Hornbills, Sri Lanka 2023

Wilpattu National Park: alles wat je wilt weten over een jeepsafari

Hobbelend over de zandpaden van Wilpattu en turend door de verrekijker op zoek naar een glimp van de magische luipaarden. Olifanten spotten bij een waterplas waar de buffels ook verkoeling zoeken en eten terwijl je omringd wordt door ietwat brutale apen. In dit blog deel ik alle ervaringen van een jeepsafari door Wilpattu National Park in Sri Lanka.

Wilpattu National Park

Wilpattu National Park vind je aan de noordwestkust van Sri Lanka, ongeveer 30 km ten westen van de stad Anuradhapura. Het is het grootste National Park van het land en ook één van de oudste nationale parken. In 1905 werd het gebied aangewezen als heiligdom en in 1938 kreeg het de status van Nationaal Park.

Het park is wereldberoemd vanwege de hoge luipaardpopulatie. Tijdens een safari door het park kom je ongeveer in 25% van het park, de rest van het park bestaat uit dichte bossen en struikgewassen. Daarnaast staat het park bekend om alle ‘Willus’ (natuurlijke meren), waarvan er in het park wel meer dan 100 te vinden zijn.

Welke dieren vind je in Wilpattu National Park

Tijdens een safari in Wilpattu National Park kun je wel meer dan dertig soorten zoogdieren tegenkomen, waarom de bedreigde luipaarden, olifanten, lippenberen en waterbuffels. Ook vind je in het park veel vogelsoorten en reptielen.

Luipaarden

De beste plek in Sri Lanka om de magische luipaarden te spotten is in Wilpattu National Park. Je vindt in dit park namelijk de grootste hoeveelheid luipaarden bij elkaar. In het park lopen ongeveer 50 luipaarden rond, de kans om een luipaard te spotten in Sri Lanka is hier dus het grootst. Tijdens de safari die ik deed spotte ik er zelfs twee, helaas wel van een afstandje en alleen goed zichtbaar met verrekijker.

Ook op andere plekken in Sri Lanka kun je luipaarden spotten, zoals in Yala of Kumana National Park, maar daar zijn maar kleine aantallen aanwezig en dus een stuk lastiger om ze te spotten.

De lippenbeer

De met uitsterven bedreigde lippenbeer is ook in Wilpattu National Park te vinden. In het park leven minder dan 1000 lippenberen, maar ze laten zich niet heel vaak zien. In de maanden juni en juli, als de Palu bomen in bloei staan, heb je de grootste kans om de lippenbeer te spotten.

Olifanten

In Wilpattu National Park leven ongeveer 150 Sri Lankaanse olifanten. Ik weet niet precies waar, maar tijdens onze safari spotten we er maar één. To be fair; tijdens de safari kom je maar in ongeveer 25% van het park.

De jakhals

In Wilpattu National Park vind je de Gouden Jakhals, het is de enige wilde hondachtige in Sri Lanka. Ik weet niet precies hoeveel jakhalzen er in Wilpattu leven, maar tijdens de safari kwamen wij er maar één tegen (die ook nog eens heel snel weg sprintte). Ik heb er alleen een filmpje van.

Herten

In het park vind je veel herten, het is dus niet moeilijk om ze te spotten. Vooral de gevlekte herten kom je vaak tegen. De herten kun je van dichtbij aanschouwen, want je vindt ze vaak in de berm als je langs rijdt met de jeep tijdens een safari. Soms schrikken ze van je en zijn ze snel vertrokken, maar over het algemeen blijven ze lekker grazen, zolang jij niets geks doet.

Apen

In Wilpattu National Park kun je verschillende apensoorten spotten en tijdens een jeepsafari door het park kom je er geheid een aantal tegen. Tijdens de lunchpauze zullen ze zelfs in de jeep op zoek gaan naar etensresten. Tijdens onze jeepsafari werd er tijdens de lunchpauze zelfs door een aap op mijn stoel in de jeep geplast; in Wilpattu kan het allemaal. Gelukkig kun je tijdens het rijden gemakkelijk genieten van de apen op een veilig afstandje.

Vogels

De vogelaars onder ons komen in Wilpattu zeker aan hun trekken; in het park vind je zo’n 150 soorten vogels, waaronder veel uilensoorten, sterns, verschillende soorten roofvogels, ooievaars en de bijzondere neushoornvogels.

Reptielen

De meest voorkomende reptielen die je in Wilpattu National Park tegenkomt zijn hagedissen, krokodillen, schildpadden en verschillende soorten slangen. Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog andere soorten reptielen te vinden. Tijdens onze jeepsafari kwamen we veel krokodillen, hagedissen en schildpadden tegen. Slangen hebben we niet gezien.

Hoe is een jeepsafari in Wilpattu National Park

Als je een jeepsafari naar Wilpattu National Park wilt regelen, dan kun je kiezen tussen een halve of een hele dag. Boek je een halve dag, dan duurt de safari zo’n vijf a zes uren. Dit kan zowel in de ochtend of de avond, want je hebt de grootste kans om dieren te spotten tijdens de zonsopkomst en -ondergang. De andere optie is een hele dag en dan ben je zo’n twaalf uren zoet, je pakt dan zowel de zonsopkomst als -ondergang mee. Wij kozen voor de hele dag safari.

Je wordt opgehaald door de gids op het afgesproken tijdstip bij je verblijf. Voor ons was dit vroeg in de ochtend om 05.45 uur. Meestal krijg je een verrekijker mee en een box met eten en drinken, afhankelijk van de tour die je geboekt hebt. Bekijk dus van tevoren goed wat er allemaal bij de tour zit inbegrepen.

Je rijdt vervolgens naar de entree van het park (in Wilpattu zijn er twee ingangen), waar je jezelf moet registreren, entree moet betalen en dan ben je good to go.

De gids rijdt je vervolgens rond in het park en hebt je om op zoek te gaan naar de meest bijzondere dieren. Het enige wat jij dan nog moet doen is zitten en genieten; en heel goed opletten of je dieren spot.

Tijdens de tour kun je niet even ergens stoppen om de toiletteren, uit de jeep te gaan om je benen te strekken of ergens even rustig te lunchen aan het water, omdat er altijd kans is om op wildlife te stuiten. In het park is er een bepaald gebied waar je naartoe gaat om te toiletteren en te lunchen. Je eet dan in een afgesloten ruimte, zodat de apen niet bij je eten kunnen komen. Hier vind je ook een toiletgebouw om je behoefte te doen.

Als de tijd van de tour erop zit, rijdt de gids je terug naar je verblijf en neem je afscheid van de gids. Dan is het alleen nog taak om alle foto’s te bekijken en na te genieten van je (hopelijk geslaagde) jeepsafari door Wilpattu National Park.

Wat kost een jeepsafari in Wilpattu National Park in 2024

De prijzen van een jeepsafari in Wilpattu National Park kunnen nogal verschillen en sommige aanbieders hebben de prijzen vrij hoog liggen. Als je de tour van toren boekt, dan ligt deze prijs vrijwel vast. Als je de tour ter plekke boekt, dan kun je nog onderhandelen over de prijs. De prijs voor een halve dag safari door Wilpattu National Park is ongeveer € 35 – € 45 per persoon. Voor een safari van een hele dag reken je ongeveer het dubbele.

Let op: het kan soms schelen met hoeveel personen je gaat; de kosten voor de jeep blijven vaak hetzelfde, dus met hoe meer personen je gaat, hoe relatief goedkoper het wordt.

Hier komt dan nog de toegangsprijs voor het park bij. De entreeprijs is $ 15 per persoon en $ 8 per kind. Daar bovenop komen nog de kosten voor de jeep en de belastingen en servicekosten. Al met al is dit bij elkaar omgerekend meer dan € 20 per persoon.

Sommige resorts bieden speciale acties aan waarbij je een ‘totaalpakket’ boekt met de jeepsafari en de overnachting(en). Dat is ook wat wij hebben gedaan. Wij betaalden € 120 voor twee personen voor een hele dag safari, twee overnachtingen, inclusief ontbijt, lunch en diner tijdens het hele verblijf. Hier kwamen alleen nog de entreekosten voor Wilpattu National Park bovenop.

Wij reisden in oktober naar Wilpattu National Park, buiten het hoogseizoen dus. In het hoogseizoen kunnen de prijzen nog hoger liggen.

Een jeepsafari in Wilpattu National Park in beeld

Waar verblijven tijdens je bezoek aan Wilpattu National Park

Wilpattu National Park heeft twee ingangen: Hunuwilagama ( aan de kant van Anuradhapura) en Eluwankulama (aan de kant van Puttalam). De ingang bij Hunuwilagama is de hoofdingang en wordt dus vrijwel alleen maar gebruikt. In de buurt van deze ingang kun je zoeken naar geschikte accomodaties, bij vrijwel elke accommodatie kunnen ze een safari voor je regelen. Je zult dan voor de jeepsafari bij je verblijf worden opgehaald. Hieronder vind je een aantal toffe accommodaties in de buurt van Hunuwilagama.

Ik durf niet te zeggen hoe het werkt bij de andere ingang en of deze nog actief is.

Verblijven in de buurt van de Hunuwilagama ingang:

$$ – Wild Wadi Wilpattu

$$ – Green Sapphire Holiday Resort – hier verbleef ik

$$$ – Cloud Nine Wilpattu

$$$ – Leopards Trails

Hoe kom je bij Wilpattu National Park

Indien je een tuktuk hebt gehuurd, net als ik tijdens mijn laatste reis, dan kun je simpelweg het adres van je verblijf invoeren in Google Maps en dan wijst alles zich vanzelf.

Als je met het openbaar vervoer reist, dan wordt het een ander verhaal.

Vanaf Colombo/Negombo of Anuradhapura kun je een bus nemen naar Nochchiyagama, een dorpje niet ver (ongeveer twintig minuten) van de Hunuwilagama ingang. Vanaf het busstation naar de accommodatie zul je met de tuktuk moeten afleggen. Bij het busstation vind je taxi-chauffeurs die je kunnen/willen brengen.

Er worden ook tours aangeboden vanuit Anuradhapura of Colombo/Negombo.

Praktische informatie Wilpattu National Park

In Wilpattu National Park is de gemiddelde temperatuur ongeveer 27°C. Vanaf september tot december is het regenseizoen in Wilpattu, in maart en april heb je te maken met tussenmoessonregens en van mei t/m augustus is het een periode van droogte. Je kunt Wilpattu het gehele jaar bezoeken, maar de maanden februari en oktober worden gezien als de beste maanden voor een jeepsafari in Wilpattu National Park.

In het park heb je te maken met wilde dieren, die vrij in het park kunnen bewegen. Het is belangrijk om kennis te hebben hoe om te gaan met wilde dieren.

Ten eerste is het belangrijk om NOOIT wilde dieren te voeren.

Blijf te allen tijden in de jeep, tenzij je gids anders vertelt. Probeer op je stemgeluid te letten (lees: stil zijn) om te voorkomen dat de dieren in paniek raken.

Gebruik tijdens het maken van foto’s geen/zo min mogelijk de flitser.

Neem al je rotzooi mee, laat niets achter in het park. Het is verboden om voorwerpen en/of materialen uit het park mee te nemen.

Nieuwsgierig naar meer?

Doen in Tangalle: tips voor deze leuke kustplaats in Sri Lanka

Wat te doen in zonnig Trincomalee, Sri Lanka

Yala National Park: wildlife spotten tijdens een jeepsafari

Traveldiary Sri Lanka #1 fietsen, vis en tempels

Traveldiary Sri Lanka #2 strand, rotsen en grotten

Budget: kosten maand backpacken door Sri Lanka

Wat te doen in Negombo: ideaal startpunt voor je rondreis

Doen in Anuradhapura: de tempelstad van Sri Lanka

Traveldiary Sri Lanka #3 thee, trein en bergen

Traveldiary Sri Lanka #4 mangrove, strand en safari

Reisroute: vier weken Sri Lanka

Wat te doen in Ella: één van de mooiste plekken van Sri Lanka

Kandy: het boeddhistische centrum van Sri Lanka

Traveldiary Sri Lanka #5 kaneel, reismaatjes en walvissen

Wat te doen in Sigiriya, Sri Lanka: alle tips en informatie

Traveldiary Sri Lanka #6 fort, tsunami en souvenirs

Sri Lanka ontdekken met je eigen tuktuk: een unieke reis met lokale twist

Olifanten spotten in Kaudulla National Park: de beste plek in Sri Lanka om deze magische dieren te aanschouwen

Beginnen met de voorpret voor je reis naar Wilpattu?

Boek hier je huurauto (inclusief verzekeringen!): 

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

Een georganiseerde reis naar Sri Lanka?

Boek je Wilpattu tour hier.

Reisgids nodig voor je reis door Sri Lanka?

Liefs

Janet 

Dit blog bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via deze links ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt echter nog steeds hetzelfde, het kost jou niets extra. Met deze inkomsten kan ik That One Time onderhouden. 

Over Janet

Outdoor activiteiten in Yosemite National Park, Californië 2

Janet is het gezicht achter dit blog. Ze is een creatieveling met 1000 hobby’s en ze gaat altijd op zoek naar de mooiste stukjes natuur en wildlife en je kunt haar altijd wakker maken voor een tof avontuur.

Van wonen in de Carribean tot Australië, van eindeloze roadtrips tot backpackend de wereld rond en van duiken tussen de haaien tot hiken in de bergen. Als er avontuur is, dan is Janet erbij!  

Populaire blogposts

ReizenReizen
Booking.com
All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

5 Responses

  1. Hee, leuke en handige informatie! Welke plek hebben jullie het pakket afgenomen voor de safari en het overnachten?

  2. Wow ik wist niet dat je in Sri Lanka al deze dieren kunt spotten. Had ook nog nooit van een lippenbeer gehoord. Jammer dat het er zo weinig zijn nog.

  3. Wat super gaaf zeg! Onze reis door Zuid-Afrika smaakte naar meer voor safari’s, dus dit lijkt mij erg tof. Gaaf dat je een luipaard hebt gezien, 2 zelfs! Dit lijkt me een hele gave plekken om te bezoeken in Sri Lanka. Mooie foto’s ook, die olifant vooral, zo tof!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.