Wat te doen in historisch Ayutthaya, Thailand

Tijdens onze rondreis door Thailand ruilden wij de jungle van Khao Yai National Park in voor de tempels van Ayutthaya. Wij gingen een dag lang op zoek naar de mooiste tempels en ruïnes van de stad.

Een stukje geschiedenis van Ayutthaya

Ooit, in een ver verleden, was Ayutthaya de hoofdstad van het land. Tussen 1350 en 1767 was de stad de hoofdstad van Siam en was een belangrijke stad voor de handel. In totaal zijn er 33 koningen in Ayutthaya geweest en heeft de stad meer dan 70 oorlogen mee moeten maken. Ondanks dat, heeft Ayutthaya nooit in handen van westerlingen geweest.

Ooit had Ayutthaya meer dan 400 tempels maar helaas heeft al deze oorlogen zijn tol geëist. Tegenwoordig vind je nog maar enkele ruïnes. Sinds 1991 staan de prachtige ruïnes op de UNESCO werelderfgoed lijst.

De tempels van Ayutthaya worden ook wel het Angkor Wat van Thailand genoemd. Je vindt hier namelijk dezelfde soort Khmer-tempels als in Cambodja.


1. Wat Phra Si Sanphet

De Wat Phra Si Sanphet is een boeddhistische tempel en is gebouwd in de veertiende eeuw. Het was een koninklijke tempel wat door meerdere koningen in gebruik is geweest. Het was de grootste tempel en had een 16 meter hoge gouden Boeddha.

Toegangsprijs: 50 baht

Wat Phra Si Sanphet, Thailand

2. Iconisch Ayutthaya: de Wat Phra Mahathat

Dit is wellicht de meest gefotografeerde plek van Ayutthaya. Je vindt hier een hoofd van een boeddha verstrengeld in een boom. Daarnaast vindt je hier ook een mooie Prang in Khmer-stijl en een rij van buddha’s. Het is onbekend hoe het boeddha hoofd in de boom terecht is gekomen, hiervan gaan meerdere verhalen rond.

Toegangsprijs: 50 baht

Het iconische Wat Phra Mahathat, Ayutthaya Thailand
Het iconische Wat Phra Mahathat, Ayutthaya Thailand
Het iconische Wat Phra Mahathat, Ayutthaya Thailand
Het iconische Wat Phra Mahathat, Ayutthaya Thailand
Het iconische Wat Phra Mahathat, Ayutthaya Thailand

3. Chao Sam Phraya National Museum

In dit museum vind je meer dan 2400 items uit verschillende tijdperken. Het is het grootste museum van de stad. Ik ben er zelf niet geweest, dus ik kan je verder niet vertellen of het de moeite waard is om te bezoeken. `

Toegangsprijs: 150 baht


4. Wat Chai Wattanaram

Dit tempelcomplex wordt beschouwd als één van de mooiste van Ayutthaya en wellicht het meest gefotografeerde van de stad. Het is een prachtige plek om te bezoeken, zeker als je je bedenkt dat nog maar 40 jaar geleden de hele regio nog bestond uit dichtbegroeide jungle. Dit is tevens een locatie geweest van ‘Wie is de Mol’.

Toegangsprijs: 50 baht

Het zusje van Angkor Wat: Wat Chai Wattanaram, Thailand
Het zusje van Angkor Wat: Wat Chai Wattanaram, Thailand
Het zusje van Angkor Wat: Wat Chai Wattanaram, Thailand

5. Wat Phanan Choeng

Houd je van Buddhabeelden, dan mag je dit niet overslaan. Je vindt hier een 19meter grote Buddha. Deze plek is ook zeer gewenst onder de locals.

Toegangsprijs: 20 baht

Wat Phanan Choeng, Thailand

6. Wat Ratburana

Dit prachtige complex ligt tegenover de Wat Phra Mahathat. Deze tempel was gebouwd in de vijftiende eeuw door Koning Borom Rachathirat II. Hij werd koning toen zijn beide broers overleden in gevecht om de troon. Dit is nog een parel wat het in het verleden zwaar te verduren heeft gehad, waaronder meerdere diefstallen, maar het is nog steeds echt de moeite waard om te bezoeken.

Toegangsprijs: 50 baht


7. Wihaan Mongkhon Bophit

In deze tempel vind je één van de grootste Buddhabeelden van Thailand. Het is zo’n 12 meter. Het beeld heeft het zwaar te verduren gehad en moest meerdere keren gerestaureerd worden om het terug te krijgen in zijn originele staat.

Toegangsprijs: 50 baht

Wihaan Mongkhon Bophit , Ayutthaya, Thailand
Wihaan Mongkhon Bophit , Ayutthaya, Thailand
Wihaan Mongkhon Bophit , Ayutthaya, Thailand

8. Wat Yai Chai Monhkhon

Dit tempelcomplex is ook echt de moeite waard om te bezoeken. In dit tempelcomplex is genoeg te zien, een (letterlijk) hoogtepunt van dit complex is het beklimmen ervan waardoor je een fantastisch uitzicht krijgt over het complex.

Toegangsprijs: 20 baht

Tempelcomplex Wat Yai Chai Monhkhon in Ayutthaya, Thailand
Tempelcomplex Wat Yai Chai Monhkhon in Ayutthaya, Thailand
Tempelcomplex Wat Yai Chai Monhkhon in Ayutthaya, Thailand
Tempelcomplex Wat Yai Chai Monhkhon in Ayutthaya, Thailand

9. Ayutthaya Floating Market

Ben je op zoek naar vers eten, kleding of souvenirs, dan is dit de plek waar je heen moet gaan. De floating market is zowel populair onder de locals als de toeristen. Je kunt er ook traditionele shows bekijken.

Huren longtail: 20 baht


Nog meer zien van Ayutthaya?

Er is nog veel meer te zien en te doen in deze stad, waaronder de Wat Thammikarat, Wat Suwan Dararam, het Milion Toy Museum, Foreign Quarter of de Japanese Village.


Algemene info Ayutthaya

De afstanden tussen alle bezienswaardigheden zijn niet heel groot, dus je kunt heel veel binnen een kort tijdsbestek verkennen. Wij waren er een dag. We kwamen in de ochtend aan en reden in de avond met de nachttrein verder naar Chang Mai.

Omdat de afstanden niet heel groot zijn, kun je alles per fiets verkennen. Wij huurden echter een tuktuk. Voor een klein bedrag rijdt iemand je de hele dag rond.

Je kunt gemakkelijk vanuit Bangkok de trein nemen naar Ayutthaya. Binnen twee uur ben je in Ayutthaya. Wij betaalden hier destijds nog geen euro voor. Je kunt de stad ook bereiken met de bus of zelfs met het vliegtuig.

Er is genoeg keuze voor accommodatie en eten. Check bijvoorbeeld hier de goedkoopste of mooiste opties.


Nieuwsgierig naar meer?

Reisroute: vijf weken Thailand

Het duikersparadijs van Thailand: Koh Tao

10x to do in Pai, Thailand

To do: kookcursus in Chang Mai, Thailand

Photodairy Koh Phi Phi, Thailand


Beginnen met de voorpret?

♥ Janet

96 thoughts on “Wat te doen in historisch Ayutthaya, Thailand

  1. Ik was de helft alweer vergeten dus ik mijn foto’s er weer bij heb gepakt en de Lonely Planet. Grappig om alles weer terug te zien.

 1. Mooie foto’s. Het is al zo lang geleden, toen waren er nog bijna geen entreeprijzen. Met een tuktuk is ook een leuk idee. Ik wil nog een keer met mijn zoontje terug en dan zou dat ideaal zijn.

 2. Het is hier prachtig! Ik ben nu twee keer in Thailand geweest maar dit prachtige stukje heb ik nog niet gezien. En staat zeker op mijn lijstje, net als de prachtige oude tempels in Cambodja. Is ook mooie te combineren dacht ik zo ☺️🌿

 3. Wat Yai Chai Monhkhon kon ik dus niet vinden en daar baalde ik toch van! Ik heb serieus twee uur gezocht op de fiets en iedereen stuurde mij de verkeerde kant op. Boos en teleurgesteld keerde ik terug naar Bangkok. Ik was er op een gegeven moment helemaal klaar mee, haha. Verder vond ik Ayutthaya zeker de moeite waard.

  1. Oh dat is wel balen ja.. shit happens. Wij lieten ons rondrijden dus hoefden ons geen zorgen te maken om de route e.d. Dat was ideaal.

 4. Mooi overzicht! Ik vond de tempelcomplexen van Ayuttaya heel mooi om te zien. Vooral aan het eind van de dag als de zon bijna onder ging en het heel veel rustiger was. De floating market hebben wij helaas gemist, jammer! De nightmarket vond ik hier wel heel leuk, vooral omdat deze niet zo op toeristen gericht was en hier ook veel locals kwamen eten.

 5. Wat bijzonder om te zien joh, die beelden in die boomwortels. Thailand staat niet echt op mijn lijstje om te bezoeken, maar het is leuk om op deze manier toch meer te weten te komen over een totaal onbekende bestemming.

  1. Ik vond Thailand geregeld echt té toeristisch. Alles is ingesteld op toeristen en dat is soms jammer, dat gaat dan ten koste van de autenticiteit.

 6. Wauw, wat een prachtige foto’s! Ik herken heel veel van de plekken van de reiservaring van mijn collega, die net terug is van die streek! Hij vond de Wat Phra Mahathat het mooiste!

 7. Wow, wat een mooie foto’s. En wat heb je veel gezien! Ik merk dat wij – tijdens onze Azië reizen – als het ware ‘verzadigd’ raakten van alle bezienswaardigheden. Dat gezegd hebbende maakten wij wel een hele lange (privé-)tour van een aantal dagen en was het programma gewoon te vol. Toch – terugkijkend – hebben wij ook zulke mooie dingen gezien. De Borobodur zal mij altijd bijblijven. Net als Tanah lot. Let wel, het is alweer jaren geleden, toen was het nog niet zo druk als nu.

  1. Dat gevoel is herkenbaar hoor. Ik vond het destijds niet eens zo heel spannend om een dag lang in Ayutthaya rond te lopen en vond het zelfs veel van hetzelfde. Als ik nu terugkijk naar de foto’s dan vind ik het toch wel heel erg prachtig. Dat zag ik destijds niet zo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge