling wordt elke derde donderdag van iedere maand gehouden om 13.30 uur. In het hoogseizoen (mei t/m september) wordt deze wandeling ook georganiseerd op elke eerste donderdag van de maand om 10.30 uur. Om mee te wandelen moet je je opgeven via een mail naar deze link.

Dit waren een aantal van de populairste wandelroutes in natuurgebied Holtingerveld. Ben jij wel eens in dit gebied geweest?

Overnachten in en nabij natuurgebied Holtingerveld

Een weekendje weg of op vakantie naar het mooie Drenthe en wil jij in of nabij het Holtingerveld verblijven? Er zijn verscheidene opties in bijvoorbeeld Havelte of Meppel, maar ook Dwingeloo en Giethoorn liggen maar op een kleine twintig minuten van natuurgebied Holtingerveld.

$ – Het Hunehuis (in Holtingerveld)

$$ – De Lindehoeve

$$ – City Hotel Meppel

$$$ – B&B Geniet Nátuurlijk

$$$ – Boutique Hotel de Drentse Liefde

Praktische informatie Holtingerveld

Een goed startpunt om te wandelen in Holtingerveld is de Toegangspoort Holtingerveld, hier vind je ook het Toeristisch Informatiepunt Holtingerveld waar je terecht kunt voor een compleet overzicht van alle fiets- en wandelroutes door Holtingerveld. Daarnaast vind je er een brasserie, de schaapskooi en Vlinderparadijs Papiliorama. Daarnaast is hier een grote parkeerplaats. Op loopafstand (aan de andere kant van de weg) vind je ook het Theehuis Faken.

Parkeren kun je dus het beste bij de Toegangspoort Holtingerveld of bij Theehuis Faken doen.

In Holtingerveld liggen ook tientallen kilometers fietspad, meerdere picknickplaatsen en bankjes om uit te rusten.

Het Toeristisch Informatiepunt Holtingerveld is open van woensdag t/m zaterdag van 10.00 uur tot 16.00 uur en op zondag van 11.00 uur tot 15.00 uur. Adres: van Helomaweg 18, 7971 PX Havelte.

Eten en drinken in Holtingerveld kun je doen bij Brasserie OER of Theehuis Faken. Faken heeft ook een grote speeltuin (betaald) voor kinderen en je kunt er midgetgolfen. In Havelte vind je meerdere restaurants zoals Ludiek, het Knooppunt en Hartenlust.

Nieuwsgierig naar meer?

De leukste restaurants in Meppel, Drenthe

Doen op de Wadden: tips voor je bezoek aan Schiermonnikoog

Elburg: ga terug in de tijd in deze hanzestad

Wat te doen in hanzestad Hattem

De tulpenroute Flevoland: op zoek naar de mooiste tulpenvelden

Rotterdam: doen tijdens je weekendje weg

Zutphen: zien en doen in deze historische hanzestad

Wat te doen in Leiden, Nederland

De Veluwe: de leukste plekken die je bezocht moet hebben

Amersfoort: doen in deze historische stad

Zien en doen in Almelo en omgeving

Wat te doen in Alkmaar, Nederland

Zeeland: leuke plekjes om te bezoeken

Wat te doen in Asten en omgeving

Beginnen met de voorpret voor je trip naar Holtingerveld?

Liefs

Janet 

Dit blog bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via deze links ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt echter nog steeds hetzelfde, het kost jou niets extra. Met deze inkomsten kan ik That One Time onderhouden. 

Over Janet

Outdoor activiteiten in Yosemite National Park, Californië 2

Janet is het gezicht achter dit blog. Ze is een creatieveling met 1000 hobby’s en ze gaat altijd op zoek naar de mooiste stukjes natuur en wildlife en je kunt haar altijd wakker maken voor een tof avontuur.

Van wonen in de Carribean tot Australië, van eindeloze roadtrips tot backpackend de wereld rond en van duiken tussen de haaien tot hiken in de bergen. Als er avontuur is, dan is Janet erbij!  

Populaire blogposts

ReizenReizen
Booking.com
All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.