Yala NP, Sri Lanka: wildlife spotten tijdens een jeepsafari

by thatonetime
28 comments

Als je in Sri Lanka bent, is het maken van een jeepsafari een toffe activiteit om te doen, zodat je op zoek kunt gaan naar olifanten, luipaarden, beren, krokodillen en ander wildlife. Een ideale plek om op zoek te gaan naar wildlife is het mooie Yala National Park. In deze blogpost neem ik je mee naar deze mooie plek.

Yala National Park

Yala is één van de bekendste parken van Sri Lanka en ook één van de grootste parken van het land. Het park is zo’n 979 km2 en is sinds 1938 een National Park, zelfs één van de eerste Nationale parken van Sri Lanka. Je vindt Yala in het zuiden van Sri Lanka.

Yala National Park is opgedeeld in vijf verschillende blokken, waarvan er twee beschikbaar zijn voor publiek. Elke sectie heeft zijn eigen naam. De meeste toeristen gaan naar block 1, ook wel Yala West genoemd. Wij bezochten dit gedeelte van het park ook.

In Yala National Park kun je meerdere dieren spotten zoals luipaarden, olifanten, apen, heel veel soorten vogels, krokodillen, beren, pythons, waterbuffels, zwijnen, jakhalzen, varanen en meer. In Yala leven 45 verschillende soorten zoogdieren en wel zo’n 215 verschillende soorten vogels.

Je hoeft niet alleen voor de wildlife naar het park te komen, maar geniet ook volop van de mooie natuur. Yala bestaat uit moerassen, bossen, laag struikgewas, rotsformaties en meer.


Een dag in Yala National Park

Bereid je voor om vroeg op te staan. Om 04.30 uur al, omdat we al om 05.00 uur fris en fruitig worden verwacht om klaar te staan. De gids staat er al keurig met zijn jeep op ons te wachten. De mensen van het gasthuis hadden al netjes een lunchpakketje te wachten. We gaan direct de jeep in en dan kan ons avontuur beginnen.

Om te beginnen brengt de gids ons naar de ingang van het park. Het is nog donker, maar dat maakt de gids niet uit. Met een snelle gang scheuren we over de weg en binnen een half uurtje staan we bij de ingang. De gids zorgt voor een permit en dan is het wachten totdat het park officieel open gaat.

Om 06.00 uur gaan de deuren van het park open en mag je het park betreden. De jeeps verspreiden zich in het park, zodat je niet te veel last hebt van de andere jeeps.

De zoektocht kan dan beginnen; je rijdt over de rode zandwegen, langs de mooiste waterpoelen, bossen en zandvlaktes. Op het moment dat wij er zijn, is het droog in het park. De meeste waterpoelen zijn aardig geslonken en de bomen staan er vaak nogal dood bij. Rijden in het park is echter heerlijk.. hobbelend over de zandwegen, stofwolken in je gezicht, dat is toch wel het ultieme safarigevoel voor mij.

We spotten als eerste een beer, die zomaar over de weg hobbelt. Wanneer er zo’n machtig dier in de buurt van de weg loopt, staan er sowieso al meerdere jeeps te wachten op het mooiste uitzicht. We aanschouwen het dier, maar hij gaat toch al redelijk snel weer de bosjes in. We gaan daarna snel door.

In het park (in blok 1) leven naar schatting nog zo’n 20 luipaarden. Daarnaast zijn de dieren ook aardig schuw, dus de kans dat je er één spot is niet heel groot. Wij hadden het geluk om eentje te spotten. Het nadeel van het spotten van een luipaard in Yala National Park is dat vrijwel iedereen een luipaard wil spotten. Hiervoor stonden we dus zelfs in de rij.

Ondanks dat we hiervoor in de rij moesten staan, was dit zeker de moeite waard.. want wat een dier! Zo mooi. Het luipaard lag lekker op de grond te chillen en verroerde geen vin, alsof het hem helemaal niet kon uitmaken dat wij langsreden.

We reden weer over de zanderige wegen naar een ander deel van het park. We spotten helaas geen luipaard meer, maar gaan door naar de krokodillenfamilies. Ondanks dat veel waterpoelen aardig zijn opgedroogd, komen we gelukkig nog een aantal dikke waterplassen tegen. De krokodillen hebben zich hier in grote getale verzameld, krioelend in het water. Gelukkig zitten we veilig in onze jeep.

Stuiterend over de zandpaden banen we ons een weg richting de uitgang. De middag is in volle gang en daarmee komt er langzamerhand een einde aan ons avontuur. Onze laatste stop is bij een prachtige open vlakte, waar we getrakteerd worden op een prachtig uitzicht met een aantal olifanten erbij. Geen slecht uitzicht dus. We hebben eigenlijk al heel wat wilde olifanten tijdens deze trip gezien, dus het voelt voor ons wel iets minder speciaal. Hoe verwend kun je zijn he..

Na al deze natuurpracht en indrukwekkende dieren in het wild te hebben gezien, worden we als laatste bij de uitgang getrakteerd op een stel jonge puppy’s. Zo lief en klein als ze zijn, ik word er stiekem net zo blij van om te zien als het zien van de olifanten en krokodillen. 😉

Onze gids brengt ons na een hele gave dag weer terug naar het guesthouse, waar we toch wel even moeten bijkomen van dit indrukwekkende avontuur.


Yala National Park in beeld

Yala National Park, Sri Lanka
Yala National Park, Sri Lanka