Yosemite National Park: omver geblazen door natuurpracht

by thatonetime
38 comments

Velen zijn je al voor gegaan, maar wanneer je een rondreis maakt door het zuidwesten van Amerika mág je Yosemite National Park niet overslaan. De natuurpracht staat hier op je te wachten om je omver te blazen. Een berg tips voor je bezoek aan Yosemite National Park heb ik in deze blog voor je op een rij gezet.

Yosemite National Park

Yosemite National Park ligt gelegen in het Sierra Nevada-Gebergte in Californië. Het is één van de oudste nationale parken van Amerika, en zelfs van de wereld. Sinds 1890 werd het nationale park opgericht en sinds 1984 staat dit prachtige park op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Yosemite staat bekend om de hoge bergen en diepe valleien. De diepe valleien worden omringd door immense granieten rotswanden, zoals de beroemde El Capitan en Half Home. Het park trekt dankzij alle natuurpracht, miljoenen bezoekers per jaar.

Yosemite National Park, Amerika

1. Yosemite Valley

Het startpunt van je reis is hoogstwaarschijnlijk in Yosemite Valley. Ergens middenin de granietmassa, vind je een vallei met een klein dorpje. In Yosemite Valley vind je het bezoekerscentrum, wat handig is om even te bezoeken voordat je op pad gaat door Yosemite. Je vindt hier meerdere postkantoren, accommodatie, eetgelegenheden, souvenirwinkels, een bezoekerscentrum en meer.

Praktische info

Het parkeren zal in het hoogseizoen echt een crime zijn wegens de drukte. Het kan lonen door vroeg in de ochtend te komen. Let ook goed op waar je wel en niet mag parkeren.


2. Glacier Point

Het meest spectaculaire uitzicht van vrijwel heel Yosemite vind je bij Glacier Point. Je vindt dit uitzichtpunt aan het einde van de gelijknamige weg. Je hebt hier zo ongeveer een panorama-uitzicht over Yosemite National Park. Van Yosemite Valley tot El Capitan, Half Home en Yosemite Falls. Het is er best druk, maar zeker de moeite waard.

Praktische info

Het laatste gedeelte van de weg kun je met een gratis shuttlebus afleggen, het word je ook aangeraden om dit te doen. Check het busschema voor de actuele tijden.

Je kunt hier last van hoogteziekte krijgen (ik spreek helaas uit eigen ervaring). Doe rustig aan en eet en drink goed.

Yosemite National Park, uitzicht Glacier Point
Yosemite National Park, uitzicht Glacier Point
Yosemite National Park, uitzicht Glacier Point


3. Half Dome

Half Dome prijkt hoog boven de vallei uit. Deze granieten rots van 1500 meter hoog kun je beklimmen, als je daar zin in hebt. Er gaat een steil pad naar de top van de rots met aan weerszijden kabels. Per dag mogen er maar een beperkt aantal mensen Half Dome bewandelen (ja, het kan gewoon op wandelschoenen).

Praktische info

Omdat er per dag maar een aantal mensen de Half Rome mogen betreden, heb je een permit nodig hiervoor. Deze permit kun je bemachtigen via een loting.

Trek goed schoeisel aan en neem voldoende water mee!

Yosemite National Park, uitzicht vanaf Glacier Point over Half Home

4. El Capitan

El Capitan is de grootste granieten monoliet ter wereld. Je vindt El Capitan ten westen van Yosemite Valley. Ook deze berg kun je beklimmen, maar dat is wel voor de ervaren klimmers onder ons. De eerste klim werd gedaan in 1958, waarbij Warren Harding de trail ‘The Nose’ aflegde. Destijds duurde dit 47 dagen. Gelukkig kan dit tegenwoordig veel sneller!

In 2017 zijn er grote brokstukken van El Capitan gevallen, wat natuurlijk eeuwig zonde is. Één bezoeker raakte hierbij om het leven.

Leuk feitje: Wist je dat Apple een besturingssysteem naar de rots heeft vernoemd?

El Capitan, Amerika

5. Sentinel Dome

Sentinel Dome vind je aan de zuidkant van Yosemite Valley, op ruim een kilometer afstand van Glacier Point. Kenmerkend aan Sentinel Dome was de grote dennenboom (Jeffrey Pine) bovenop. Deze boom is inmiddels helaas doodgegaan door extreme droogte. Bovenop de rots heb je ook een 360-graden uitzicht over Yosemite Valley en omgeving.


6. Meer rotsformaties

Naast bovengenoemde populaire rotsen, vind je er nog veel meer in Yosemite National Park. Een aantal andere prachtige rotsen en rotsformaties zijn bijvoorbeeld the Three Brothers, Cathedral Rock en Liberty Cap.

Yosemite National Park

7. Tunnel View

Als je vanuit het noordwesten aankomt in het park (vanuit San Francisco), dan kom je geheid langs het mooie Tunnel View. Je vindt Tunnel View aan Wawona Road en dit is eigenlijk de eerste plek in het park waar je een onwijs mooi vergezicht krijgt toegeworpen over Yosemite en zeker de moeite waard om je auto even aan de kant te zetten.

Tunnel View, Amerika

8. Tioga Road

Deze prachtige weg gaat dwars door Yosemite van west naar oost en gaat door bossen, langs meren, gras- en weidelandschap en meer. Je vindt er bijvoorbeeld het prachtige Tenaya Lake, Tuolomne Meadows en Olmstead Point.

Tenaya lake is een prachtig, helder meer waar je een prachtige weerspiegeling van de bergen in het water te zien krijgt. Het is ook een ideale plek voor een duik.

Bij de Tioga Pass ben je op het hoogste punt van de route, ruim 3000 meter boven het zeeniveau. Ook bij Olmstead Point heb je een prachtig uitzicht.

Praktische info

In de winter is the Tioga Road niet geopend. De weg ligt dan bedolven onder een dikke laag sneeuw. Het is een beetje afhankelijk van het weer, wanneer de weg weer geopend en gesloten wordt. Het is meestal ergens tussen mei en oktober geopend.

Als Tioga Road gesloten is, zijn er alternatieve routes (bv. door Sequoia National Park). Check je navigatie!

Tioga Road, Amerika
Tenaya Lake, Yosemite National Park
Tioga Road, Amerika
Tioga Road, Amerika

9. Tuolomne Meadows

Aan the Tioga Road vind je het prachtig groene weidelandschap van Tuolumne Meadows. Een ideale plek om even bij te komen onder het genot van een lekkere picknick en te genieten van al het groen met prachtige rotsformaties op de achtergrond, inclusief besneeuwde bergtoppen. Chill aan de waterkant van de Tuolomne River of maak een mooie wandeling in de bossen.

Lembert Home ligt naast Toulomne Meadows. Je kunt deze rots beklimmen om een prachtig uitzicht over Tuolomne Meadows te krijgen, de wandeling valt mee qua moeilijkheid.

Toulomne Meadows, Yosemite NP
Toulomne Meadows, Yosemite NP