Wat te doen in Sigiriya, Sri Lanka

by thatonetime
44 comments
Sigiriya, Sri Lanka 2018 - 21

Afgelopen zomer vertrok ik samen met een vriendin naar het mooie Sri Lanka om een maand lang rond te reizen met onze backpacks. Na onze start op de fiets in Negombo, door tempels struinen in Anuradhapura en strandhangen in Nilaveli arriveren we in het leuke dorpje Sigiriya. Wat en te doen is en tips voor je bezoek aan Sigiriya lees je hier.

1. De leeuwenrots

Sigiriya is onderdeel van de beruchte Ancient Cities dankzij het werk van koning Kassapa. Zo’n 600 jaar voor Chr. zocht deze koning een gigantische rots uit om zich te settelen en vanuit hier zijn koninkrijk te heersen. Op de top van deze rots bouwde hij een paleis met prachtige tuinen eromheen. De rots diende daarnaast ook als militaire uitvalsbasis.

Hedendaags vind je hier vele overblijfselen van zijn imperium, waardoor het een UNESCO world heritage site is geworden. Het is één van de meest drukbezochte plekken in Sri Lanka.

Je bezoek begint bij de royal gardens waarna je via een smalle trap naar de top van de rots kunt klimmen. Probeer dit op tijd te doen, want anders loop je allemaal achter elkaar in een treintje omhoog. Bovenop de rots kun je genieten van de overblijfselen van het paleis en natuurlijk de prachtige vergezichten.

Praktische info

Voor € 30,00 kun je de leeuwenrots bezoeken. Het park is open van 07.00 uur tot 17.30 uur.

Probeer je bezoek aan het park handig te plannen. Vroeg in de ochtend gaan voorkomt dat je in de hitte loopt en dat je vergezelt wordt door hordes toeristen.

De leeuwenrots is geen heilige plaats dus met je korte broek kom je ook binnen.

Er is weinig tot geen schaduw te vinden, dus zorg voor genoeg water en smeer je goed in!


2. Olifanten spotten in en om Sigiriya

Vanuit Sigiriya kun je gemakkelijk een jeepsafari boeken naar het mooie Minneriya & Kaudula National Park. Deze twee parken liggen naast elkaar en voordat je op jeepsafari gaat wordt er gekeken waar de ‘elephant gathering’ is; oftewel waar de kuddes olifanten zich bevinden.

In ons geval was dit in Kaudulla National Park. Met z’n zessen in een jeep gingen we samen met een gids op pad. Éénmaal in het park stuiten wij al snel op de eerste olifanten en het blijkt alleen maar toffer te worden. Tientallen, misschien wel honderd olifanten spotten we. Naast de buffels, vogels en een krokodil die we eigenlijk niet kunnen zien maakt dit ons bezoek helemaal compleet.

Je hoeft echter niet eens naar een National Park te gaan om olifanten te spotten. Als je geluk hebt, kom je ze gewoon aan de kant van de weg tegen o.i.d. Zorg dan altijd voor een gepaste afstand!

Praktische info

Je kunt gemakkelijk een jeep regelen in sigiriya. Op straat, bij je guesthouse, bij een restaurantje, via Facebook. Er zijn genoeg opties. Bij een jeepsafari geldt: hoe meer mensen er meegaan, hoe goedkoper het wordt.

Ga in onderhandeling met je gids. Afdingen is altijd mogelijk. Wij betaalden voor de jeep en entree enzo zo’n 15 euro per persoon.

Zorg ervoor dat je een gids treft die met respect met de dieren omgaat. We zagen sommige jeeps die olifanten letterlijk achterna gingen rijden, hun weg gingen versperren en dergelijke. Toch triest om te zien.

Ondanks dat dit een heel vette ervaring was, vond ik het erg jammer hoeveel jeeps hier rondreden. Dit maakt de ervaring wel iets minder.

Zorg ook hier voor voldoende water en natuurlijk voldoende zonnebrandcrème.

In Sigiriya worden olifantenritjes aangeboden. Dit is dierenleed, DOE DIT NIET! Ga gewoon lekker op zoek naar olifanten in het wild.


3. Eten en drinken tot je erbij neervalt in Sigiriya Town

Wij waren verrast door het dorpje. Het stelt weinig voor maar heeft toch een gezellig centrum met gezellige tentjes om te eten en te drinken. Voor een cocktail aan het water, een lekkere kotthu of rice and curry heb je hier genoeg keus. In de avond is alles gezellig verlicht, muziekje erbij en genoeg tuktuks die je naar huis kunnen brengen.

Wij aten overigens onze beste rice and curry hier in Sigiriya. Niet bij één van deze restaurantjes, maar gewoon bij mensen thuis. Er gaat niets boven dat! 😉

Praktische info

In Sigiriya Village zagen wij een geketende olifant die vrolijk rond werd geparadeerd door de straten van Sigiriya om aan toeristen te laten zien en waarmee je ritjes kon maken. LAAT JE NIET VERLEIDEN OM ZOIETS STOMS TE DOEN. Ga nooit op een olifant zitten en ga liever opzoek naar wat olifanten in de natuur.


4. Pidurangula Rock

Een alternatief voor het beklimmen van een rots is de Pidurangula Rock. Hier betaal je slechts 500 roepie voor en geeft je dezelfde uitzichten als de leeuwenrots. Je kunt van deze rots de leeuwenrots zelfs bekijken. Wij beklommen deze rots redelijk vroeg in de ochtend. Op zich maakt het tijdstip niet heel veel uit want je loopt veel in de schaduw. In een half uurtje waren we boven en het was echt de moeite waard. Je kunt heel mooi over de regio uitkijken. Onderweg kom je nog een liggende boeddha van 12,5 meter lang tegen. Op de heenweg had ik dit totaal gemist en was ik het stomweg voorbij gelopen. Op de terugweg had ik een nieuwe kans.

Praktische info

Je kunt de rots bezoeken van 05.00 uur tot 18.30 uur.

Aan de voet van de rots bevindt zich een tempel. Het stelt niet veel voor maar je moet hiervoor wel respectvol gekleed zijn (schouders en knieën bedekt). De rest van de klim naar boven is dit niet nodig.

Het laatste stukje moet je klimmen. Indien dit niet je ding is of slecht te been bent, is dit niet zo handig.

Soms kom je pijlen tegen die je in de juiste richting wijzen.


5. Maak een uitstap naar Dambulla

Vlakbij Sigiriya vind je het kleine plaatsje Dambulla, wat voornamelijk bekend staat om de gouden tempel en de boeddhistische grottencomplex Raja Maha Vihara. Deze tempel staat zelfs op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Voor een bezoek betaalden wij ongeveer € 8,00 per persoon.

Praktische info Sigiriya

Wij kwamen met de bus vanuit Trincomalee. De bus brengt in ongeveer vier uur naar Sigiriya. Hiervoor betaalden wij 250 roepie per persoon.
Let op: je wordt gedropt in het nabijgelegen Habarana, vanaf hier moet je een tuktuk nemen naar Sigiriya.

Vanuit Sigiriya kun je de bus nemen naar Dambulla. Hier doe je ongeveer en uur over en wij betaalden 33 roepie per persoon.

Wij verbleven in dit leuke guesthouse, wat pas een aantal dagen open was toen wij er waren. Ga er zeker ook eens eten, wij aten er heerlijke rice & curry.

Je kunt gemakkelijk op de bonnefooi naar Sigiriya reizen en alles ter plekke boeken. Dit geldt voor de accommodatie (er is een breed scala aan guesthouses e.d.) en tours.


Nieuwsgierig naar meer Sri Lanka?

Tangalle: tips voor deze leuke kustplaats

Wat te doen in zonnig Trincomalee, Sri Lanka

Yala NP: wildlife spotten tijdens een jeepsafari

Traveldiary Sri Lanka #1

Traveldiary Sri Lanka #2

Arugam Bay: optimaal chillen in Sri Lanka

Budget: kosten maand backpacken door Sri Lanka

5x te doen in Negombo

De tempelstad van Sri Lanka: Anuradhapura

Traveldiary Sri Lanka #3

Traveldiary Sri Lanka #4

Reisroute: vier weken Sri Lanka

11x doen in het mooie Ella, Sri Lanka

Het boeddhistische centrum van Kandy, Sri Lanka

Traveldiary Sri Lanka #5

Traveldiary Sri Lanka #6


Beginnen met de voorpret voor je reis naar Sigirya?

Auto huren op Sri Lanka?

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

♥ Janet 

You may also like

44 comments

Girls-Things 17 februari 2019 - 15:33

Wow wat gaaf. Krijg helemaal een Lion King gevoel, haha.

Reply
thatonetime 17 februari 2019 - 20:17

Haha wat een heerlijk gevoel is dat!

Reply
Nicole Orriëns 14 februari 2019 - 08:11

Ik vind het best bijzonder dat je toegang moet betalen om een rots te bezichtigen. Hoe voorkomen ze dat mensen de rots gratis zien?

Reply
thatonetime 14 februari 2019 - 15:48

De weg naar boven wordt gecheckt!

Reply
Esther 8 februari 2019 - 16:18

Jaaa, de Sigirya en de omgeving is zo prachtig! Vorig jaar waren wij er en heb ik ook de Leeuwenrots beklommen. De omgang met dieren is soms echt nog schrikbarend. Wij hebben gelukkig geen enkele geketende olifant gezien, alleen los in de natuurparken.

Reply
thatonetime 8 februari 2019 - 21:46

Oh dat scheelt, gelukkig maar.

Reply
Dewi 8 februari 2019 - 10:22

Zo mooi vond ik het hier! Er is echt ontzettend veel te doen in de omgeving. De safari hebben wij niet gedaan vanuit Sigiriya, maar vanuit Pollonaruwa, was ook heel gaaf 🙂

Reply
thatonetime 8 februari 2019 - 21:44

Leuk om te horen, heerlijke omgeving was het he?

Reply
Rory 8 februari 2019 - 10:13

Het eten … mjam! Onze beste ervaringen met het lokale eten in Indonesië hebben we altijd gehad op straat. Toen mijn (Indonesische) Opa nog leefde waarschuwde hij ons altijd: nooit doen! Toch hebben we – na de eerste reizen braaf te hebben geluisterd – het erop gewaagd. Het is de beste vakantie qua eten in Azië ever geworden (dat wil zeggen. In Penang en Langkawi hebben we risicoloos op straat gegeten. De hygiëne is daar heel goed geregeld). Indonesisch eten is the best. Al moet ik eerlijk bekennen dat ik geen garnalen heb gegeten. De rauwe garnalen staan de hele dag in de zon (onder een afdakje, dat dan weer wel) en dat vond ik te spannend.

Reply
thatonetime 8 februari 2019 - 21:43

Lokaal eten vind ik fantastisch, maar toch kan ik het bijna nooit zo goed verwerken… Ik heb nogal een zwakke maag dus dat gaat op reis bijna altijd fout.

Reply
Linda 4 februari 2019 - 13:07

Wat is hier toch ontzettend veel te doen! Die safari lijkt me geweldig, maar jammer dat het zo druk is en niet iedereen de dieren met respect behandeld. Dat van de olifant aan de ketting in de stad breekt toch gewoon je hart?

Reply
thatonetime 8 februari 2019 - 21:18

Zeker weten. Schrikbarend hoeveel toeristen dit blijven doen.

Reply
Daisy 3 februari 2019 - 12:27

Gaaf zeg! Wij waren er 2 jaar geleden ook, maar hebben alleen Pidurangula Rock beklommen. Nooit geweten dat er zoveel te doen is. Volgende keer maar dan 😉

Reply
thatonetime 8 februari 2019 - 21:14

Oh, dan heb je nog een reden om terug te gaan haha!

Reply
Frederique 1 februari 2019 - 10:06

Wat erg om te horen dat sommige gidsen zo naar omgaan met de dieren. Ik denk dat er weinig mooiers bestaat dan wilde dieren vrij in de natuur te zien.

Reply
thatonetime 8 februari 2019 - 21:11

Dat ben ik helemaal met je eens.

Reply
Sherry 31 januari 2019 - 21:27

Wat leuk dit staat al zo lang op mijn wishlist. Hopelijk lukt het me een keer

Reply
Sherry 31 januari 2019 - 21:26

Wat leuk dit staat al zo lang op mijn wishlist. Hopelijk lukt het me een keer.

Reply
thatonetime 8 februari 2019 - 21:10

Dat hoop ik ook voor je!

Reply
Stefaan De Winter 31 januari 2019 - 08:56

Wat een prachtig stukje natuur! ik zou ook graag is naar Sri Lanka gaan!

Reply
thatonetime 8 februari 2019 - 21:01

Zeker weten. Wie weet kom je er ooit eens!

Reply
Nicole Orriëns 31 januari 2019 - 08:01

Leuk ook dat je een stuk met de fiets hebt gedaan. Dan zie je extra veel van een land stel ik me zo voor.

Reply
Nadia 30 januari 2019 - 17:54

Wat gaaf! Dit staat dus echt hoog op mijn verlanglijstje om eens te doen… De foto van de olifant, geweldig!

Reply
thatonetime 8 februari 2019 - 20:46

Heerlijk toch… Het is een perfecte plek om olifanten te spotten!

Reply
Sanne 30 januari 2019 - 16:53

Sri Lanka lijkt me ontzettend mooi! Zou er ook nog wel een keer heen willen. Goed dat je die tip over de olifanten ook meegeeft, want veel toeristen zijn toch nog niet op de hoogte van hoe die olifanten vaak behandeld worden volgens mij.

Reply
thatonetime 8 februari 2019 - 20:45

Je denkt dat inmiddels bijna iedereen wel weet wat voor dierenleed dit is, maar elke keer sta ik weer versteld van het aantal mensen dat dit toch doet.

Reply
Janneke 30 januari 2019 - 14:03

Wat een prachtige omgeving! Wel jammer dat er dan zoveel Jeeps rondrijden en sommige dan ook nog de olifanten verstoren.

Reply
thatonetime 8 februari 2019 - 20:44

Dat is zeker jammer. Helaas blijven er altijd mensen die niet respectvol met de natuur omgaan.

Reply
An 30 januari 2019 - 12:23

Mooi!! Het is een prachtig land. Was er lange tijd geleden ook.

Reply
thatonetime 8 februari 2019 - 20:44

Ah leuk! Wat vond jij de leukste plek van het land?

Reply
lodi 30 januari 2019 - 08:40

Wat een goede tips! En prachtige foto’s. Echt het bezoeken waard.

Reply
thatonetime 8 februari 2019 - 20:43

Zeker weten! Ben je er geweest?

Reply
henk 30 januari 2019 - 08:09

fantastische foto’s heb je gemaakt!

Reply
thatonetime 8 februari 2019 - 20:43

Dankjewel!

Reply
Nicole Orriëns 30 januari 2019 - 07:15

Best slim van die koning om zich op een rots te settelen. Maar het lijkt me wel lastig bouwen om daar een paleis op te zetten.

Reply
thatonetime 8 februari 2019 - 20:43

Ja man, moet je nagaan wat een werk dat moet zijn geweest!

Reply
Neeltje 30 januari 2019 - 07:07

Ik kende deze plek helemaal niet, maar het ziet er heel gaaf uit!

Reply
thatonetime 8 februari 2019 - 20:42

Zeker een aanrader als je naar Sri Lanka gaat!

Reply
Ann |reisblog wANNderful 29 januari 2019 - 20:00

Weer leuk om lezen en interessant! Als je één van beide klims zou moeten kiezen, welke zou je dan nemen? Zijn ze te combineren op één dag?

Reply
thatonetime 29 januari 2019 - 20:21

Qua tijd zijn ze te doen op één dag. Wijzelf hebben alleen Pidurangala Rock beklommen omdat dit erg veel scheelde in de prijs en je hebt dezelfde uitzichten (en vanaf deze rots kun je ook uitkijken over de Leeuwenrots). Als je veel van geschiedenis houdt, dan zou ik de leeuwenrots beklimmen zodat je de ruïnes kunt bekijken.

Reply
Ciska 29 januari 2019 - 19:16

Die olifant! ? wat zijn jet toch imposante dieren. Mooie reis heb je gemaakt!

Reply
thatonetime 29 januari 2019 - 19:39

Gaaf om te zien he! Zulke gave beesten zijn het.

Reply
Marjolein 29 januari 2019 - 12:34

Heel leuk om te lezen en wat een reis extra bijzonder maakt, mijn inziens, is het eten en dat was ook goed voor elkaar zo te zien! Super!

Reply
thatonetime 29 januari 2019 - 18:05

Ja, het eten en drinken vind ik ook altijd belangrijk. Een groot gedeelte van mijn budget gaat altijd hieraan op. 😉

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More