Wat te doen in Sigiriya, Sri Lanka

by thatonetime
44 comments

Afgelopen zomer vertrok ik samen met een vriendin naar het mooie Sri Lanka om een maand lang rond te reizen met onze backpacks. Na onze start op de fiets in Negombo, door tempels struinen in Anuradhapura en strandhangen in Nilaveli arriveren we in het leuke dorpje Sigiriya. Wat en te doen is en tips voor je bezoek aan Sigiriya lees je hier.

1. De leeuwenrots

Sigiriya is onderdeel van de beruchte Ancient Cities dankzij het werk van koning Kassapa. Zo’n 600 jaar voor Chr. zocht deze koning een gigantische rots uit om zich te settelen en vanuit hier zijn koninkrijk te heersen. Op de top van deze rots bouwde hij een paleis met prachtige tuinen eromheen. De rots diende daarnaast ook als militaire uitvalsbasis.

Hedendaags vind je hier vele overblijfselen van zijn imperium, waardoor het een UNESCO world heritage site is geworden. Het is één van de meest drukbezochte plekken in Sri Lanka.

Je bezoek begint bij de royal gardens waarna je via een smalle trap naar de top van de rots kunt klimmen. Probeer dit op tijd te doen, want anders loop je allemaal achter elkaar in een treintje omhoog. Bovenop de rots kun je genieten van de overblijfselen van het paleis en natuurlijk de prachtige vergezichten.

Praktische info

Voor $30 kun je de leeuwenrots bezoeken. Het park is open van 07.00 uur tot 17.30 uur.

Probeer je bezoek aan het park handig te plannen. Vroeg in de ochtend gaan voorkomt dat je in de hitte loopt en dat je vergezelt wordt door hordes toeristen.

De leeuwenrots is geen heilige plaats dus met je korte broek kom je ook binnen.

Er is weinig tot geen schaduw te vinden, dus zorg voor genoeg water en smeer je goed in!

De Leeuwenrots in Sigiriya, gezien vanaf de Pidurangala rots, Sri Lanka

2. Olifanten spotten in en om Sigiriya

Vanuit Sigiriya kun je gemakkelijk een jeepsafari boeken naar het mooie Minneriya & Kaudula National Park. Deze twee parken liggen naast elkaar en voordat je op jeepsafari gaat wordt er gekeken waar de ‘elephant gathering’ is; oftewel waar de kuddes olifanten zich bevinden.

In ons geval was dit in Kaudulla National Park. Met z’n zessen in een jeep gingen we samen met een gids op pad. Éénmaal in het park stuiten wij al snel op de eerste olifanten en het blijkt alleen maar toffer te worden. Tientallen, misschien wel honderd olifanten spotten we. Naast de buffels, vogels en een krokodil die we eigenlijk niet kunnen zien maakt dit ons bezoek helemaal compleet.

Je hoeft echter niet eens naar een National Park te gaan om olifanten te spotten. Als je geluk hebt, kom je ze gewoon aan de kant van de weg tegen o.i.d. Zorg dan altijd voor een gepaste afstand!

Praktische info

Je kunt gemakkelijk een jeep regelen in sigiriya. Op straat, bij je guesthouse, bij een restaurantje, via Facebook. Er zijn genoeg opties. Bij een jeepsafari geldt: hoe meer mensen er meegaan, hoe goedkoper het wordt.

Ga in onderhandeling met je gids. Afdingen is altijd mogelijk. Wij betaalden voor de jeep en entree enzo zo’n 15 euro per persoon.

Zorg ervoor dat je een gids treft die met respect met de dieren omgaat. We zagen sommige jeeps die olifanten letterlijk achterna gingen rijden, hun weg gingen versperren en dergelijke. Toch triest om te zien.

Ondanks dat dit een heel vette ervaring was, vond ik het erg jammer hoeveel jeeps hier rondreden. Dit maakt de ervaring wel iets minder.

Zorg ook hier voor voldoende water en natuurlijk voldoende zonnebrandcrème.

In Sigiriya worden olifantenritjes aangeboden. Dit is dierenleed, DOE DIT NIET! Ga gewoon lekker op zoek naar olifanten in het wild.

Olifanten in Minneriya NP, Sri Lanka
Olifant in Minneriya NP, Sri Lanka

3. Eten en drinken tot je erbij neervalt in Sigiriya Town

Wij waren verrast door het dorpje. Het stelt weinig voor maar heeft toch een gezellig centrum met gezellige tentjes om te eten en te drinken. Voor een cocktail aan het water, een lekkere kotthu of rice and curry heb je hier genoeg keus. In de avond is alles gezellig verlicht, muziekje erbij en genoeg tuktuks die je naar huis kunnen brengen.

Wij aten overigens onze beste rice and curry hier in Sigiriya. Niet bij één van deze restaurantjes, maar gewoon bij mensen thuis. Er gaat niets boven dat! 😉

Praktische info

In Sigiriya Village zagen wij een geketende olifant die vrolijk rond werd geparadeerd door de straten van Sigiriya om aan toeristen te laten zien en waarmee je ritjes kon maken. LAAT JE NIET VERLEIDEN OM ZOIETS STOMS TE DOEN. Ga nooit op een olifant zitten en ga liever opzoek naar wat olifanten in de natuur.

Sri Lankan Rice & Curry


4. Pidurangula Rock

Een alternatief voor het beklimmen van een rots is de Pidurangula Rock. Hier betaal je slechts 500 roepie voor en geeft je dezelfde uitzichten als de leeuwenrots. Je kunt van deze rots de leeuwenrots zelfs bekijken. Wij beklommen deze rots redelijk vroeg in de ochtend. Op zich maakt het tijdstip niet heel veel uit want je loopt veel in de schaduw. In een half uurtje waren we boven en het was echt de moeite waard. Je kunt heel mooi over de regio uitkijken. Onderweg kom je nog een liggende boeddha van 12,5 meter lang tegen. Op de heenweg had ik dit totaal gemist en was ik het stomweg voorbij gelopen. Op de terugweg had ik een nieuwe kans.

Praktische info

Je kunt de rots bezoeken van 05.00 uur tot 18.30 uur.

Aan de voet van de rots bevindt zich een tempel. Het stelt niet veel voor maar je moet hiervoor wel respectvol gekleed zijn (schouders en knieën bedekt). De rest van de klim naar boven is dit niet nodig.

Het laatste stukje moet je klimmen. Indien dit niet je ding is of slecht te been bent, is dit niet zo handig.

Soms kom je pijlen tegen die je in de juiste richting wijzen.

Pidurangula Rock in Sigiriya, Sri Lanka
Pidurangula Rock in Sigiriya, Sri Lanka

Praktische info Sigiriya

Wij kwamen met de bus vanuit Trincomalee. De bus brengt in ongeveer vier uur naar Sigiriya. Hiervoor betaalden wij 250 roepie per persoon.
Let op: je wordt gedropt in het nabijgelegen Habarana, vanaf hier moet je een tuktuk nemen naar Sigiriya.

Vanuit Sigiriya kun je de bus nemen naar Dambulla. Hier doe je ongeveer en uur over en wij betaalden 33 roepie per persoon.

Wij verbleven in dit leuke guesthouse, wat pas een aantal dagen open was toen wij er waren. Ga er zeker ook eens eten, wij aten er heerlijke rice & curry.

Je kunt gemakkelijk op de bonnefooi naar Sigiriya reizen en alles ter plekke boeken. Dit geldt voor de accommodatie (er is een breed scala aan guesthouses e.d.) en tours.


Nieuwsgierig naar meer?

Money: kosten maand backpacken in Sri Lanka

Traveldiary Sri Lanka

5x to do in Negombo, Sri Lanka

De tempelstad van Sri Lanka: Anuradhapura

Reisroute: vier weken Sri Lanka

10x to do in Sunny Trincomalee, Sri Lanka

11x to do in het mooie Ella, Sri Lanka

Het boeddhistische centrum van Kandy, Sri Lanka


Beginnen met de voorpret?

Auto huren op Sri Lanka?

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

♥ Janet 

44 comments
0

You may also like