Elektronica op reis - Yosemite, de Verenigde Staten, Noord-Amerika

Yosemite National Park: omver geblazen door natuurpracht

Velen zijn je al voor gegaan, maar wanneer je een rondreis maakt door het zuidwesten van Amerika mág je Yosemite National Park niet overslaan. De natuurpracht staat hier op je te wachten om je omver te blazen. Een berg tips voor je bezoek aan Yosemite National Park heb ik in deze blog voor je op een rij gezet.

Yosemite National Park

Yosemite National Park ligt gelegen in het Sierra Nevada-Gebergte in Californië. Het is één van de oudste nationale parken van Amerika, en zelfs van de wereld. Sinds 1890 werd het nationale park opgericht en sinds 1984 staat dit prachtige park op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Yosemite staat bekend om de hoge bergen en diepe valleien. De diepe valleien worden omringd door immense granieten rotswanden, zoals de beroemde El Capitan en Half Home. Het park trekt dankzij alle natuurpracht, miljoenen bezoekers per jaar.

Yosemite National Park, zuidwesten Amerika 114

Wat te doen in Yosemite National Park

1. Yosemite Valley

Het startpunt van je reis is hoogstwaarschijnlijk in Yosemite Valley. Ergens middenin de granietmassa, vind je een vallei met een klein dorpje. In Yosemite Valley vind je het bezoekerscentrum, wat handig is om even te bezoeken voordat je op pad gaat door Yosemite. Je vindt hier meerdere postkantoren, accommodatie, eetgelegenheden, souvenirwinkels, een bezoekerscentrum en meer.

Praktische informatie

Het parkeren zal in het hoogseizoen echt een crime zijn wegens de drukte. Het kan lonen door vroeg in de ochtend te komen. Let ook goed op waar je wel en niet mag parkeren.

2. Glacier Point

Het meest spectaculaire uitzicht van vrijwel heel Yosemite vind je bij Glacier Point. Je vindt dit uitzichtpunt aan het einde van de gelijknamige weg. Je hebt hier zo ongeveer een panorama-uitzicht over Yosemite National Park. Van Yosemite Valley tot El Capitan, Half Home en Yosemite Falls. Het is er best druk, maar zeker de moeite waard.

Praktische informatie

Het laatste gedeelte van de weg kun je met een gratis shuttlebus afleggen, het word je ook aangeraden om dit te doen. Check het busschema voor de actuele tijden.

Je kunt hier last van hoogteziekte krijgen (ik spreek helaas uit eigen ervaring). Doe rustig aan en eet en drink goed.

3. Half Dome

Half Dome prijkt hoog boven de vallei uit. Deze granieten rots van 1500 meter hoog kun je beklimmen, als je daar zin in hebt. Er gaat een steil pad naar de top van de rots met aan weerszijden kabels. Per dag mogen er maar een beperkt aantal mensen Half Dome bewandelen (ja, het kan gewoon op wandelschoenen).

Praktische informatie

Omdat er per dag maar een aantal mensen de Half Rome mogen betreden, heb je een permit nodig hiervoor. Deze permit kun je bemachtigen via een loting.

Trek goed schoeisel aan en neem voldoende water mee.

4. El Capitan

El Capitan is de grootste granieten monoliet ter wereld. Je vindt El Capitan ten westen van Yosemite Valley. Ook deze berg kun je beklimmen, maar dat is wel voor de ervaren klimmers onder ons. De eerste klim werd gedaan in 1958, waarbij Warren Harding de trail ‘The Nose’ aflegde. Destijds duurde dit 47 dagen. Gelukkig kan dit tegenwoordig veel sneller!

In 2017 zijn er grote brokstukken van El Capitan gevallen, wat natuurlijk eeuwig zonde is. Één bezoeker raakte hierbij om het leven.

Leuk feitje: Wist je dat Apple een besturingssysteem naar de rots heeft vernoemd?

El Capitan, Yosemite, Amerika

5. Sentinel Dome

Sentinel Dome vind je aan de zuidkant van Yosemite Valley, op ruim een kilometer afstand van Glacier Point. Kenmerkend aan Sentinel Dome was de grote dennenboom (Jeffrey Pine) bovenop. Deze boom is inmiddels helaas doodgegaan door extreme droogte. Bovenop de rots heb je ook een 360-graden uitzicht over Yosemite Valley en omgeving.

6. Meer rotsformaties in Yosemite National Park

Naast bovengenoemde populaire rotsen, vind je er nog veel meer in Yosemite National Park. Een aantal andere prachtige rotsen en rotsformaties zijn bijvoorbeeld the Three Brothers, Cathedral Rock en Liberty Cap.

Glacier Point, Yosemite NP, Amerika 2

7. Tunnel View

Als je vanuit het noordwesten aankomt in het park (vanuit San Francisco), dan kom je geheid langs het mooie Tunnel View. Je vindt Tunnel View aan Wawona Road en dit is eigenlijk de eerste plek in het park waar je een onwijs mooi vergezicht krijgt toegeworpen over Yosemite en zeker de moeite waard om je auto even aan de kant te zetten.

Tunnel View, Yosemite National Park, zuidwesten Amerika 2

8. Tioga Road

Deze prachtige weg gaat dwars door Yosemite van west naar oost en gaat door bossen, langs meren, gras- en weidelandschap en meer. Je vindt er bijvoorbeeld het prachtige Tenaya Lake, Tuolomne Meadows en Olmstead Point.

Tenaya lake is een prachtig, helder meer waar je een prachtige weerspiegeling van de bergen in het water te zien krijgt. Het is ook een ideale plek voor een duik.

Bij de Tioga Pass ben je op het hoogste punt van de route, ruim 3000 meter boven het zeeniveau. Ook bij Olmstead Point heb je een prachtig uitzicht.

Praktische informatie

In de winter is the Tioga Road niet geopend. De weg ligt dan bedolven onder een dikke laag sneeuw. Het is een beetje afhankelijk van het weer, wanneer de weg weer geopend en gesloten wordt. Het is meestal ergens tussen mei en oktober geopend.

Als Tioga Road gesloten is, zijn er alternatieve routes (bv. door Sequoia National Park). Check je navigatie!

9. Tuolomne Meadows

Aan the Tioga Road vind je het prachtig groene weidelandschap van Tuolumne Meadows. Een ideale plek om even bij te komen onder het genot van een lekkere picknick en te genieten van al het groen met prachtige rotsformaties op de achtergrond, inclusief besneeuwde bergtoppen. Chill aan de waterkant van de Tuolomne River of maak een mooie wandeling in de bossen.

Lembert Home ligt naast Toulomne Meadows. Je kunt deze rots beklimmen om een prachtig uitzicht over Tuolomne Meadows te krijgen, de wandeling valt mee qua moeilijkheid.

10. Watervallen spotten

Yosemite National Park is een perfect park voor de watervalliefhebbers . Je kunt hier een breed scala aan watervallen vinden; groot en klein. De meest populaire is Yosemite Falls. Yosemite Falls is met zijn 740 meter hoogte één van de hoogste watervallen ter wereld. Daarnaast heb je nog tig watervallen in het park, zoals the Vernal Fall, Bridalveil Fall, Nevada Fall, Horsetail Fall, Staircase Fall en Ribbon Fall.

Yosemite NP, Amerika 1

11. Zoek de immense sequoia bomen

In Yosemite National Park zijn er meerdere plekken waar je de immense sequoia’s kunt spotten. Deze oerbomen kun je vinden op drie plekken. De meest toegankelijke plek is Mariposa Grove, in het zuiden van het park (dichtbij the South Entrance). De andere twee plekken zijn bij the Tuolomne Grove en Merced Grove. Bij zowel Tuolomne Grove en Merced Grove moet je eerst een wandeling maken, voordat je ze kunt zien.

12. Hiken in Yosemite National Park

In Yosemite National Park kun je veel hiken. Er zijn meerdere wandelpaden in het park te vinden, verschillend in moeilijkheidsgraad. Een aantal redelijk gemakkelijke hikes die je kunt maken zijn the Lower Yosemite Fall Trail en the Bridalveil Fall trail. Een aantal moeilijkere hikes zijn the Valley Loop trail, the Yosemite Falls trail en the Four Mile trail.

Één van de populaire hikes in Yosemite National Park is the Mist Trail. Deze wandelroute is vier kilometer lang en brengt je via een granieten trap naar de top van the Vernal Falls. Je passeert hier meerdere watervallen. Let op: je wordt hier hoogstwaarschijnlijk nat, dus een poncho kan een goed idee zijn.

Praktische informatie

Neem altijd voldoende drinkwater mee als je op pad gaat.

Neem ook voldoende eten mee maar laat geen etensresten achter in verband met wilde dieren.

Goed schoeisel is echt een aanrader!

Weet je niet goed welke hike je wilt maken? Op de officiële website van Yosemite National Park vind je een uitgebreid overzicht van de beschikbare hikes. Kijk goed wat bij jou past.

13. Wildlife in Yosemite National Park

In het park wonen veel diersoorten, zoals de zwarte beren, herten en eekhoorns. Maar denk ook aan vossen, poema’s en vleermuizen.

In het park waarschuwen ze je veel voor de beren. Er lopen hier, naar schatting, ongeveer 300 tot 500 zwarte beren rond.

Praktische informatie

Laat dieren altijd met rust. Spot je een wild dier, blijf rustig en maak het dier niet bang. Een bang dier kan juist onvoorspelbaar reageren. Ga de dieren ook niet achterna.

Ga de dieren niet voeren.

Laat geen etensresten achter, want daar komen dieren juist op af. In het park vind je meerdere lockers waar je je eten in kunt doen als je bijvoorbeeld een hike gaat maken. In deze speciale bearproof lockers kun je je eten en drinken stoppen, zodat beren het niet ruiken. Laat je het in je tent of auto, dan kunnen de dieren het ruiken en heb je kans dat ze op ontdekking uitgaan in je tent of auto (ja, ze breken door je ruiten, slopen dingen, etc.).

14. Bush fires in Yosemite National Park

In de zomer, hebben ze hier helaas regelmatig te maken met bosbranden. Hierdoor worden hele gebieden van het park weggebrand. Ook toen wij er waren, was dit het geval. Toen we naar Yosemite gingen, werden we al omgeleid omdat er op dat moment een heftige bosbrand aan de gang was. Ook toen we door het park reden, zagen we meerdere plekken waar alle bomen gewoon platgebrand waren.

Bush fires Amerika 1

15. Overnachten in Yosemite National Park

Er zijn meerdere opties om in het National Park te overnachten. Zo kun je kiezen voor één van de campings, maar zo zijn er ook hotels en motels waar je kunt verblijven.

In het nationale park vind je in totaal 13 campings, waarvan er maar enkelen het gehele jaar geopend zijn. Je hebt een veel breder aanbod van hotels, check hier eens je mogelijkheden.

Praktische informatie

De accommodaties in het park zelf, zijn redelijk snel volgeboekt. Wij reisden op de bonnefooi en konden niet meer in het park verblijven. Geen probleem, want zo kwamen we terecht bij het mooie Mammoth Lakes (echt een aanrader!).

Het loont dus om je accommodatie voor Yosemite National Park van tevoren te reserveren, als je in Yosemite Valley wilt verblijven.

Praktische informatie Yosemite National Park

Yosemite National Park is 365 dagen per jaar geopend en je kunt het park 24 uur per dag bezoeken.

Yosemite National Park heeft vijf ingangen. Drie in het westen en één in het oosten en zuiden. Die in het westen zijn de Arch Rock Entrance, Big Oak Flat Entrance en the Hetch Hetchy Entrance. In het oosten is het de Tioga Pass Entrance en in het zuiden the South Entrance.

Yosemite is een drukbezocht park. Wij waren er in het hoogseizoen en toen was het er erg druk, tot files aan toe. In het dorp is parkeren dan bijna niet te doen.

Bij de ingang van het park, moet je betalen om het park te mogen betreden. Wil je meerdere nationale parken in Amerika bezoeken, dan loont het om een America the Beautifull pass aan te schaffen. Met deze pas ($100) kun je een jaar lang alle nationale parken in Amerika bezoeken. Omdat de entree van een enkel park al rond de $25 – $30 ligt, heb je deze kosten er snel uit als je meerdere parken bezoekt.

Je kunt met je auto door Yosemite rijden. Sommige stukken kun je echter met een shuttlebus afleggen. Deze shuttlebussen zijn gratis. De shuttlebussen rijden vrij frequent, maar het is toch handig om van tevoren even de busschema’s te checken.

In het park zijn vier visitors centre; The Valley Visitors Centre, The Big Oak Flat Information Centre, Tuolomne Meadows Visitors Centre en Wawona Information Centre.

Ga altijd met respect om met de natuur. Maak niets kapot en laat geen spullen (plastic) achter in de natuur.

Nieuwsgierig naar meer Amerika?

Bezoek bijzonder Joshua Tree National Park: alle tips

Hollywood: ontdek de hoofdstad van de Amerikaanse filmindustrie

Roadtrip Zuidwest Amerika #9 Los Angeles

Roadtrip Zuidwest Amerika #8 Palm Springs to Joshua Tree National Park

Monument Valley Navajo Tribal Park: bezoek het wilde westen van Amerika

Wishlist: deze National Parks in zuidwest Amerika wil ik nog bezoeken

Hiken in Amerika: Malibu Creek State Park

Roadtrip Zuidwest Amerika #7 Bryce Canyon to Zion National Park

Een bezoek aan magisch Antelope Canyon

Death Valley National Park: wat te zien en doen

Roadtrip Zuidwest Amerika #6 Grand Canyon to Monument Valley

ESTA aanvragen voor Amerika: tips & tricks

Roadtrip Zuidwest Amerika #5 Death Valley to Las Vegas

San Francisco, Amerika: alle tips voor je bezoek

National Parks in West-Amerika die ik bezocht

Roadtrip Zuidwest Amerika #4 Yosemite

Roadtrip Zuidwest Amerika #3 San Fransisco

Budget: kosten maand roadtrippen door Amerika

Roadtrip Zuidwest Amerika #2 Orange County, Big Sur to San Fran

Tips en feitjes over de Grand Canyon

Roadtrip Zuidwest Amerika #1 Orange County

Reisroute: vier weken Amerika

Lees hier meer inspiratie voor de mooiste nationale parken ter wereld!

Beginnen met de voorpret voor je reis naar Yosemite National Park?

Auto huren in Amerika?

autohuur USA

Hotel of camping reserveren voor je verblijf in Yosemite? Boek het hier.

Liefs

Janet 

Dit blog bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via deze links ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt echter nog steeds hetzelfde, het kost jou niets extra. Met deze inkomsten kan ik That One Time onderhouden. 

Over Janet

Outdoor activiteiten in Yosemite National Park, Californië 2

Janet is het gezicht achter dit blog. Ze is een creatieveling met 1000 hobby’s en ze gaat altijd op zoek naar de mooiste stukjes natuur en wildlife en je kunt haar altijd wakker maken voor een tof avontuur.

Van wonen in de Carribean tot Australië, van eindeloze roadtrips tot backpackend de wereld rond en van duiken tussen de haaien tot hiken in de bergen. Als er avontuur is, dan is Janet erbij!  

Populaire blogposts

ReizenReizen
Booking.com
All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

38 Responses

 1. Prachtige foto’s. Krijg er al direct zin in om er naartoe te gaan. Stond al op ons lijstje om te bezoeken in 2017, maar wegens die heftige bosbranden hebben we Yosemite moeten schrappen. Momenteel denken we er over na om volgend jaar weer naar USA te gaan en dan staat dit uiteraard weer op het lijstje.

  1. Dankjewel! Het is echt de moeite waard, de natuurpracht is ZO MOOI daar.. Ik viel letterlijk van de éne verbazing in de andere en zou graag eens terugwillen.

 2. Tijdens onze trip in 2006 wilden we dit heel graag gaan doen (een hike) maar met gemiddeld 9 uur rijden op een dag – ja, dat hadden we niet zo best gepland – was nagenoeg niets mogelijk. Erg jammer. Uiteindelijk hebben we natuurlijk veel gezien, maar meeral vanuit de auto en dat is toch wel jammer van een dure reis.

  1. Oh dat is wel erg jammer dat jullie dat zo gepland hadden ja, wat zonde. Daar moet je in het vervolg dan wel rekening mee houden als je zo’n verre reis boekt hoor! 😉

 3. Super mooie foto,s en wat een prachtige natuur he! Ik zou me daar echt uren kunnen vermaken. Ooit hoop ik over me vliegangst heen te kunnen komen en een reis naar Amerika te kunnen maken.

  1. Dankjewel. Het is echt een plek waar je je dagen kunt vermaken, zo mooi is het en zo veel is er te zien en te doen.

 4. Wow, wow, en nog eens wow! Wat een prachtige omgeving en natuur. Zet mij hier maar een maandje neer hoor, in een leuke lodge. Het lijkt mij heerlijk om hier wakker te worden en mijn dagen door te brengen. Er gaat namelijk niets boven mountain views!

  1. Ik vond het ook echt bijzonder. Het is zo mooi en intens. Oh lachen.. die uitzending heb ik niet gezien, maar het lijkt me inderdaad een hele opgave.

 5. Super mooie foto’s! Word er echt jaloers van. Gelukkig nog een paar weekjes en dan ga ik ook op vakantie voor nu nog eventjes genieten van de vakantiefeelings die ik krijg bij het lezen van jouwn blogs haha!

   1. Ik ga op vakantie naar kroatië, super veel zin in! Ik ga eind augustus- begin September. Nog even geduld hebben dus

    1. Oh dan heb je zeker iets leuks om naar uit te kijken. Kroatië moet echt een prachtig land zijn! 🙂

 6. Leuk en informatie artikel. Ik ben benieuwd wat jullie zelf in Yosemite ondernomen hebben. Blijft echt een van mijn favoriete parken. Voelt iedere keer als thuiskomen.

  1. Dankjewel! Het is ook één van mijn favoriete parken die ik tot nu toe heb bezocht!

 7. Dit lijkt me serieus een van de mooiste plekken op aarde. Hoewel ik denk dat ik niet zo snel een rondreis door Amerika zou gaan maken, zou ik voor Yosemite héél graag een keer naar Amerika afreizen. Wat een prachtige foto’s heb je ook gemaakt!

  1. Ik vind het ook serieus één van de mooiste plekken die ik tot nu toe heb bezocht! Je moet er echt een keer heen, het is zeker de moeite waard!

 8. Yosemite is inderdaad erg mooi. Ik dacht tien jaar geleden dat het een goed plan was om een georganiseerde dagtrip naar Yosemite te doen vanuit San Francisco. Niet dus! Wat een afstand en we hadden slechts twee uur de tijd in het nationale park. Zo zonde! Goede reden om nog een keer naar de VS te gaan want ik de natuur is daar zo ontzettend mooi!

  1. Oh wat jammer zeg, dat je maar zo weinig tijd had! Zeker genoeg reden om eens terug te gaan dus hahah!

 9. Ohhhh, wat ontzettend mooie foto’s en goede tips. Het lijkt me heerlijk dit park ooit te bezoeken. Dank voor de inspiratie.

  1. Tof zeg! Ik ken ook letterlijk niemand die er negatief over is.. het is er zo mooi!

  1. Zeker weten! Het is er zo overweldigend.. na twee dagen er te zijn geweest, had ik nog echt langer kunnen blijven.

 10. Wij vonden Yosemite ook zo ontzettend mooi! De Tioga Pass was helaas bij ons gesloten (juni), doordat er deze winter extreem veel sneeuw gevallen is. Echt jammer, vooral als ik nu je foto’s ervan zie baal ik wel een beetje. Gelukkig hebben we alsnog veel andere mooie dingen gezien en waren de watervallen bij ons dus echt heel groot en indrukwekkend door de hoeveelheid sneeuw.

  1. Wat jammer dat de Tioga Pass bij jullie gesloten was… Je zou verwachten dat hij in juni wel weer open zou zijn, jammer. Wel weer een gelukje van die watervallen dan. Een geluk bij een ongeluk! 😉

 11. Het is er zo geweldig mooi hé! Ik ben er ondertussen al 3x geweest, en hoop snel weer terug te kunnen gaan, alleen al om de sequoia’s nog eens te zien, want Mariposa Grove was een hele tijd gesloten.

  1. Zo gaaf inderdaad! Ik was echt zo onder de indruk van alle natuur. Wij waren er twee dagen maar vond het echt te kort.. had er veel langer kunnen blijven!

 12. Wat een prachtige foto’s, lijkt me geweldig om eens zelf te zien, vooral die watervallen. Zo een pas lijkt me dan ook heel handig, want als je eenmaal een park gezien hebt kan ik me voorstellen dat je meer wilt zien.

  1. Wij hadden de pas en die was echt ideaal.. we hebben een stuk of vijf parken bezocht.

  1. Zeker weten! Ik ben na al die reizen niet snel meer onder de indruk van de omgeving, maar vond dit echt adembenemend mooi.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.